AutóAddikt Autó-motorsport Dakar 2018: zsinórban a harmadik győzelmet aratja a Peugeot

Dakar 2018: zsinórban a harmadik győzelmet aratja a Peugeot

8793 km hosszú, homokdűnéken és hegyi terepen, kövek között és váratlan akadályok tömkelegén át Peruból Bolívián keresztül Argentínáig vezető 40. Dakar-ralin a Carlos Sainz-Lucas Cruz egység csodálatos győzelemre vezette a PEUGEOT 3008DKR Maxit.

A PEUGEOT Total Team ezzel zsinórban a harmadik diadalát aratta a világ legkeményebb terepraliján – ami tökéletes összhangban áll a 2017-es Év Autójának választott PEUGEOT 3008 SUV fényes kereskedelmi sikereivel.

Teljesítmény, megbízhatóság

A 40. alkalommal megrendezett idei Dakar-rali különösen embert és gépet próbálónak bizonyult. A közel 9000 km hosszú könyörtelen terepen a PEUGEOT 3008DKR Maxi – amely a 13 időméréses szakaszból 7-et megnyert – figyelemre méltó megbízhatóságról tett tanúságot.

Csupán néhány apróbb sebességváltó probléma érdemel említést. A PEUGEOT 3008DKR Maxi n°306 sem műszaki okok miatt volt kénytelen feladni a versenyt. Az új BF Goodrich gumiabroncsok kifejezetten megbízhatónak bizonyultak a kiszámíthatatlan dél-amerikai terepen; a TOTAL kenőanyagok pedig a magassági szakaszokon és extrém körülmények között is optimális motorteljesítményt garantáltak.

Visszavágnak a matadorok

Az előző 3 Dakaron szerencsétlenül járt Carlos Sainz – Lucas Cruz párost most jócskán kárpótolta a sors korábbi kudarcaiért. A két spanyol versenyző mindvégig kitűnően gazdálkodott erejével, s a PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303 volánjánál tökéletesen össze tudta hangolni a gyorsaság és a megbízhatóság szempontjait. A (két középső, vagyis) 6., illetve 7. időméréses szakasz megnyerésével a maratoni etapra olyan „nyerő” pozícióba kormányozták magukat, amelyből azután már nem engedtek. A 2010-es Dakaron egyszer már diadalt aratott duó tehát ismét győzelmet szerzett, miután a versenytársakhoz képest 43:40 perces előnnyel ért célba Córdobában. Ezzel a győzelemmel busásan megtérült számukra az a rengeteg energia, amelyet a PEUGEOT tereprali-projektjébe fektettek, hiszen mindkét versenyző hatalmas szakértelemmel és személyes tehetségével szolgálta a DKR fejlesztését.

Mr. Dakar idei megpróbáltatásai

Stéphane Peterhansel és Jean-Paul Cottret számára, akik a PEUGEOT színeiben a 2016-os és a 2017-es Dakar-ralin is diadalmaskodtak, meglehetősen mozgalmasnak bizonyult az idei verseny, amelyet sajnos két baleset is nehezített. A 7. szakaszban a n°300 egység egy, a pálya közepén álló quad kikerülésére kényszerült – amit egy váratlanul eléjük kerülő kő miatt a bal hátsó felfüggesztésük bánt. Később, a 13. szakasz elején, a címvédőknek egy fával gyűlt meg a bajuk, ami a kormányműben tett kárt. Mindkét esetben csapattársaik, Cyril Despres és David Castera segítségének köszönhetik a folytatást. A két szerencsétlen közjáték miatt azonban előbb az 1., majd a 2. helyüket is elveszítették az összesítésben. Az előző két Dakaron győztes párosnak azért így is sikerült a negyedik helyet megszereznie, ahogyan 3 szakaszgyőzelmével a PEUGEOT Total Team legeredményesebb egységének címét is.

Despres-Castera egység: fölényes győzelem

A Cyril Despres et David Castera páros volt az első, amely a PEUGEOT Total Team soraiból szakaszgyőzelmet szerzett az idei Dakaron. A második etap végén így ők kerültek először élre az összesítésben, ezzel is bizonyítva, hogy újabb szintet léptek előre teljesítményükkel. A két régi motoros álmait sajnos összezúzta egy útjukba kerülő kő a 4. etap 180. km-énél, amely tönkretette a jobb hátsó felfüggesztést, s ezzel útját állta az egység addigi menetelésének. A PEUGEOT Total csapat által a segítségükre küldött kamion segítségével a PEUGEOT 3008DKR n°308 ugyan tudta folytatni a versenyt, ám jelentős hátrányt szenvedett. Ettől kezdve a páros hihetetlen szolidaritásról tett tanúságot, és minden erejével az esélyesebb csapattársak szolgálatába állt. Amikor lehetőségük adódott, bravúrosan teljesítettek néhány gyorsaságin, például a 8. és a 11. szakaszon. 29 órás büntetése miatt azonban a Cyril Despres – David Castera páros nagyon messze végzett a tudásuk alapján őket megillető helytől.

Loeb derékba tört lendülete

Teljesen érthető, hogy a Sébastien Loeb – Daniel Elena páros, amely tavaly alig 5 perccel maradt le a dobogó legfelső fokáról, 2018-ban győzelmi szándékkal állt a Dakar-rali rajtjához. A két versenyző nagyon szépen kezdte a versenyt, dacára annak, hogy a perui rész jócskán bővelkedett nekik kevésbé fekvő homokos és „úttalan” szakaszokban. Gond nélkül nyerték a dél-ameriai Dakarok történetében egyik legkeményebbként számon tartott 4. etapot. Sajnos azonban hiába tornászták fel magukat a tabella második helyére, a San Juan de Marcona és Arequipa (Peru) közötti 5. szakaszban kénytelenek voltak feladni a versenyt. PEUGEOT 3008DKR Maxijuk ugyanis egy elakadt versenytárs kikerülése közben beleesett egy mély homokgödörbe. Az ütközés következtében Daniel Elena farokcsonttörést szenvedett, ezért sajnos nem tudta folytatni a versenyzést.

Dicsőségtábla

A PEUGEOT Total csapat idei győzelme még tovább gazdagítja a PEUGEOT már eddig is lenyűgöző eredménylistáját. Idén ugyanis már a hetedik diadalát aratta ezen a megmérettetésen, amelyen összesen nyolcszor képviseltette magát.

Emlékeztetőül a PEUGEOT eddigi Dakar-győzelmeinek listája:
1987 : a Vatanen / Giroux páros győzelme (205 T 16 Grand Raid)
1988 : a Kankkunen / Piironen páros győzelme (205 T 16 Grand Raid)
1989 : a Vatanen / Berglund és az Ickx / Tarin párosok kettős győzelme (405 T 16 Grand Raid)
1990 : a Vatanen / Berglund (405 T 16 Grand Raid), Waldegard / Fenouil (405 T 16 Grand Raid) és az Ambrosino / Baumgartner (205 T 16 Grand Raid) párosok hármas győzelme
2016 : a Peterhansel / Cottret páros győzelme (2008DKR)
2017 : a Peterhansel / Cottret, Loeb/Elena és Despres/Castera párosok hármas győzelme (3008DKR)
2018 : a Sainz / Cruz páros győzelme (3008DKR Maxi).

Dakar 2018, számokban

Érintett országok: Péru, Bolívia és Argentína
Versenytáv: 8793 km, ebből 4047 időméréses (14 szakasz, 13 speciál)
Szakaszgyőzelmek: a PEUGEOT 3008DKR Maxi 13-ból 7 szakaszt győzelemmel zárt
* 3 szakaszgyőzelem: Peterhansel/Cottret (SS 5, 8 és 10)
* 2 szakaszgyőzelem: Sainz / Cruz (SS 6 és 7)
* 1 szakaszgyőzelem: Despres/Castera (SS 2)
* 1 szakaszgyőzelem: Loeb/Elena (SS 4)
Kettős & hármas győzelmek: 4 kettős (SS 2, 4, 6 és 8), illetve 2 hármas győzelem (SS 2 és 4)
A Peugeot az összesített tabella élén: Despres/Castera (SS 2), Peterhansel/Cottret (SS 3-6) és Sainz / Cruz (SS 7-14).
Max. sebesség: 195,9 km/h (Despres/Castera, SS 3)
Max. átlagsebesség: 108 km/h (SS 6, Sainz/Cruz)
Legmagasabb hőmérséklet: 35° (SS 13)
Legalacsonyabb hőmérséklet: 6° (SS 6)
Max. magasság: 4786 m (SS 8, Uyuni-Tupiza)

Felvillanyozó tervek a jövőre nézve

A PEUGEOT ezzel a győzelemmel búcsút vesz a Dakar-ralitól, és a PEUGEOT SPORT ezentúl a FIA Rallycross világbajnokságra (WorldRX) összpontosítja erőit A szezon április 14-15-én indul Barcelonában, ahol Sébastien Loeb egy PEUGEOT 208 WRX volánjánál ül majd rajthoz. Ezzel a projekttel párhuzamosan a PEUGEOT SPORT már a majdani elektromos Rallycross versenysorozatra is készül, amelynek elindulását 2020-ra tervezik. Ezen a megmérettetésen a márka a PEUGEOT 208 alapváltozatának 100%-ban elektromos verziójával fogja képviseltetni magát.

NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY A 14. SZAKASZ VÉGÉN

1. Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 3008 DKR Maxi, 49:16:18 óra
2. Nasser Al Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Toyota 4WD, +43:40 perc
3. Giniel de Villiers (ZAF) / Dirk von Zitzewitz (ZAF), Toyota 4WD, +1:16:41 perc
4. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +1: 25:29 óra
5. Jakub Przygonski (POL) / Tom Colsoul (BEL), Mini 4WD, +2:45:24 óra
6. Khalid Al Qassimi (ARE) / Xavier Panseri (FRA), Peugeot 3008DKR Maxi, +4:20:58 óra
TBC. Cyril Despres (FRA) / David Castera (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +45:19:10 óra

Bruno Famin, a PEUGEOT Sport igazgatója így vélekedett: „A Peugeot a lehető legszebben búcsúzik a Dakar-ralitól, a Carlos Sainz – Lucas Cruz páros és a PEUGEOT 3008DKR Maxi csodálatos győzelmével, egy olyan versenyen, amelyet sokáig fognak emlegetni. Háromszor egymás után nyerni egy ilyen kemény megmérettetésen egészen különleges eredmény, amelyben ugyanakkora szerepe van a legmagasabb szintű technológiának, mint a csapat tökéletes egységének. Különösen örülünk Carlos és Lucas győzelmének, akik abszolút kimagaslóan versenyeztek, ügyesen kivédve minden rájuk leselkedő akadályt! Carlos a kezdetektől fogva teljes odaadással szolgálta ezt a Dakar-projektet… Csodálatos, hogy az élet egy ilyen győzelemmel jutalmazta erőfeszítéseiért! Az, hogy a négy PEUGEOT 3008DKR Maxiból három célba ért az évtized legkeményebb versenyén, minden kétséget kizáróan bizonyítja az autó kivételes műszaki kvalitásait és hibamentességét. Hatalmas megelégedést jelent ez az egész csapatnak, és óriási büszkeséget a PEUGEOT márka számára.”

Carlos Sainz (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303) így fogalmazott, aki a 14. szakasz 9. helyezettje/összesítésben pedig győztes lett:
„Nagyon kemény rali volt ez nekem. Talán ez volt a legnehezebb Dakar, amin valaha részt vettem, még az egykori afrikai versenyeket is beszámítva. A szervezők elképesztően húzós útvonalat jelöltek ki számunkra. Annyi, de annyi embert próbáló szakaszon kellett átjutnunk! Még a két utolsó rész is szörnyen nehéz volt. Ahogyan a perui szakaszok is. Persze remek érzés Lucas-nak és nekem is, hogy egy ilyen nehéz versenyen sikerült győznünk. És remek érzés az egész PEUGEOT csapatnak is, amely a program alatt végig kitűnő munkát végzett. A PEUGEOT 3008DKR Maxi talán a legjobb autó, amit valaha alkalmam volt tereprali-versenyen vezetni. Köszönet mindenkinek, aki támogatott minket ebben a projektben, és köszönet a PEUGEOT SPORT-nak!”

Stéphane Peterhansel (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°300), a 14. szakasz 2., az összesítés 4. helyezettje szerint: „Összességében egy nagyon sikeres hét van mögöttünk. A perui homokdűnék remekül feküdtek nekünk, azután viszont rosszabbra fordultak a dolgok. Bolíviában elveszítettünk 1 óra 45 percet egy kő miatt, amit nem vettem észre. De annyira észrevehetetlen volt, hogy még csak nem is nagyon haragudtam magamra érte. Sokkal nagyobb csalódást okozott például a pénteki nap, amikor sok apró hibát követtünk el egymás után. Azt hiszem, ez a Dakar most különösen nehéz volt. Az egészen biztos, hogy a dél-amerikaiak közül ez volt a legnehezebb. Az egyetlen örömöt Carlo és a PEUGEOT csapat győzelme jelenti most számunkra. Szép kárpótlás ez Carlosnak, aki az utóbbi három évben mindig szerencsétlenül járt a Dakaron.”

Cyril Despres (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308) gondolatai:
„Jól kezdtük ezt a Dakart, sikerült megnyernünk a második etapot. Sajnos a 4. nap történései teljesen lerombolták a győzelmi esélyeinket. Ettől kezdve számunkra már csak a többi egység szolgálatáról szólt ez a verseny. És hát erről nem olyan egyszerű nyilatkozni! A legfontosabb feladatunk az volt, hogy ne kövessünk el hibát, és ha kell, Carlos vagy Stéphane segítségére siessünk. Tény, hogy összességében elég frusztráló a mérlegünk, ugyanakkor Daviddal mi még az autós karrierünk elején járunk. Rengeteg tapasztalatot szereztünk ezen a Dakaron, ami mindenképpen nagyon pozitív. Szeretnék köszönetet mondani a PEUGEOT SPORT egész csapatának, amely remek munkát végzett, és amely 2015 óta ideális körülményeket biztosít számunkra a fejlődéshez.”