AutóAddikt Magazin Design Award 2018: a közönségdíjat a Lexus Honest Egg-je vitte el

Design Award 2018: a közönségdíjat a Lexus Honest Egg-je vitte el

Az elmúlt években a világ vezető környezetbarát prémium hibrid elektromos autógyártójából valódi életmód márkává avanzsáló Lexus által hatodik éve odaítélt rangos Lexus Design Award idei fődíját az Extrapolation Factory csapat pályaműve, a Hipotézis Tesztelő nyerte meg.

A az autóinak lenyűgöző formaterve révén a dizájn területén is nagyot alkotó és saját jogon is elismert luxusmárka ugyanakkor idén létrehozta a Lexus Design Award közönségdíjat is, azzal a céllal, az eddiginél is szélesebb körben méltathassa hogy a döntősök sokoldalú tehetségét, illetve munkáit. Első alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy a Lexus Design Event, valamint az esemény honlapjának látogatói kiválaszthassák a számukra legtöbbet jelentő művet. Az április 16. és 22. között beérkezett szavazatok alapján a győztes dizájn az Őszinte tojás című munka lett.

Az Őszinte tojás (Honest Egg) intuitívan és egyszerűen jelzi, amikor a tojás szavatossági ideje lejár. A tervezők felismerték, hogy a tojásokon gyakran nem egyértelmű a dátumozás, így nem mindig tudható pontosan, meddig is fogyaszthatjuk biztonságosan a tojást. A probléma áthidalására egy képet vagy egy szót helyeztek el a tojás héján, s a fogyasztó ebből állapíthatja meg, hogy a tojás ehető-e. Az Őszinte tojás létrehozása során a tojásra intelligens festékanyaggal nyomtatnak, ami képes arra, hogy egy előre meghatározott időponthoz közelítve megváltoztassa a színét. Az Őszinte tojás jelzése jelentősen lecsökkentheti a fogyaszthatósági időtartamot, amennyiben törött héjat érzékel, illetve ha hirtelen változást érzékel a széndioxid szintjében vagy a hőmérsékletben.

Az Őszinte tojás kifejlesztése remek példa arra a fajta együttműködésre, amelyből egy jó cél érdekében informatív, érzelmeket előhívó dizájn születik. Jelen esetben a cél az volt, hogy a vásárlók még a lejárati dátum előtt elfogyasszák a tojást, s így csökkenjen az élelmiszerpazarlás.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy mi vehettük át első ízben a Lexus Design Award 2018 közönségdíját. Köszönjük az összes őszinte embernek, hogy a Honest Eggre szavaztak, ezt választva kedvenc ötletüknek. Szeretnénk köszönetet mondani Jessica Walshnek mentori munkájáért, és az útbaigazításokért. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a Lexusnak azt a csodálatos élményt, amelyben az egész verseny során, folyamatosan részünk volt. A jó dizájn az őszinte dizájn!” – fogalmaznak a tervezők, Paul Yong Rit Fui és Jaihar Jailani Bin Ismail az elismerés kapcsán.