AutóAddikt Hírek Egyre népszerűbb a BMW i divízió világszerte

Egyre népszerűbb a BMW i divízió világszerte

A BMW Group hosszú távon fenntartható, környezetbarát almárkája a megalapítása óta eltelt három és fél évben az alternatív hajtáslánccal szerelt prémium modellek piacvezető gyártójává vált, amelyet most a BMW i3 legújabb trófeája nyomatékosít: a tisztán elektromos kisautót a világ legjobb városi autójának járó World Urban Car 2017 díjjal tüntették ki.

A BMW i3 világméretű sikertörténete az új autók értékesítési rangsorán és a nívós megmérettetéseken továbbra is töretlen. A modellt legutóbb a New York-i Nemzetközi Autószalonon ismerte el a szakmai zsűri, a 94 amperórás akkumulátorral szerelt prémium kisautó ráadásul a világ legjobb városi autójának járó „World Urban Car 2017” díjat is elnyerte. A BMW i3 forradalmi járműkoncepciója a tervezés első napjától kezdve a tisztán elektromos nagyvárosi mobilitás szempontjait helyezi előtérbe – a szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült utascella és az erőteljes BMW eDrive hajtáslánc-technológia kettősével, amelynek továbbfejlesztett lítium-ion akkumulátora 2016 nyarától már 50 százalékkal nagyobb elektromos hatótávolságot garantál.

„Rendkívüli büszkeséggel tölt el minket, hogy a BMW i3 modellt a világ legjobb nagyvárosi autójaként ismerték el” – mondta Ludwig Willisch, a BMW Észak-Amerika elnök-vezérigazgatója. „A BMW i3 a jelenben ad megoldást a jövő metropoliszainak mobilitási kihívásaira. Modellpalettájának és kimagasló menetteljesítményének köszönhetően a 94 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3 a legtökéletesebb hosszú távon fenntartható nagyvárosi autó, a világ minden táján” – tette hozzá.

A 94 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3 (átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus tesztkörének mérései szerint: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 12,6 – 13,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) a világhírű „World Car of the Year” (WCOTY) díj frissen alakult „nagyvárosi mobilitás” kategóriájának első győztese. A nívós megmérettetés versenybizottsága azért hívta életre a kiváltképp környezetbarát kategóriát, hogy a nagyvárosi környezetben élő emberek speciális mobilitási igényeit szem előtt tartó koncepciókat külön trófeával ismerhesse el. A díjért az egyre szűkülő terek és az egyre szigorodó emissziós szabványok okán csakis azok a gyártók kelhetnek versenyre, amelyek innovatív ötletek képében kínálnak megoldásokat a metropoliszok kihívásaira. A „World Car of the Year” díj versenybizottságának alelnöke, Mike Rutherford kijelentette: a BMW i3 tisztán elektromos kisautó megmutatta, miként lehet egy nagyvárosi modell egyszerre elegáns, vonzó, környezetbarát és sportos, amelyet ráadásul még vezetni is élmény. Sőt mi több, kompakt külső méreteinek és 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorjának köszönhetően a BMW i3 modellt „a piac egyik legjobb ár-érték arányú termékének” nevezte.

A piaci bevezetése óta eltelt mintegy három és fél évben a BMW i3 – folyamatosan emelkedő eladási mutatóinak köszönhetően – nem csupán Európában, de a világ minden táján a kompakt méretű, prémium minőségű elektromos autók eladási élmezőnyének állandó tagjává vált. A bajor gyártó jövőbe mutató almárkájának és emisszió-mentes kisautójának elektromos mobilitás terén betöltött úttörő szerepét kiválóan példázza, hogy a BMW i divízió termékei és szolgáltatásai a vállalatcsoport legtöbb értékesítési régiójában jelentősen nagyobb piaci részesedést élveznek, mint a BMW hagyományos, belsőégésű erőforrással szerelt modelljei. A Németországban értékesített elektromos és plug-in hibrid gépkocsik között például több mint minden ötödik négykerekű a BMW i3 típusjelzését viseli (pontosan 22 százalékos piaci részesedés a BMW abszolút 8 százalékával szemben), miközben a modell Norvégiában etalonnal számító 27 százalékos, Európa-szerte pedig 17 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. A BMW i divízió nemzetközi sikertörténetéhez azonban a BMW i8 plug-in hibrid sportautó is nagymértékben hozzájárult, hiszen a vezetési élmény és a hosszú távú fenntarthatóság egyedülállóan lenyűgöző kettőse a modellt rövid időn belül a világ legsikeresebb hibrid sportautójává emelte.

Az innovatív járműtechnológiai megoldások széleskörű átemelésével ráadásul a BMW i divízió a BMW Group egészét is a hosszú távon fenntartható mobilitás piacvezetőjévé tette: 2017 márciusára a BMW i modellekhez kifejlesztett BMW eDrive hajtáslánc-technológia a BMW i3 és a BMW i8 mellett a bajor gyártó nem kevesebb, mint hat modellpalettáján vált elérhetővé, a MINI történetének első plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellje pedig már idén nyáron világpremierjét ünnepli. A hálózatról tölthető BMW iPerformance modellek átfogó portfóliójának köszönhetően 2017 hajnalától a BMW Németországban, Európában és világszerte egyaránt kategóriaelső gyártóként van jelen a környezetbarát gépkocsik prémium szegmensében. A plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt gépkocsik mezőnyében a BMW iPerformance modellek Németországban 28, míg világszerte 20 százalékos piaci részesedést élveznek.

A BMW i és a BMW iPerformance modellek egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a BMW Group a hosszú távon fenntartható mobilitás iránymutatójává is vált, amely a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellek mezőnyében a világ minden táján kategóriaetalon értékesítési mutatókkal és piaci részesedéssel büszkélkedhet. Kilenc járműkategóriában elérhető modelljeivel a BMW Group a prémium szegmens legátfogóbb tölthető palettáját tudhatja magáénak, miközben globális eladásaival jelenleg az elektromos és plug-in hibrid meghajtású négykerekűek abszolút mezőnyének harmadik helyén áll. Mint ilyen, a vállalatcsoport jó irányba halad afelé, hogy fennállása során először, idén az egy évben eladott elektromos és plug-in hibrid modellekkel a 100 000 darabos határt is átlépje. Sőt mi több, stabil értékesítési növekedése alapján, a BMW Group várakozásai szerint 2025-re a tisztán elektromos és plug-in hibrid meghajtású modellek a vállalatcsoport világszerte átadott új autóinak 15-25 százalékát teszik majd ki.

Az évek óta töretlen értékesítési növekedés mellett a BMW i divízió termékei és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében kifejlesztett széleskörű szolgáltatásai a különféle megmérettetések legnívósabb díjait is sorra hódítják el. Az utóbbi hónapokban elnyert legfényesebb trófeák között az „alternatív hajtásláncok” kategória 2016-os „Arany Kormánykerék” díja is megtalálható, így miután 2013-ban a BMW i3 az Auto Bild és a Bild am Sonntag magazinok által közösen életre hívott „Zöld Kormánykerék” díjat is megkapta, a tisztán elektromos kisautó példaértékű környezeti hatékonyságát már két alkalommal választották etalonnak az olvasók. A BMW i divízió az Auto Zeitung német autós szakmagazin „Auto Trophy” szavazásán ráadásul nemrégiben „Az elektromos mobilitás prémium úttörője” elnevezésű nemzetközi díjat is elnyerte a szerkesztőktől.
2017 elején a 94 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3 modellt Nagy-Britanniában „Az Év Autójának” is megválasztották, a „What Car?” brit autós szakmagazin olvasói szavazásán pedig a 20 000 és 40 000 angol font közötti elektromos járművek mezőnyében végzett az élen. Nem sokkal később a BMW i8 plug-in hibrid sportautó (átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus tesztkörének mérései szerint: 2,1 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 11,9 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 gramm / km) újabb arany serleggel gyarapította a kollekciót, megnyerve az Auto Bild Allrad német autós szakmagazin olvasói szavazását az összkerékhajtású hibrid gépkocsik kategóriájában.

A BMW i divízióról, néhány szóban

BMW i részlegével a BMW Group minden részletre kiterjedő alapossággal közelíti meg a jövő járműtechnológiáinak kérdéskörét: maximális hatékonyság szerint megtervezett koncepcióival és interaktív járműkapcsolatokat kínáló mobilitási szolgáltatásaival a BMW i divízió a hosszú távú fenntarthatóság prémium szintű újraértelmezését váltja valóra. A részleg a nagyvárosi környezetbe tervezett, tisztán elektromos meghajtású BMW i3 modellel, a BMW i8 plug-in hibrid sportautóval és a BMW iPerformance modellekkel a világ 54 országában van jelen. A BMW i divízió égisze alatt egyesül továbbá számos kiegészítő mobilitási szolgáltatás, így a DriveNow és a ReachNow autómegosztó szolgáltatások, a ChargeNow nemzetközi járműtöltési hálózat, a parkolóhely-keresést, -foglalást és –fizetési opciót is kínáló ParkNow parkolási segédlet, a nagyvárosok mobilitását forradalmasító megoldások felkarolására létrehozott BMW i Ventures társaság, az elektromos mobilitást támogató szolgáltatások háttérintézményeként tevékenykedő BMW Energy Services, valamint a kormányzati és közösségi szaktanácsadásra megalapított BMW i Urban Mobility szakértői központ.

HIRDETÉS
Előző cikkKeveset kell költenünk a Toyota és a Lexus modellek fenntartására
Következő cikkHonda Clarity: jelenleg ez a világ legfejlettebb üzemanyagcellás járműve