AutóAddikt Magazin Ford: létezik egy technológia, ami kitart egy életen keresztül

Ford: létezik egy technológia, ami kitart egy életen keresztül

A Ford megalkotta egy minden nap használatos technológia – az autó indítókulcsa – új változatát, amit arra terveztek, hogy még a legkíméletlenebb használat mellett is hibátlanul működjön az autó teljes élettartama alatt.

ford-transit-kulcs-autoaddikt

Ugyanis – mint tudjuk – kevés ember reménykedik abban, hogy elektronikus eszközei hosszú életűek lesznek. Törött képernyők, lelassult szoftverek, gyorsan elavuló dizájn – és a szinte még újnak számító okostelefonok, tabletek és laptopok alig néhány év használat után már mennek is a kukába.

Visszatérve az eredeti témához: a Ford kemény teszteknek vetette alá a Transit és a Transit Custom indítókulcsát, hogy megbizonyosodjon arról: az eszköz biztosan kibírja, ha 30 percre vízbe merítik, ötvenszer betonpadlóra ejtik, és 60 Celsius fokos forróságnak vagy éppen -20 fokos kemény fagynak teszik ki.

Az indítókulcs egyébként teljesen úgy néz ki, mint bármelyik más slusszkulcs: vannak rajta gombok az autó nyitásához-zárásához, és a tolla behajtható. Ugyanakkor a szigeteléseknek köszönhetően tökéletesen vízálló, és a kulcsfejet alkotó két műanyag elem illesztő rését dörzshegesztés zárja le. A kulcs belső részeit úgy tervezték meg, hogy ellenálljanak a munkavégzés során gyakori hatásoknak, az apró újratölthető akkumulátor pedig a gyújtáskapcsolóba dugva automatikusan töltődik, így sosem fog lemerülni.

“Vásárlóinknak szükségük van egy olyan indítókulcsra, ami bírja a pofonokat – sőt még újabbakat kér” – tréfálkozott Jonathan Allan, a Ford Európa elektromos tervezési részlegének vezetője. “Egy mobiltelefon időnként elromolhat, de a Ford új indítókulcsa sosem hagyja cserben a Transit vezetőjét, mert éppen olyan strapabíró, mint maga a jármű.”

A mérnökök klímakamrában is bevizsgálták a kulcsot, méghozzá nemcsak sivatagi és sarkvidéki klímát szimulálva, hanem 100 százalékos páratartalom mellett is. A további tesztek a következők voltak:

  • Porállóság: 5 óra a finom szemű, örvénylő porban
  • Ellenállás a kémiai hatásoknak: 96 óra folyamatos próba gázolajjal, benzinnel, etanollal, oldószerekkel és izzadsággal
  • Zseb-szimuláció: 4 óra folyamatos rázás pénzérmék és más kulcsok között
  • Az elem tartóssága: 10 gombnyomás 12 alkalommal, a szokásos erővel
  • Hosszú élettartam: 100.000 aktiválás +50 és -10 Celsius fok közötti hőmérsékleteken

Az ütésálló indítókulcs a legújabb formatervezési szempontok alapján készült, amit a dizájnerek 10 éven át finomítottak és fejlesztettek a Transit-használók visszajelzései alapján.

Az új Transit és Transit Custom modellek immár Európa-szerte megrendelhetők. Ezeket az autókat már a vadonatúj 2,0 literes Ford EcoBlue dízelmotor hajtja, amely a magasabb teljesítmény mellett akár 13 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást kínál, jelentős mértékben csökkentve az üzemeltetési költséget.