AutóAddikt Újdonságok Itt a leginteligensebb, legtermelékenyebb új 2 tonnás Ford Transit Van

Itt a leginteligensebb, legtermelékenyebb új 2 tonnás Ford Transit Van

A Ford a hannoveri IAA Haszongépjármű Szakkiállításra időzítette az eddigi legintelligensebb és legtermelékenyebb Transit világpremierjét, reflektorfénybe állítva az új 2 tonnás Transit modellt.

A megnövelt szállító kapacitású és akár 7 százalékkal takarékosabb, felfrissített hajtásláncokkal felszerelt új Transitban jelenik meg a szegmens legelső mild hibrid (mHEV) hajtása, ami körülbelül 3 százalékkal takarékosabban működik, mint a standard dízel modell, és akár 8 százalékkal javítja az autó üzemanyag-fogyasztását az araszoló városi forgalomban.

Az új Transit minden eddiginél hatékonyabb konnektivitást kínál, így üzemeltetői kihasználhatják a FordPass Connect fedélzeti modem minden előnyét*, ami segít a flottában működő autók kihasználtságának javításában és az üzemeltetési költségek optimalizálásában.

Az Európában 2019 közepétől kapható új Transit a most kifutó modell sikerére épít, ami nemcsak Európában, hanem Észak-Amerikában is saját szegmense legkelendőbb járműve lett. Az európai sikertörténet 2018-ban is folytatódik, hiszen idén augusztusig 67.000 darab kelt el az autóból, vagyis 14 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

“Íme a modern vállalkozások számára készített Ford Transit, ami pontosan olyan kemény és praktikus, mint ahogy azt vásárlóink elvárják, miközben csekély működési költsége és modern konnektivitása révén sokkal hatékonyabban üzemeltethető” –  nyilatkozta Michael McDonagh, a Transit-program globális főmérnöke. “Ráadásul a Ford az elektromos hajtás bevezetésében is diktálja az iramot, hiszen a Transitban bevezetett új mild hibrid hajtás ideális a városi fuvarokhoz.”

Még alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás. Több választási lehetőség

A Ford továbbfejlesztette modern 2,0 literes EcoBlue dízelmotorját, ami a valós mérési ciklusokban rögzített Ford adatbázis szerint akár 7 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt.

Az üzemanyag-befecskendező rendszer nagyobb, 2.200 bar nyomása segíti a hatékonyabb égést. A motor belső súrlódását az új acéldugattyúk vékonyabb palástja mérsékli. A változó átfolyású olajszivattyú a mindenkori igényhez igazítja az olaj adagolását, csökkentve ezzel a motor fölösleges terhelését.

Szintén az üzemanyag-fogyasztást javítja a 2 tonnás Transitban most először bevezetett elektromos kormányrásegítés (EPAS) is, akárcsak az átfogó tömegcsökkentés, az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok alkalmazása és az aerodinamikai fejlesztések. Az Auto Start-Stop technológia továbbra is alapáras a teljes modellkínálatban.

Az autó vezetőjének a Takarékos Üzemmód is rendelkezésére áll, ami GPS helymeghatározás alapján előre jelzi, hogyan érhető el a legkedvezőbb fogyasztás a Transit előtt álló útszakaszon.

A 105, 130 és 170 lóerős motorkínálat most egy új, 185 lóerős változattal bővül, ami ráadásul bőséges, 415 Nm-es forgatónyomatékot is kínál. Mindegyik motorváltozatban új, áttervezett turbótöltő biztosít egyenletesebb forgatónyomatékot, méghozzá az eddiginél szélesebb fordulatszám-tartományban.

2020 tavaszától a hátsókerékhajtású Transit modellekhez a vásárlók a standard hatfokozatú manuális sebességváltó mellett a Ford új, rendkívül hatékony és gyorsan kapcsoló 10 fokozatú automata sebességváltóját is megrendelhetik. Az új egység Adaptív Kapcsolási Ütemezés funkciója az egyéni vezetési stílusok felmérésével optimálisan időzíti a sebességfokozatok kapcsolását.

A szegmens első mHEV technológiája

A haszongépjárművek üzemeltetői számára még alacsonyabb üzemanyag-költségeket kínál az új Ford Transit elsőkerékhajtású és a hátsókerékhajtású változataiban bevezetett, innovatív dízel-mHEV technológia, ami a WLTP-mérések szerint körülbelül további 3 százalékos üzemanyag-megtakarítást eredményez. Ez a megtakarítás bizonyos közlekedés helyzetekben – például a gyakran megtorpanó-elinduló, araszoló nagyvárosi forgalomban – akár 8 százalék is lehet, ami további előnyt jelent a városi szállításokra szakosodott üzletek számára.

A rendszerben a szokásos generátort egy szíjhajtású indítómotor/generátor helyettesíti. Ez az egység alakítja át a jármű lassításakor keletkező mozgási energiát elektromos árammá, amit egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárol. Az így visszanyert energia felhasználható a belsőégésű motor forgatónyomatékának kiegészítésére normál haladáskor vagy gyorsításkor, emellett pedig a jármű külső elektromos berendezéseinek működtetésére is hasznosítható.

A Transit mHEV rendszerét nem a standard hajtásláncok teljesítményének fokozására, hanem inkább az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére optimalizálták. Ugyanakkor a hibrid rendszer által biztosított azonnali nyomatékleadás előnye határozottan érezhető, amikor a vezető alacsony motor-fordulatszámról szeretne gyorsítani.

Még nagyobb hasznos teherbírás

Hasznos terhelhetőség szempontjából az új Ford Transit a kategória legjobbjai közé tartozik. Ez annak is köszönhető, hogy a Ford mérnökei átfogó tömegcsökkentési programot indítottak, ami az autó minden részét érintette, és ezzel sikerült fokozni a Transit szállító kapacitását.

Ennek egyik fontos eszköze volt, hogy a jármű szerkezetét a repülőgépiparból átvett számítógépes tervezési rendszerekkel optimalizálták. A tömegcsökkentés eredményeként az autó új, alumínium motorházfedelet és változó falvastagságú acél keréktárcsákat kapott, a kipufogódob pedig az eddigi kettős szerkezet helyett ezentúl egyetlen darabból áll. A Ford most először váltja ki az acélt könnyű és erős kompozit anyaggal a raktérelválasztó falnál.

A ki- és berakodás az új Motoros Mozgatású Oldalajtó könnyíti meg. Az új, magasan elhelyezett külső világítás lefelé irányuló fénye kiválóan megvilágítja a környezetet, ha éjszaka a hátsó raktérajtó mögött kell munkát végezni.

Mindig kapcsolatban

A Ford elkötelezetten törekszik arra, hogy teljes haszongépjármű-kínálatában biztosítsa a konnektivitás előnyeit, ezért az új Transit kínálatában gyes piacokon megjelenik a FordPass Connect beépített modem-technológia, lehetővé téve a flottaüzemeltetők számára, hogy javítsák járműveik kihasználtságát, és optimalizálják az üzemeltetési költségeket. Ennek hatásos eszköze két új termék: a 2019-ben bevezetendő Ford Telematika és Ford Adatszolgáltatás.

A beépített modem emellett rengeteg járműinformációt továbbít a FordPass mobil alkalmazás felé, amelyek alapján egyszerűbben és termelékenyebben működtethető a jármű – mind az egyszemélyes kisvállalkozások, mind a nagy flottaüzemeltetők számára.

A Transit fejlett technológiái közt a SYNC 3 kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszer is szerepel, amit a vezető egyszerű hangutasításokkal, vagy a kétujjas csippentés és a végigsimításos mozdulatokkal is használható8 colos érintőképernyőn keresztül kezelhet. A kínálat része a Ford MyKey rendszere is, aminek segítségével a flottamenedzserek előre beprogramozhatják az indítókulcsot, korlátozva az autó sebességét és a rádió hangerejét, illetve megakadályozva az aktív biztonsági rendszerek kikapcsolását.

A külső gyártók által kínált átalakítások és tartozékok az új Upfitter Interfész Modulon keresztül férhetnek hozzá a Transit elektromos rendszeréből származó adatokhoz.

Egyszerűen vezethető

A Transit kifinomult és személyautós vezethetőségét még magasabb szintre emeli az EPAS rendszer bevezetése, amivel könnyebb parkolni és manőverezni. Az autóhoz olyan vezetéstámogató technológiák is rendelhetők, mint az Aktív Parkolóasszisztens vagy a Sávtartó Asszisztens; mindez hatékonyan segít abban, hogy a vezető ne fáradjon el munka közben.

A Transitban most először érhetők el a mindenkori közlekedési helyzethez igazodó választható beállítások: az Eco üzemmód, a Csúszós Út üzemmód, a négykerékhajtású modellekhez kifejlesztett Sár/Nyomvályú üzemmód, valamint a Vontatás üzemmód, ami zökkenőmentes, sima teljesítményleadást biztosít, amikor a Transit nagyméretű, a saját tömegénél nehezebb utánfutót vagy hajót vontat.

A fejlett vezetéstámogató technológiák széles kínálata segíti a vezetéssel járó stressz és terhelés csökkentését, illetve egy esetleges ütközés elkerülését vagy a baleset súlyosságának mérséklését. Többek közt:

Az Utánfutó funkcióval kiegészített Holttérfigyelő rendszer nagyobb holtteret lát be, amikor az autó – akár 10 méteres szerelvény-hosszúságig – utánfutót vontat

Az Intelligens Adaptív Sebességtartó Automatika hatásosan kombinálja a Közlekedési Tábla Felismerés és az Adaptív Sebességtartó Automatika rendszerek funkcióit, hogy a vezető mindig betartsa a sebességkorlátozásokat

Továbbfejlesztett Sávtartó Asszisztens

A Gyalogosészleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer immár éjszaka is felismeri a gyalogosokat, amikor megvilágítja őket a fényszórók fénye.

Az autó kínálatában olyan új rendszerek is megjelennek, amelyek egyszerűbbé, stresszmentesebbé teszik a vezető munkáját, amikor zsúfolt ipari vagy városi környezetben kell manővereznie vagy parkolnia, és segítenek elkerülni az ebből eredő koccanásokat és sérüléseket.

A Széles Látószögű Első és Hátsó Kamera segít a közeledő járművek észlelésében, amikor a Transit egy szűk parkolóhelyről hajt ki, zsúfolt úton halad vagy tolat.

A magasan elhelyezett tolatókamera jobb képet ad hátramenetben, különösen akkor, amikor az autó nyitott ajtókkal tolat.

A kiegészítő oldalsó érzékelőknek köszönhetően a Parkolássegítő rendszer hatékonyabban működik.

Az Aktív Parkolóasszisztens (APA) segítségével a vezető könnyen megtalálja a megfelelő méretű parkolóhelyet, és kormányzás nélkül beállhat oda – legyen szó akár párhuzamos, akár merőleges parkolásról.

A Kiállássegítő rendszer a járdaszegéllyel párhuzamos parkolóhely elhagyásában segít.

A Keresztirányú Forgalomfigyelő a parkolóhelyről történő kitolatás közben figyelmezteti a vezetőt, ha az autó nyomvonalát egy másik jármű keresztezheti.

Első pillantásra felismerhető külső. Praktikus, vadonatúj utastér

A Ford Transit új külső megjelenését magasabbra húzott, határozottabb, három díszléces hűtőrács és áttervezett alsó orr-rész határozza meg. Az első karosszériaelemek és a lökhárító átformálásával javult az aerodinamika, és az első traktus felületei könnyebben tisztíthatók. A magasabb felszereltségű modellek erős bi-xenon fényszórója és új LED nappali menetfénye a Transit-család jellegzetes arculatát sugallja.

Akárcsak a legújabb Transit Custom modellben, itt is teljesen átalakult az utastér formavilága, így a kabin még stílusosabbá, praktikusabbá és kényelmesebbé vált. Az új műszerfalpanel praktikus újdonságai révén a vezető mobil irodaként használhatja az autót; ezt szolgálja többek közt a műszerfal tetején kialakított három, nyitott tetejű tárolórekesz, vagy az új dokkoló rekesz, amelyben a vezető nemcsak mobiltelefonját, hanem nagyobb méretű tabletjét is tárolhatja és töltheti.

Az utasteret mutatós és strapabíró anyagok burkolják; ezek közt új üléskárpit is található, amit a Ford a legkeményebb koptatási próbáknak vetett alá. A komfortérzetről megújult ülések gondoskodnak, amelyek párnázatát új formázással alakították ki, hogy jobban megtámasszák a testet.

Mivel egyre több az olyan vásárló, akiknek szolgáltatásaihoz magasabb felszereltségű autó kell, a Ford egy új Limited modellváltozatot is bevezet a kínálatban. Ahogy a kifutó modell esetében, a vevők most is rengeteg – több mint 450 féle – változat közül választhatnak, beleértve az elsőkerék-, a hátsókerék- és az összkerékhajtást, és persze a teljes körű felépítmény-kínálatot, amelyben a nemrégiben bevezetett, alacsony platómagasságú fülkés alvázkivitel is szerepel.

Az új Ford Transit a törökországi Kocaeliben készül a Transit Custom modellel együtt. A Ford tavaly jelentette be, hogy a török Ford Otosan vegyesvállalat gyártási kapacitását egy 52 millió dolláros beruházás révén 40.000 darabbal, évi 330.000 darabra növeli.