AutóAddikt Magazin Koppenhágában kalandozott a MINI Cooper SD Clubman ALL4

Koppenhágában kalandozott a MINI Cooper SD Clubman ALL4

A kortárs divat, a letisztult dizájn és az élvezetekkel teli életstílus kedvelőinek Dánia fővárosa kötelező látnivalókkal szolgál. Koppenhága tökéletes kikapcsolódási helyszín az olyan különleges egyéniségek számára, mint amilyen a MINI Clubman, amely hat ajtajával, kifejezetten erős dízelmotorjával és összkerékhajtásával ideális társ a világhírű Tivoli vidámpark és a dán királyi család téli rezidenciájaként magasodó Amalienborg palota közötti, stílusos bevásárlókörúton.

A dánok divat, kultúra és dizájn iránti szenvedélye, oldott és jellegzetes skandináv életstílusa minden évszakban tetten érhető a fővárosban: Koppenhága központjában a stílusos üzletek és ízlésesen díszített kávézók sorát a hagyománytisztelő és modernkori épületek harmonikus elegye színesíti, mely a csodálatosan kialakított vízpartokkal, kikötőöblökkel és csatornákkal tökéletes helyszínül szolgálnak egy négykerekű egyéniség kibontakozásához.

A MINI Cooper SD Clubman ALL4 (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,6 – 4,7 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 121 – 124 gramm / km) ideális társ a dán főváros trendi kerületeinek felfedezéséhez. A négy oldalsó ajtó, a hosszan elnyújtott tetőív és az oldalirányba nyíló, kettéosztott csomagtérajtó magával ragadó választást jelent a prémium kompakt szegmensben. A klasszikus kombi járműkoncepció modern újraértelmezése az egyedi stílust nagyfokú sokoldalúsággal egyesíti, a vezetés élménye pedig még tetőig pakolva is elsődleges szempont. A motorháztető alatt a MINI TwinPower Turbo technológiával szerelt, soros négyhengeres dízelmotor dolgozik, amely az ALL4 intelligens összkerékhajtásnak köszönhetően minden pillanatban a vezetési szituáció szerint osztja el a motor 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményét az első és a hátsó tengely között.

Felmérések sokasága jut arra az eredményre, hogy Koppenhága a világ legjobb életminőséget kínáló városai közé tartozik. A víz közelsége és a sokféle kulturális lehetőség mellett ehhez a fejlett infrastruktúra és a gondos városfejlesztés is hozzájárul. Koppenhága egyszerre idős és fiatal. A világhírű Tivoli vidámpark, amely 1843-ban nyitotta meg kapuit, az 50 évvel később épült városháza és az immár több mint 100 éves központi pályaudvar közvetlen szomszédságában terül el. Az egyik legfelkapottabb látnivaló az „új kikötőként” ismert Nyhavn csatorna, amely a XVII. században épült azzal a céllal, hogy összekösse a belvárosi piacteret a tengerrel. A csatorna két oldalán álló színes házak számos fényképen visszaköszönnek, az aljukba épített üzletek, kávézók, bárok és éttermek pedig népszerű találkozási pontként szolgálnak.

A Nyhavn csatorna partján álló, ma már művészeti galériaként használt Charlottenborg palota születése ugyancsak a XVII. századra tehető. A XIX. század elejétől a dán királyi család a kicsit északabbra található Amalienborg palotában lakik. A palotatéren, amelyet négy, szinte teljesen egyforma palota fog közre, ebédidőben mindennap megtekinthető az őrségváltás.

A kikötőöböl keleti oldalán, az Amalienborg palotával szemben látható a modernkori dán építészet egyik legkülönlegesebb példája, amely 2005-ben készült el. Körbefutó üveghomlokzatával és szélesen elterülő fém tetejével az új operaház Koppenhága leglenyűgözőbb épületei közé tartozik. A Nyhavn csatorna közvetlen közelében álló, vízre tervezett új színház 2008-ban nyitotta meg kapuit, azóta a Koppenhágáról alkotott városkép egyik leginkább meghatározó építménye: a színház keskeny téglák és nagyméretű üvegfelületek keveredésével megalkotott homlokzata a kikötő öreg raktárépületeire emlékeztet, stílusos kontrasztot alkotva a környék hagyománytisztelő épületeivel. A körülötte húzódó, fából készült, széles gyalogoshíd az éjszakai baglyok kedvelt kiindulópontja, főleg nyáron. A legmodernebb dán épületkultúra ékes példája még az Amager szigeten található, 2009-ben épült Concert Hall rendezvényközpont, amely egy 45 méter magas kocka átlátszó, kéken világító üvegszál-homlokzattal. A holland Királyi Nemzeti Könyvtárnak (Royal National Library) otthont adó „Fekete Gyémánt” („Black Diamond”) egy sötét gránittömbökkel borított, 1999-ben épült monumentális alkotás, amelynek egyik oldalát feltűnően lejtő formában álmodták meg a tervezők.

A kultúra és a történelem mellett Koppenhága városát a divat és a dizájn aktuális irányzatai is átjárják. Dánia üzleti metropolisza számos nemzetközi hírű divatmárkának ad otthont, a MINI Cooper SD Clubman ALL4 társaságában megtett városnézés így szinte természetes módon bevásárlókörútként folytatódik. A cipők, ingek és ruhák kavalkádja azonban nem elég. A Koppenhágába látogató turisták számos üzletben a jellegzetes dán berendezési stílussal találkozhatnak, amelyben a letisztult formák és a természetes színek a meghatározók. A MINI Clubman sokoldalúsága pedig a legjobb környezetben vizsgázik: a modell csomagterének tárolókapacitása 360 liter az utastér öt teljes értékű ülésével, a Fritz Hansen üzlet előtt leparkolva azonban a hátsó üléstámlák ledöntésével elérhető 1 250 liter mindegyikére szükség lesz. Dánia leghíresebb bútormanufaktúrája Koppenhágában született: Fritz Hansen asztalosmester 1827-ben alapította műhelyét az Amalienborg palota közvetlen szomszédságában. A Fritz Hansen vállalat azóta elsősorban prémium minőségű ülőbútoraival szerzett magának hírnevet. A legszimpatikusabb enteriőr kiválasztása után játszi könnyedséggel lehajtható a MINI Clubman három hátsó ülésének háttámlája, hogy egy kis időre átadják a helyet a hőn áhított dizájnszékeknek.