AutóAddikt Autó-motorsport Már tesztelik a Toyota hibrid rali versenyautóját

Már tesztelik a Toyota hibrid rali versenyautóját

2022-től a szabályzatnak megfelelően hibrid Rally1-es versenyautók lépnek a jelenlegi WRC csúcskategória helyébe. A Toyota már a finomhangolást végzi GR Yaris alapú konstrukcióján.

A Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA 2020 márciusában hagyta jóvá azokat a változtatásokat, amelyek túlzás nélkül új korszakot nyitnak a rali világbajnokság történetében. A WRC kategória helyébe lépő Rally1 géposztály egyszerre lesz fejlettebb és hétköznapibb az eddigi csúcs-versenyautóknál. A szabályalkotók arra törekedtek, hogy korlátozzák az egekbe szökő költségeket és javítsák a széria fenntarthatóságát.

Az előbbi érdekében számos alkatrészt szabványosítanak a sorozatban, illetve megtiltják az olyan költséges és bonyolult komponenseket, mint az aktív központi differenciálmű vagy a folyadékhűtésű fékrendszer. Egyszerűbb lesz az üzemanyagtartály, a futómű, és nem engedélyezik a borítólemezek alatti, aerodinamikai hatású struktúrákat.

A másik nagy újdonság a hibrid hajtáslánc bevezetése, ami egyrészről csökkenti a világbajnokság szénlábnyomát, másrészről erőteljes kapcsolódási pontot teremt a motorsport és a szériamodellek között, hiszen a közúti járművek körében szintén egyre gyakoribbak a benzin-elektromos hibrid modellek.

Ezen a téren egyetlen más gyártó sem rendelkezik akkora tapasztalattal, mint a Toyota. Ezt 2024-től szabadon kamatoztathatja a gyártó, azonban az FIA az új szabályrendszer első három évére az esélyegyenlőség érdekében – no meg azzal a céllal, hogy 2023-tól új szereplők számára is megnyissa a géposztályt – minden csapat részére előírta, hogy ugyanattól a központi beszállítótól származó elektromos komponensekkel szerelje fel járművét.https://www.youtube.com/embed/fUKrwAAkeOA?modestbranding=0&html5=1&rel=0&autoplay=0&wmode=opaque&loop=0&controls=1&autohide=0&showinfo=0&theme=dark&color=red&enablejsapi=0

Az előzetes információk szerint ez a hibrid egység akár 100 kW (2023-tól a Rally1+ géposztályban +200kW) extra teljesítményt biztosít az autóknak, a gyorsasági szakaszokon azonban korlátozni fogják a használatát, míg a tervek szerint az etapokon emissziómentesen közlekednek majd a versenyautók.

Noha nem saját fejlesztésű hibrid komponenst használ, a Toyota GR Yaris alapjaira épülő Rally1-es versenyautó már megkezdte intenzív tesztprogramját. Matthew Wilson és Juho Hänninen tesztpilóták Finnországban és Portugáliában gyűjtöttek értékes adatokat, hogy a fejlesztőmérnökök tovább finomíthassák a 2022-es szezonban rajthoz álló technikát.

A pontos műszaki adatokat egyelőre hét lakat alatt őrzik, de az FIA szabályzatának értelmében várhatóan nem a GR Yaris háromhengeres turbómotorja, hanem a jelenlegi WRC versenyautó szintén 1,6 literes, de négyhengeres, 380 lóerős, több mint 425 Nm forgatónyomatékú erőforrása kerül be az egyedi térvázra épülő versenyautóba – ezt fogja kiegészíteni a 136 lóerős villanymotor.

A tesztek helyszínén készített videók hanganyaga ugyanerre enged következtetni. Az oldalajtó mögötti légbeömlők a legendás B-csoportos rali versenyautóknál a középmotor hűtésére szolgáltak, itt azonban a motor marad elöl: az ülések mögött a hibrid egység akkumulátora kap helyet, amelynek azonban szintén komoly hűtési igénye van.