AutóAddikt Újdonságok Megkezdődött az új elektromos Ford Explorer sorozatgyártása Kölnben

Megkezdődött az új elektromos Ford Explorer sorozatgyártása Kölnben

A Ford megkezdte az új, elektromos hajtású Ford Explorer sorozatgyártását az első, kifejezetten elektromos autók európai előállítására létrehozott központjában. A történelmi múltra visszatekintő kölni gyárat a vállalat egy 2 milliárd dolláros beruházás keretében alakította át a jövő üzemévé.

Az elektromos Ford Explorer a legelső jármű, amely legördül a Ford Kölni EV Központ szalagjáról – és ez fontos lépést jelent a márka számára az új generációs, kiváló minőségű elektromos autók gyártásában. Hamarosan bemutatkozik egy következő EV-modell is, egy új sport-crossover, amelynek összeszerelése ugyancsak Kölnben kezdődik majd az év későbbi részében.

Az új, elektromos hajtású Explorer hatásosan ötvözi a német mérnöki tudást, az amerikai stílust és azt a lenyűgöző hajtásláncot, amely nulla helyi károsanyag-kibocsátással mozgatja az autót, miközben több mint 600 kilométeres hatótávolságot biztosít egyetlen feltöltéssel. 1

“Lenyűgöző volt végignézni, ahogy az 1930-ban megalapított kölni Ford-gyár csúcstechnológiájú, elektromos autókat gyártó központtá válik. Az új, tisztán elektromos Explorerrel megkezdődött az EV-k sorozatgyártása, ami egy új korszak kezdetét jelzi a Ford európai történelmében,” mondta el Kieran Cahill, a Ford gyártásért és nemzetközi piacokért felelős alelnöke.

A jövő üzeme

A Kölni EV Központban a legfejlettebb mesterséges intelligencia segít hajszálpontosan összehangolni a modern robotok mozgását, hogy a lehető leghatékonyabban készülhessenek el az európai vásárlóknak szánt új generációs elektromos autók. Az üzem ‘digitális kettőzés’ technológiája figyeli és segíti a dolgozók munkáját, hogy a gyártási minőség a legmagasabb szintű előírásoknak is megfeleljen.

A Kölni EV Központ önállóan tanuló gépparkja és több mint 600 új robotja végzi a lemezek hegesztését, vágását, pormentesítését, festését és illesztését; a látvány olyan, mint egy bonyolult balett-koreográfia, ahol a pontosság, a hatékonyság és minőség mindennél fontosabb.

Egy új vezérlőközpont valós időben ellenőrzi az összeszerelés teljes folyamatát, még azt is számon tartva, hogy az egyes munkaállomásokon hány alkatrészre vagy csavarra van szükség. A gyár ‘digitális kettőzése’ egy óriási érintőképernyőn látható, megjelenítve az összes munkaállomást és minden információt a felszerszámozásról, az anyagok kiszállításáról, a munkavédelemről és sok egyébről. A szerelősoron dolgozók érintőképernyőiken keresztül további adatokkal egészíthetik ki munkaállomásuk státusát.

“A gyártási folyamat minden egyes lépését követve és ellenőrizve példátlan minőségi színvonalat garantálhatunk a Ford-vásárlók számára,” nyilatkozta Rene Wolf, a Ford-Werke GmbH gyártásért felelős ügyvezető igazgatója.

Fenntarthatóbb gyártás

A Kölni EV Központ globális szinten is a vállalat egyik legtisztábban működő autógyára, ahol sikerült jelentős mértékben csökkenteni az emissziót, a vízfelhasználást és az energiafogyasztást.

Ugyanakkor a Ford tovább dolgozik azon, hogy a Kölni EV Központ karbonsemlegessé váljon. A jelenleg folyó gyártás üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátási adatait a legújabb nemzetközi szabványoknak megfelelően monitorozzák és listázzák, hogy azokat független minősítő testületek értékelhessék. A karbonsemlegesség érdekében a Ford folyamatosan javítja a karbonhatékonyságot és csökkenti az ÜHG-kibocsátást.

Az emisszió, a vízfelhasználás és az energiafogyasztás mérséklését szolgáló megoldások mellett az is nagyon fontos, hogy az üzem működéséhez szükséges elektromosság és földgáz 100 százaléka tanúsítottan megújuló áramtermelésből és biometánból származik. A Ford Motor Company arra törekszik, hogy 2035-re minden gyártási, logisztikai tevékenysége és összes közvetlen beszállítója karbonsemleges legyen.

A teljesen elektromos Explorer előértékesítése március végén hazánkban is hivatalosan elindult, az első példányok augusztus végén érkeznek a szalonokba. Az érdeklődők addig is, május közepétől az országos Explorer Roadshow keretében a márkakereskedésekben megismerkedhetnek a Ford új, sikervárományos termékével.

A 2 milliárd dolláros beruházással kialakított Ford Kölni EV Központban gyártott új, elektromos hajtású, gazdag alapfelszereltségű Explorer alapára 15 900 000 Ft a standard kapacitású akkumulátorral,3 és 18 200 000 Ft a megnövelt kapacitású akkumulátorral. A vásárlók részletesen tájékozódhatnak a ford.hu hivatalos weboldalon és márkakereskedésekben.