AutóAddikt Magazin Nissan: a járműtechnológia valódi segítség lehet az autóvezetésben

Nissan: a járműtechnológia valódi segítség lehet az autóvezetésben

A Nissan által közzétett új kutatás szerint Európában háromból egy ember volt részese valamilyen balesetnek az elmúlt öt évben.

A globális kutatási intézet, a YouGov által végzett felmérésben 9177 autóvezetőt kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a parkolási károk okainak és hatásainak meghatározása érdekében. Az eredmények szerint tíz autóvezetőből több mint háromnak (33%) érte kár autóját az elmúlt öt évben, ebből 16% parkolás közben következett be.

Az olasz autóvezetők bizonyultak a leginkább balesetveszélyesnek, hiszen kettőből egy nyilatkozott úgy, hogy kárt okozott autójában a vizsgált időszakban – 26%-uk parkolási manőver közben. Ezzel szemben a brit autóvezetők voltak a legóvatosabbak, közülük csak 10% számolt be parkoláshoz kapcsolódó balesetről.

A felmérésben szereplő nemzetek közül ötből négy esetén a tolatás bizonyult a legnehezebb manővernek: a trükkös feladat felelt az összes parkolás során szerzett kár 45%-áért. Olaszországban megdöbbentő módon a koccanások 51%-a tolatás közben történt.

A kombik vezetőinek is vigyázniuk kell, hiszen a parkolási balesetek ebben a kategóriában voltak a leggyakoribbak (27%).

A spanyol autóvezetők éppen csak elkerülték a legbalesetveszélyesebb címet Európában: másodikként szorosan követik Olaszországot. Itt az ország autóbaleseteinek negyede történt parkolás közben. Németország és Franciaország hatékonyabbnak bizonyultak e téren; a parkolás során történő koccanások a balesetek 11%-át, illetve 10%-át teszik ki.

A Nissan kutatásában azt kívánta demonstrálni, hogyan lehet a járműtechnológia valódi segítség a vezetők számára. Ennek érdekében Rómában átalakítottak egy parkolót a díjnyertes Pulsar kompakt csapott hátú modellben található 360 fokos parkolókamera (AVM) és a Mozgó tárgyak észlelésére szolgáló technológia előnyeinek bemutatására.

A parkolás megkönnyítése céljából tervezett intelligens Nissan 360 fokos parkolókamera rendszer virtuális madártávlati képet ad a járműről manőverezés közben, ezzel kiemelkedő biztonságot nyújtva az autóvezetőnek.

A következő videóban megtekinthető, hogy az autóvezetők hogyan boldogultak a technológiával, és hogyan reagáltak a meglepetésre.

http://youtu.be/o6trVdriZcM

„A parkolás a vezetésnek egy olyan manővere, amelynek során nem mindenki érzi magát magabiztosnak, ezért döntöttünk úgy, hogy mindent megteszünk az autóvezetők támogatására” – mondta Bastien Schupp, a Nissan Europe marketingért felelős alelnöke.

„Azáltal, hogy kivettük a technológiát egy Pulsar modellből, és egy olaszországi parkolóban telepítettük, lehetőséget nyújtottunk az autóvezetőknek, hogy személyesen megtapasztalhassák, hogy a 360 fokos parkolókamera hogyan szünteti meg a parkolással járó idegeskedést, és hogyan segít a magabiztos parkolásban – és így az autónak okozott károk elkerülésében.”

A merész formatervű, innovatív műszaki megoldásokat felvonultató, tágas új Pulsar stílusos, csomagolásban kínálja a Nissan jól ismert tulajdonságait; ezzel új mércét állít fel a kompakt csapott hátú modellek piacán.