AutóAddikt Autó-motorsport Nissan Leaf AT-EV a 10 ezer mérföldes Mongol Rallyn

Nissan Leaf AT-EV a 10 ezer mérföldes Mongol Rallyn

A Plug In Adventures megalkotott egy különleges, módosított Nissan Leaf-et, hogy elinduljanak a Mongol Rallyn, ahol 2017 nyarán 10 ezer mérföldes (16 ezer kilométer) utat tesznek meg az Egyesült Királyság és Mongólia között.

A Nissan Leaf AT-EV (elektromos terepjáró) a standard, 30 kWh-ás, Acenta felszereltségű Nissan Leaf-en alapul, melynek hatótávolsága egy töltéssel 155 mérföld/250 km a gyári adatok szerint. Jelentős módosításokat hajtottak végre az autón, hogy felkészítsék az út elhagyatottabb részeire.

A Leaf AT-EV Speedline SL2 Marmora keréktárcsákat és keskeny Maxsport RB3 abroncsokat kapott, hogy jobban teljesítsen az útburkolat nélküli utakon. A nehéz terepen szükséges kiegészítő védelemről a lengőkarok alá hegesztett lemezek, fonott fékcsövek, sárfogók gondoskodnak egy 6 mm vastag alumíniumból készült kartervédővel kiegészülve.

A módosított tetőcsomagtartó külső tárolóhelyet biztosít, illetve felszereltek rá egy energiatakarékos Lazer Triple-R 16 LED-es fényhidat, mely további 16 400 lumen fényerőt biztosít az utazás kihaltabb területein.

A Mongol Rally-n nincs időmérés, így a nevezők járművei inkább a hosszú távú kényelemre vannak optimalizálva. A Leaf AT-EV belső terének módosítása során a hangsúly a tömegcsökkentésen és a további tárolóhelyek kialakításán volt. A vezetőülés környéke és az utasoldal – a gumiszőnyegeket leszámítva – gyakorlatilag változatlan maradt. A hátsó üléssort és a biztonsági öveket feláldozták a súlycsökkentés érdekében, ezzel 32 kg-ot faragtak le az eredeti tömegből. Mindemelett a csomagtér része lett egy tűzoltó-berendezés és egészségügyi készlet is.

A Leaf AT-EV módosításait az RML Group, az Egyesült Királyság egyik legismertebb nagy teljesítményű autók felkészítésével foglalkozó mérnökcége végezte.

Chris Ramsey, a Plug In Adventures alapítója így nyilatkozott: „A Mongol Rally az eddigi legnagyobb kihívást tartogató elektromos autó projektünk, megvalósítását már évek óta terveztük. Azon túl, hogy egyre keletebbre haladva, egyre kevesebb töltőre számíthatunk, még a kemény terep is megnehezíti majd haladásunkat.”

„A Nissan Leaf egyértelmű választás volt. Nagyon jól ismerem az autót, mindig is megbízhatóan működött, és ehhez tartozik a legnagyobb gyorstöltő-hálózat is Európában. Használható hozzá 240 voltos hálózati csatlakozó, így távoli területeken is – ahol a gyorstöltők már elfogytak – tölthetem majd, és haladhatok tovább. Ez az utazás az élményekről szól, nem az úti cél gyors eléréséről. Már alig várom, hogy útra kelhessek és minél több embernek mutathassam meg az elektromos járművek előnyeit, országoktól függetlenül.”

Chris rendszeres megállókkal is számol az út során, melyekkel célja a teljesen elektromos járművek előnyeit népszerűsíteni az egyes országokban. A What3Words felületét (http://what3words.com/) használja majd arra, hogy rögzítse a töltőhálózat még feltérképezetlen részeit, így a területen utazó elektromos járművek vezetői pontosabb képet kaphatnak a jövőben a töltők helyéről.

Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős vezetője ennek kapcsán elmondta: „A Leaf 2010-es bevezetése óta ügyfeleink összesen több mint 3 milliárd kilométert tettek meg, és ennek során több mint 500 millió kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kíméltek meg mindannyiunkat. Villanyozzuk fel a világot kezdeményezésünk összehozza azokat a támogató embereket, akik villanyautós életsítlussal élik mindennapjaikat. A Nissan Leaf tulajdonosok közül a Plug in Adventures az egyik legsikeresebb abban, hogy bemutassa, az elektromos járművek sokkal többre képesek a napi ingázásnál. Örülünk ennek az ambiciózus kihívásnak, és biztonságos, kellemes utat kívánunk nekik!”

Néhány mondatban a Plug In Adventures-ről

A Plug In Adventures-t Chris Ramsey alapította 2011-ben, melyet az elektromos járművek és a kalandok iránti közös szenvedély hívott életre. A skóciai elektromos jármű rajongókból álló csapat célja, hogy különbözőképpen vonják be a közösségeket, és népszerűsítsenek mindent, ami az elektromos járművekhez kapcsolódik.

A Plug In Adventures számára nem újdonság, hogy az elektromos járművekkel fantasztikus kalandok születhetnek. 2015 szeptemberében mindössze két nap alatt oda-vissza teljesítették a  John O’Groats és Land’s End közötti utat, 1652 mérföldet (2659 km) tettek meg, és 24kWh-ás Nissan LEAF-jüket csak közösségi töltőpontokon töltötték.

2016 áprilisában egy 30 kWh-ás LEAF-fel teljesítették a North Coast 500-at, ami a Skót felföldön elterülő 516 mérföldes (830 km) számos kihívást tartogató kanyargós úton zajlik, melyet gyakran neveznek a skót 66-os útnak.

A Mongol Rally a számos elektromos járművekkel átélt kaland megkoronázása, melyeket edzésként teljesítettek, hogy felkészüljenek ezen utazás emberfeletti kihívásaira.

Az utazás nyomon követéséhez kövesse a @Pluginadventure-t a Twitteren vagy látogassa meg a www.facebook.com/pluginadventures oldalt.

A Mongol Rallyról

A Mongol Rally egy 10 000 kilométeres jótékonysági autó utazás, amit 2004 óta minden nyáron megrendeznek. Ezen utazás Európa és Ázsia hegyeit, sivatagait és sztyeppéit szeli át. Az eseményt a The Adventurists (http://www.theadventurists.com) szervezi, a szervezet több eseményt is rendez, melyek során a mai napig összesen 5 millió fontot gyűjtöttek össze jótékony célra. A Mongol Rallyn induló minden csapatnak legalább 1000 fontot kell jótékony célra összegyűjtenie.

A szabályok értelmében a résztvevők kis, maximum 1,0 literes motorral szerelt autókkal indulhatnak, így az út nagyobb kihívást jelent, és nagyobb az esélye a meghibásodásnak, tehát a vezetők kapcsolatba kerülhetnek a helyiekkel az út során. Az út alatt nem vehetnek igénybe támogatást, kísérőkocsi használata nem megengedett. A résztvevőknek maguknak kell megoldaniuk a felmerülő problémákat.

A 2017-es évben a The Adventurists támogatta Chris ötletét, hogy a LEAF AT-EV-vel induljon, így ez lesz az első elektromos jármű, mely megpróbálja teljesíteni az utat, ez jól alátámasztja a szervezet a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét.

A 2017-es Mongol Rally július 16-án, vasárnap indul.