AutóAddikt Hírek Nívós elismerést kapott a Toyota Mirai

Nívós elismerést kapott a Toyota Mirai

A Toyota Mirai az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb autóipari innovációja: az üzemanyagcellás gépkocsi az első helyen végzett a németországi Autóipari Menedzsment Központ (Center of Automotive Management, CAM) listáján, amely a világ száz legnagyobb jelentőségű autóipari műszaki fejlesztését rangsorolta.

toyota_mirai

A hidrogén üzemű, zéró károsanyag-kibocsátású gépkocsi, amelynek első európai példányai a következő hetekben érkeznek meg a német, dán és brit ügyfelekhez, túlzás nélkül új korszakot nyit az autóiparban.

A rangsor felállítása során a Bergisch Gladbachban működő, Dr. Stefan Bratzel professzor által vezetett CAM több mint nyolcezer innovációt vizsgált meg átfogóan a 2005 és 2015 közötti időszakból. Ezeket piaci relevanciájuk, iparági jelentőségük, valamint újdonságtartalmuk alapján osztályozták.

Az első helyen a világ első sorozatgyártású, szabadon megvásárolható üzemanyagcellás szedánja végzett. Az üzemanyagcella kötegben a hidrogén elektromos árammá alakul át, ez táplálja a 114 kW/155 LE teljesítményű villanymotort. Az üzemanyagcellás gépkocsik (FCV) zéró károsanyag-kibocsátású járművek, működésük egyetlen mellékterméke víz. Az FCV járművek ugyanolyan praktikusak és könnyen használhatók, mint a hagyományos autók, és mivel hatótávolságuk és feltöltési idejük egyaránt azokéhoz mérhető, tökéletesen alkalmasak hosszabb távolságok megtételére.

A Toyota Prius Plug-in Hybrid szintén az élen végzett a CAM felmérésében. A modell ugyancsak világelső a maga nemében: ez volt az első olyan, sorozatgyártású, hálózatról tölthető hybrid gépkocsi, amelyet normál háztartási hálózatról is lehetett tölteni. A modell 5,2 kW/óra elektromos áram mellett mindössze 2,1 liter üzemanyagot igényel 100 kilométeren, ami 49 g/km CO2-kibocsátásnak felel meg. A 100 legnagyobb jelentőségű autóipari újítás között ezzel a harmadik helyet érdemelte ki.

Előző cikkNemzetközi menetpróbán az új Opel Astra K – vezettük
Következő cikkKívül és belül is csúcsformában az új Opel Astra K