AutóAddikt Magazin Pár éven belül bárki vásárolhat elektromos Toyota pickupot

Pár éven belül bárki vásárolhat elektromos Toyota pickupot

A pozitív visszajelzések és a hatalmas érdeklődés nyomán a Toyota fontolóra vette, hogy magánvásárlók számára is elérhetővé tegye a klasszikus Land Cruiser haszonjármű elektromos üzemre átalakított változatát.

Az év elején szenzációszámba ment a hír, hogy a világ legnagyobb bányavállalata, a tavaly 42,9 milliárd USD éves bevételt regisztráló brit-ausztrál BHP a Toyota Australiával karöltve fontos kísérletbe fogott.
Ennek keretében azt vizsgálják, elektromos üzemre átépített Toyota Land Cruiser 79 platós haszonjárművekkel kiválthatnák-e a BHP tárnáiban jelenleg szolgálatot teljesítő, azonos típusú, de 4.5 literes V8-as dízelmotorral szerelt járműveket.

Korábban egy független vállalkozás, a Voltra már tett erre irányuló kísérletet, és az általuk emissziómentesített LC79 szintén népszerűnek bizonyult szakmai körökben. A hatalmas különbség, hogy ezúttal az autógyártó helyi képviselője felügyeli (és fogja felügyelni) az átalakítást.

Ez azt jelenti, hogy a munka minden eleme a Toyota magas minőségi elvárásai szerint, illetve az autógyártó tudásbázisának felhasználásával valósul meg, ami garanciális és ügyfélkezelési szempontból jelentős előny a Toyoták megingathatatlan minőségéhez szokott ügyfél számára.

A Toyota és a BHP több mint húsz éve dolgozik együtt, az együttműködés során mindig is kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy minél hatékonyabban csökkentsék a társaság működésének károsanyag-kibocsátását, a napi tevékenységek gázolaj-függőségét. A BHP nagy reményeket fűz a Toyotával közös fejlesztéshez, amivel 2030-ra 30 százalékkal mérsékelni kívánják működésük környezeti terhelését.

Noha az elektromos Land Cruiser projekt még épp csak az elején tart, a Toyota Australia terméktervezésért és -fejlesztésért felelős igazgatója, Rod Ferguson máris hatalmas lehetőséget lát az autóban. Egy ausztrál autós lapnak adott interjújában elmondta, akár már rövidtávon sem elképzelhetetlen, hogy bárki számára elérhetővé tegyék a gyári minőségű átalakítást. „Ha a BHP-vel végzett kísérlet sikeresnek bizonyul, első ügyfeleink vélhetően más hasonló profilú vállalatok lesznek, de több mint valószínű, hogy pár éven belül akár a közutakon is találkozhatunk majd az emissziómentesen közlekedő Land Cruiser 79-esekkel.”