AutóAddikt Magazin Teljes átrajzoláson és újragondoláson esett át a MINI Clubman koncepciója

Teljes átrajzoláson és újragondoláson esett át a MINI Clubman koncepciója

Idén, 2015-ben a MINI továbbgondolta a Clubman sikertörténetét, teljesen új dimenzióba emelve ezzel a népszerű modellt. Szó szerint, az elegáns ruhába öltöztetett és szemmel láthatóan felnőtt karakterré érett kisautó legújabb modellgenerációja ugyanis kívül-belül jelentős növekedésen esett át, amellyel a MINI ismételten új járműkategóriába érkezett.
mini_clubman_2015_skicc_autoaddikt
„Azon szegmensben, amelyben a funkcionalitáson és a hétköznapi használhatóságon van a legfőbb hangsúly, a vadonatúj MINI Clubman példátlanul elegáns dizájnba csomagolva kínálja mindezt. Megannyi ötletes megoldás, érzelmekben gazdag kialakítás és kiváló szín-, illetve anyaghasználat gondoskodik arról az átfogó élményről, amely eleddig ismeretlen volt ebben a kategóriában” – nyilatkozta Anders Warming, a MINI tervezőrészlegének vezetője.
A vadonatúj MINI Clubman mindeközben tudatosan a prémium kompakt szegmens „legkisebb nagy modellje”, amely a klasszikus Mini tervezési alapelveit figyelembe véve a lehető legapróbb területen kínál maximális kényelmet és funkcionalitást.

Külső dizájn: felnőtt és elegáns karakter

Mindössze 32 centiméterrel hosszabb és alig 12 centiméterrel szélesebb elődjénél, a vadonatúj MINI Clubman mégis bőséges helykínálatot biztosít a fiatalos, nagyvárosi mobilitás igényeinek maradéktalan kielégítéséhez. Oldalnézetből a modell azonnal hamisítatlan erényeit helyezi előtérbe, csupán a lényegre összpontosítva. A MINI modellek klasszikus dizájnvonalai, az autó négy sarkába helyezett kerekek, az oldalkialakítás kezdeti ék alakja és a rövid túlnyúlások már álló helyzetben is a vadonatúj MINI Clubman dinamikus vezetési élményét hirdetik, miközben a kompakt járművekre jellemző arányok a hamisítatlan gokartos érzés ígéretét hordozzák. A hosszan elnyújtott tetővonal és a négy darab teljes értékű ajtó ugyanakkor a nagy utastérre és a tovább növelt funkcionalitásra enged következtetni. A letisztított felületek egyedülálló eleganciát sugallnak, miközben a hosszanti vonalak elnyújtják a karosszériát, a finom kontúrok pedig a modell dinamikus kiállását erősítik.

A LED-optikás nappali menetfény-gyűrűket viselő kör alakú fényszórók és a hatalmas, hatszög alakú hűtőrács kettőse jellegzetes MINI-arcot kölcsönöz a modellnek. Ezek a legendás MINI-ívek a magasfényű króm borításukkal valódi ékszerként ragyognak az autó elején, kiváltképp exkluzív megjelenést biztosítva. A tervezők teljesen átrajzolták az ugyancsak ikonikus MINI-részletnek számító oldalsó irányjelző-betéteket is, az irányjelző így mostantól önálló egységként, a vízszintesen elnyújtott betét síkjában kapott helyet.

Hátulnézetből a vadonatúj MINI Clubman egyszerre széles és kisportolt. A kifelé szélesedő ívek a modell stabil kiállását és a kerékjárati ívek sportos kisugárzását erősítik, amit a most először vízszintes stílusban megtervezett hátsó lámpák még tovább fokoznak.

A jellegzetesen osztott hátsó csomagtérajtó hatajtós modellé varázsolja a MINI Clubmant. A különleges megoldás elsősorban szűkös parkolóhelyeken bizonyul kifejezetten hasznosnak, hiszen igény szerint egy kisebb és egy nagyobb csomagtér-nyílás is elérhetővé válik általa, a hatalmas, egybefüggő csomagtérajtó kinyitása helyett. Az autó övvonala magasságában körbefutó króm szegély a hátsó csomagtérajtókon ér össze, a hátsó kialakítás diszkrét ékeként.

Belső dizájn: stílusos és páratlan

A vadonatúj MINI Clubman utastere a karosszériával párhuzamosan növekedett és gazdagodott. A belső tér megnövelt méretei kézzelfoghatók a letisztult, sima felületeken, miközben a modellben ülve a térérzet is bőségesebb, mint korábban. Az utastérbe lépve a vadonatúj MINI Clubman az exkluzivitás és a kifinomult stílus egészen új szintjét tárja fel.

A modell utasterének központi eleme a széles műszerfal, amely tökéletesen egészíti ki a karosszéria elegánsan sima felületeit és a belső térben is megteremti az előkelő elegancia érzését. A MINI modellek által fémjelzett, ellipszis alakú műszerfalbetét stílusos keretbe foglalja a műszerek egységét, egyúttal a műszerfal felső részének lebegő hatását kelti. Az aprólékosan kidolgozott, ízléses műszerfal a vadonatúj MINI Clubman utasterének meghatározó dizájn-eleme, amely az ajtókárpitokon és a középkonzolon is folytatódik.

Akárcsak az új háromajtós és ötajtós MINI esetében, a műszeregység a vadonatúj MINI Clubman utasterében is a kormányoszlopra költözött. A középkonzol tetején elhelyezett központi kijelző így már elsősorban szórakoztató, navigációs és információszolgáltató funkciókat tölt be.

Az optimális hétköznapi használhatóság érdekében a vadonatúj MINI Clubman tároló opciók bőséges tárházát kínálja. A számtalan ötletes megoldás és a többféleképpen állítható, illetve igény szerint teljesen síkba dönthető hátsó üléssor maradéktalanul garantálja a szegmensben elvárt funkcionalitást. Az utastér újabb látványos megoldása az önálló üléseket tartalmazó ötüléses felépítés, amely tovább növeli a modell belső terének variálhatóságát és „felnőtt” egyéniséggé emeli a jármű karakterét.

A vadonatúj MINI Clubman az „Elrejteni és feltárni” mottó alatt a visszafogott elegancia és a kreatív kitárulkozás kontrasztjával játszik. A letisztult és ízléses utastér részletei második ránézésre érdekes, rejtett extrákat tartogatnak, így többek között az olyan rekeszek és tároló egységek eltérő anyagú, kockás mintázatú díszítését is, mint a pohártartók, a kesztyűtartó és az ajtózsebek.

Színárnyalatok és kárpitdizájn, avagy minőség minden részletben

A vadonatúj MINI Clubman esetében alkalmazott színárnyalatok és kárpit-dizájnok teljesen új járműkategóriába emelik a MINI karakterét. Az elegancia, a legapróbb részletekre való odafigyelés és a magas szintű személyre szabhatósági opciók kombinációja most először alkot egységet ilyen egyedülálló formában. A vadonatúj MINI Clubman tizenkét külső fényezéssel lesz elérhető, köztük a világpremierjét tartó Melting Silver ezüstmetál és a Pure Burgundy bordómetál árnyalatokkal. Az utastérben főként a személyre szabható opciók egyedülálló kontraszt-megoldásai helyezik reflektorfénybe a különféle színárnyalatok, mintázatok és anyagok sokféleségében rejlő új dizájnnyelvezetet.

Különleges kiegészítőként mutatkoznak be a vadonatúj MINI Clubman belső terében az első ajtók dekoratív háttérvilágítású díszítő szegélyei: a „MINI Yours” opció hátrafelé elvékonyodó, rejtett dizájn-megoldásai többféle színben pompáznak. A jellegzetes felületek, az opcionálisan elérhető többszínű háttérvilágítás és a napszakhoz alkalmazkodó belső hangulatvilágítás kölcsönhatása egyedülálló atmoszférát varázsol az utastérbe.

A személyre szabhatósági opciók széles tárházát kilencféle üléskárpit gazdagítja, köztük a vadonatúj, indigókék árnyalatú Chester bőrkárpit. Átlósan varrott mintázatukkal az üléskárpitok új generációja a klasszikus „Chesterfield” díványokat idézi. A sportülések huzata így amellett, hogy a MINI brit örökségét és hagyománytiszteletét hangoztatja, a jellegzetes gyémánt-motívum kortárs autóipari újraértelmezését hordozza.

Prémium divat- és életmód-kiegészítők exkluzív kollekciója, amelyet a MINI Clubman inspirált

Tehetséges olasz tervezőkkel karöltve a MINI egy exkluzív MINI Gentleman Kollekciót is tervezett a vadonatúj MINI Clubman bevezetésével párhuzamosan, a kollekciót alkotó hat divat- és életmód-kiegészítő a legendás divatklasszikusok vonásait napjaink felkapott dizájn-megoldásaival egyesíti. A tervezők Olaszország pezsgő divatvilágából, a testre szabott és kézzel készített férfi kiegészítőkből, valamint a vadonatúj MINI Clubman-ből merítették az ihletet. Az első MINI Gentleman Kollekció egy kalapból, egy pár napszemüvegből, egy pár cipőből, egy táskából, egy parfümből és egy borotválkozó készletből áll. A vadonatúj MINI Clubman jellegzetes dizájnnyelvezete, anyaghasználata, színárnyalatai és egyes részletei mind visszaköszönnek a különleges kollekció darabjain, amelyeknek köszönhetően újabb taggal bővült a MINI ikonikus kiegészítőinek palettája.