AutóAddikt Magazin Természeti elemek utánzásával keres hatékony megoldásokat a Ford

Természeti elemek utánzásával keres hatékony megoldásokat a Ford

A Ford teljesen új területre lép azzal, hogy a ragasztóanyagok fejlesztéséhez a gekkót tanulmányozza.

ford-gekko-ragasztoanyag-autoaddikt

A cég együttműködik a Procter & Gamble vállalattal is, amely szintén a biomimikri segítségével szeretne üzleti megoldásokat találni, ezért folyamatosan megosztják majd egymással a kutatási eredményeket.

A Ford kutatói a gekkó tapadós talpának tanulmányozásával szeretnének javítani a ragasztóanyagok minőségén és növelni az autóalkatrészek újrafelhasználhatóságát.

A biomimikri egy olyan innovatív megközelítés, mely a modernkori kihívásokra a természetben keres fenntartható megoldásokat; a biomimetikai újításokkal teljesen átalakulhat a Ford modellek belső kialakítása.

A Ford nemrég a dearborni egyetemvárosban rendezett egy biomimikri fórumot, melyen a Procter & Gamble és a The Biomimicry Institute is részt vett.

”Az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében megéri holisztikus, biomimetikus megközelítést alkalmazni, mert a természet rendkívül hatékony formákat tervezett minimális erőforrásokkal”, vélekedett Carol Kordich, a Ford globális anyagfejlesztője. ”A természet a legjobb útmutató.”

A Ford formatervezői tovább mélyítenék ezt az elkötelezettséget, és a természet segítségével javítanának az autógyártásnál használt fenntartható alapanyagokon. A gekkó olyan alapanyag-technológiát inspirált, amely a kutatók szerint teljesen átformálhatja a Ford modellek belső kialakítását.

A Ford az egyetlen autógyár, amely az Unifi nagy teljesítményű REPREVE fonalát használja, amelyet teljes mértékben újrahasznosított alapanyagokból, köztük műanyag palackokból készítenek. A Ford öt modell gyártásánál használ REPREVE szálakat: az új F-150, az Explorer, az Edge, a Focus Electric és a Fusion modelleknél. A REPREVE globális alkalmazása hűen tükrözi a Ford elköteleződését az újrahasznosítás és a környezetvédelem mellett. A Ford globális fenntarthatósági stratégiájának része az ökológiai lábnyom csökkentése, amit többek között a felhasznált alapanyagok csökkentésével és az újrahasznosítás növelésével szeretne elérni.

Az újrahasznosításon túl a Ford formatervezői csapata már lassan tíz éve kutat természet ihlette technológiák után, s nemrég az üléshuzatoknál és tetőkárpitoknál használt fonalak gyártásában értek el sikereket.

”A Ford és a P&G az első olyan vállalatok, melyek részt vesznek az új, vállalati-munkavállalói versenyekben,” mondta el Hooker.

A 2006-ban alapított nonprofit szervezet olyan kutatásokat támogat, amelyek a biomimikri segítségével hoznak létre fenntartható termékeket és szolgáltatásokat. Amellett, hogy a Biomimicry Global Network globális hálózatában mozgósítják a téma oktatóit és regionális szakértőit, a szervezet egy platformot is kínál arra, hogy a biomimikrit formatervezési kihívásokon keresztül lehessen megtanulni és gyakorolni. Ezek között találhatók a nyílt innovációs versenyek, az akadémiai-vállalati partneri kapcsolatok és az olyan vállalati-munkavállalói versenyek, ahol az alkalmazottak interaktív képzéseken vehetnek részt, miközben új megoldásokat fejlesztenek ki a vállalati kihívásokra. A szervezet biológiai megoldásokkal foglalkozó online adatbázisa, az AskNature.org ihletet nyújt mindazok számára, akik a biomimikrivel behatóbban szeretnének foglalkozni.

A biomimetikai megközelítés nem új. A japán sinkanszen gyorsvonatot a jégmadár ihlette, a tépőzárat a bogáncsos növények. Az orvostudományban használt tűket a szúnyogok révén fejlesztették tovább. A biomimikri iránt az elmúlt évtizedben megnőtt az érdeklődés, mivel egyre többen veszik komolyan a klímaváltozást és a környezetvédelmi kihívásokat is, mondta Gretchen Hooker, a The Biomimicry Institute formatervezési kihívásokkal foglalkozó projektmenedzsere.

”Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy a Forddal együtt részt vehetünk a The Biomimicry Institute szakmai rendezvényén,” mondta Lee Ellen Dreschler, a Procter & Gamble kutatás-fejlesztési vezetője. ”Régóta érdekel minket a biomimikri, mellyel a kutatási tevékenységben felmerülő kemény kihívásokra találhatunk alternatív megoldásokat.”

A biomimetikai módszereket elkötelezetten kutató Ford nemrég fórumot rendezett a dearborni egyetemvárosban, melyen a Procter & Gamble és a The Biomimicry Institute nonprofit szervezet is részt vett; utóbbi elkötelezetten támogatja azokat a kutatásokat, amelyek a természet segítségével keresnek fenntartható megoldásokat a modernkori kihívásokra. Közel 200 kutató és formatervező csatlakozott az egész napos rendezvényhez, ahol többet is megtudhattak a biomimikri tudományáról és a munkában való alkalmazhatóságáról.

”A probléma megoldásával költségeket takarítanánk meg, és a környezetet is jobban kímélnénk,” mondta Mielewski. ”Egyre több habot és műanyagot hasznosíthatnánk újra, és ezáltal csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomunkat.”

A Ford műanyagokkal és fenntarthatósági kutatással foglalkozó technológiai vezetője, Debbie Mielewski szerint a gekkó több olyan innovációt is ihlethet a ragasztási technológia terén, amelyeket világszerte alkalmazhatnak a Ford gyáraiban.

Egy olyan gyíkféléről van szó, amely a talpa kialakításának köszönhetően szinte bármilyen sima felületre képes rátapadni, amin nincsen folyadék vagy felületi feszültség. A hüllő könnyedén leválik ezekről a felületekről, és még csak nyomot sem hagy. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az átlagosan 70 gramm tömegű felnőtt gekkó akár 132 kilót is képes megtartani.

Itt jön képbe a gekkó.

A Ford kutatói éveken keresztül vizsgálták az autógyártás fenntarthatóbbá tételének lehetőségeit. Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a műanyagokat és a fémeket olyan hab alapú anyaggal ragasztjákegymáshoz, ami miatt az autóalkatrészeket szinte lehetetlen újrahasznosítás céljából szétszedni.