AutóAddikt Autóteszt Ford Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 A8 – nyomokban SUV-t tartalmaz

[TESZT] Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 A8 – nyomokban SUV-t tartalmaz

Közvetlenül a hazai bemutató után foghattuk tesztre a Ford Focus Active-ot. Meggyőző volt már akkor, amikor még csak a Hungaroringre, meg vissza autóztunk vele (a pályán az ST modelleket próbáltuk). Teszt.

Mára bevett tendencia, hogy az autógyártók a személygépkocsi szegmensbe beintágralnak némi terepes felhangot. SUV jelleggel persze készültek már korábban is autók, emlékezzünk csak vissza az Audi A6 Allroad Quattro-ra, de most is bőven találkozunk ilyesmivel, például a Skoda Octavia Scout esetében.

Így hát nem meglepő, hogy a Ford továbbra sem óhajt kimaradni ebből a mikroszegmensből, úgyhogy itt van nekik, nekünk az Active-portfólió. Tavaly a Fiesta Active érkezett a Fiesta ST-vel egyetemben, az is egy jópofa vonal volt, de tény, hogy a Focus Active jóval élhetőbb, nagyautósabb történet.

Van ilyen is, olyan is. Akár a “hagyományos” Focus esetében

Az alapkoncepció ugyanaz, mint a mezítlábas Focus esetében: ötajtós hatchback és wagon (kombi) karosszériakivitel, néhány milliméterrel emeltebb hasmagasság, műanyag peremekkel védett sárvédőívek és köszöbök. Nagyjából ennyi, de már ez bőségesen elég ahhoz, hogy az új Ford Focus Active dögösen tetszelegjen, és mellé még a menettulajdonságai is meggyőzőek.

Formavilág tekintetében nagyon ütősre sikerült a Ford Focus Active, kecses törésvonalak, gömbölyített ívek jellemzik a kaszni kialakítását. A frontrész meghatározó, az 50-50 százalékos arányban tagolt fényszórók remekül festenek; a nappali menetfény LED csíkja, valamint a 3-3 alsó és felső fényforrás kellemes összbenyomást nyújt.

Igaz, kollégánk javarészt esti-éjszakai körülmények közt hajtotta az Active-ot, és elmondása szerint lehetne, lehetett volna a világítás hatékonyságán hangolni – túlzottan az útra koncentrálódik fény. Nyllván erre létezik orvoslás, meg nyilván ez nem von le több tíz százalékot a megítélés mikéntjéből, a komfortfaktor ettől még teljesen rendben van.

Megvannak a félreismerhetetlen jellemzők

Oldalnézetben igazán hagyományos Focus a Ford Focus Active, ami rendhagyó, az a már feljebb részletezett kerékjárati ívek peremére húzott műanyag frame, a combosított küszöb-kialakítás, valamint a valamennyire szabad szemmel is jól kivehető hasmagasság. Kicsit terepes lesz a feeling meg az összbenyomás, ugyanakkor csalóka ez, mert gyakorlatban fronthajtással rendelkezik a modell.

Ettől függetlenül enyhébb, nem túl dagonyázósgyanús terepet bőven bír, murva, salak, homok, minden jöhet; a kisebb köves-sziklás talajon is elboldogul az emelt kaszni végett. Azért persze ne a Ford Focus Active-val gondoljuk, hogy megváltjuk a tereprali világát.

Hátulról is dögös a Ford Focus Active, ráadásul jó USA-szokás szerint végre nagybetűs FOCUS feliratot kapott a hátsó ajtó üvegfelület alatti íve. A zárófények lámpái masszívak, dinamizmust sugároznak, a dupla kipufogóvég pedig enged sejtetni a nagyobb teljesítményre.

A Ford Focus Active utastere rendkívül modern, letisztult és lényegretörő. A kezelőszervek egységesen a sofőr keze alá dolgoznak, de a jobbkettőben, valamint a hátsó üléseken ülő utasok is garantáltan komfortosan és célirányosan utazhatnak – akár hosszabb távokon is.

A kormánykerék fogása ergonómiallag kifogástalan, a műszercsoport láthatósága és értelmezhetősége szintén – erőteljes szembefénynél is olvasható a közvetített információ.

Optimális férőhellyel rendelkezik a Ford Focus Active, a vezetőoldali és utasoldali ülések jól tartanak, megfelelő ülőpaddal és hátlappal rendelkeznek. Hátul egységesen három felnőtt elfér, kicsit szorosan széltében, viszont a fejtér meglepően szellős, a térdterek pedig a megnövelt tengelytávnak köszönhetően érzékelhetően nagyobbak lettek az elődéhez képest.

Teljesítményorientált 1.5-ös EcoBoost

Az 1.5 literes EcoBoost benzines robbanékony, kimondottan sportos identitással ruházza fel a Focus Active-ot.

A négyhengeres turbós aggregát 182 lóerőt mozgat meg kereken 6000-es percenkénti fordulatszámon, a maximális, 240 Newtonméteres forgatónyomaték pedig viszonylag alul, 1600 RPM-en kezd.

A hajtáslánchoz társított 8 gangos automataváltó tárcsával kaqpcsolható, a fokozatok áttételezése optimális, a fel- és visszaváltás precíz. Ha úgy gondoljuk, komótosan, nem túl sebességcentrikusan közlekednénk, az autó remek társ lesz ebben, de ha kell, erőteljesebb gázpedál kezelésre alapvetően megbokrosodik, és sportautósan, vagy inkább “hot hatchesen” kezd viselkedni.

Remek a menetstabilitás: összehasonlítva az új Focus ST-vel a különbség mindösszesen annyi, hogy hiányzik a futómű felkeményítése, sportosabbra hangoltsága.

Ugyanakkor a kanyarvételezés lenyűgözően masszív, még nagyobb tempónál sem érezzük, hogy kompromisszumot kellene kötnünk, persze nyilván ésszerű keretek közt gondolva.

Fogyasztás tekintetében sincsenek negatív tapasztalataink, ugyanis a tesztelt Ford Focus Active 1.5-öse – nyilvánvalóan kezeléstől függően – tud nagyon madárétkű lenni, viszont ha teljesítményorientált a szituáció, nem spórol. Átlagos körülmények közt városban 7.2, országúton 5.9 literes átlagot rögzítettünk 100 kilométerre lebontva.

Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 A8 specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött benzinmotor

Lökettérfogat: 1498 cm³

Maximális teljesítmény: 182 LE @ 6000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 240 Nm @ 1600 ford./perc

Erőátvitel: fronthajtás, nyolcfokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4378 mm

Szélesség: 1825 mm

Magasság: 1446 mm

Tengelytáv: 2700 mm

Első gumik mérete: 215/50 R17

Hátsó gumik mérete: 215/50 R17

Tömeg, üresen: 1404 kg

Megengedett össztömeg: 1905 kg

Csomagtartó mérete: 375 liter, 1354 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 47 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 220 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.4 s (gyári), 8.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.3 l/100 km

Országúti: 4.0 l/100 km

Vegyes: 4.7 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 7.2 l/100km

Országúti: 5.3 l/100km

Vegyes: 6.9 l/100km

CO2 kibocsátás: 156 g/km

Bővebb információ a Ford magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: Acer HungaryCamera Kft.

Utómunka hardver: Acer