AutóAddikt Autóteszt Mazda Mazda MX-30 – karakteres rövidtávfutó

[TESZT] Mazda MX-30 – karakteres rövidtávfutó

Ahogyan egyre több autógyártó fejleszt tisztán elektromos modellt, úgy nő értelemszerűen a modellkínálat palettája. Így már rég nem csak C-Zero-t vagy Leaf-et választhatunk, hanem a legkülönfélébb alternatívákat irányozhatjuk be igényeink szerint. A Mazda sem kivétel, itt a Mazda MX-30, a kompakt kategórián jócskán túlmutató SUV-féleség, egy rakás extravaganciával, jó minőségű alapanyagokból felépítve, ám kimondottan kicsi hatótávval. Teszteltük.

Sok esetben egy autó optimális értékesítéséhez elegendő lehet a küllem és enne megfelelő tálalása. Nyilván olyan esetekben, amikor a vásárló vizuális ingerküszöbe viszonylag magas, gyakorlati realitása viszont csekélyebb. Vagy akár lehet megfelelő balanszban, lehet, akkor is inkább a szépészet, a cukiságfaktor lesz az, ami relevánsan talál be. A Mazda MX-30 esetében valami ilyesmi történhet, amikor a vásárló legelőször szembesül az autóval, amely már első blikkre lenyűgözően hat; tud olyat nyújtani, amit csak keveseknek sikerül a szegmensben.

Ez maga az egyediség. Az orr kialakítása például magasra járatottan morcos, a lámpatestek rajzolata sem a szokványos tradíciókat követi, ráadásul a kialakítások rengeteg szinteltérést, rést, hézagot hordoznak úgy, hogy az egész összkép rettentő trendi és áramvonalas mivoltot rittyent az autó fizimiskájához. Tehát már elölről szemlélődve is megvan az a plusz, amit kereshetünk egy SUV-ban, pláne, ha az elektromos.

SUV ez, de közben mégsem az?

Amúgy a Mazda MX-30 nem SUV a hagyományos értelemben véve, hanem „olyasmi”, jól lavíroz az alsó-közép és a közép közt. Kompakt, de annál nagyobb, viszont mondjuk az X2, X3 szintet nem éri el – rendben, állítsuk a Ford Puma mellé, és akkor nagyjából ugyanaz a kategória a kettő.

Vagy ha már felhoztuk a BMW-t az előző bekezdésben, akkor húzzuk meg a párhuzamot az i3 modellel! Már csak azért is, mivel az odalnézet ugyan nem sejtet sokat, de a kinyitott ajtók kialakítása azonnal hozza a déja vu-t. Ugyanis egymással szembe nyílnak, és B oszlop nincsen, pontosan ugyanolyan jelleggel, mint a bajorokénál.

Tengelytáv tekintetében nincsenek elszálló számok, adatok. Átlagos, viszont a kaszni szemrevételezve hosszabb hatást kelt, és egyébként hosszú is a maga 4395 milliméterével. Relatív, persze – ebben a kategóriában mindenképp annak számít. Viszont ami érdekes, az az, hogy az A oszlop viszonylag hátul kezdődik, így a motortérben hatalmas hely tátong az aprócska villanymotor mellett: úgy egynegyednyi részt tölt ki az erőforrás, a maradék háronegyed meg maga a kongó üresség. Miért? Nyilván azért, mert tervezik a Mazda MX-30 egyéb hajtásláncos kivitelének piacra dobását – más nem indokolhatja ezt a megoldást. Kiváltképp azért is furcsa, mert így jóval visszafogottabb a beltér mérete, mint ha mondjuk a tűzfal előrébb lenne a motortérben úgy 10-12 centivel. Máris élhetőbb lenne gyakorlatban az autó, numeró egy.

Dizájnban erős

Hátulnézetből is remekül fest a Mazda MX-30, a kör alakú lámpastílus itt is visszaköstön, remek párhuzamot szőve a frontrészletekkel. Ráadásként a C oszlopra húzott díszplakett és felirat, amely a Mazda elektromosságának ad identitást, szintén stílusos megoldás, nem túloz, és szerepe szerint vonzza a tekintetet. Ad egyfajta prémiumérzetet az egész autó lényegiségének.

Nézzük a belső teret! Mint ahogyan arra már feljebb utaltunk, a Mazda MX-30 alapvetően prémium jellegű anyagokból építkezik. A környezettudatosság nyilván jelen van, erre sok apró jel utal – a kárpit kialakítása, anyaghasználata elsősorban. Úgy, hogy ráadásul tényleges kvalitásérzettel párosul a látvány, mert a felületek tapintása, kidolgozása ténylegesen kitűnő, annak hat.

Ergonómia tekintetében minden a helyén van. Az ülések ülő- és hátlapjai megfelelő keménységgel rendelkeznek, kényelmesek, optimálisan állíthatók. Ezek pont olyan ülések, amelyek hosszabb távon (egy utazás során) is kiváló komfortot nyújtanak, nyújtanának. A kormánykerék fogása is rendben van, megfelelő vastagságú és puha felületű, mindehhez az aprócska, ám karnyújtásnyira elhelyezkedő irányváltó kar is jófajta kiegészítő. Az egész egységes itt is – az irányváltónál ugyan igényel némi megszokást a P-ből R-be, illetve D-be váltás, de ez hanyagolható.

A dizájn itt is a helyén van. A Mazda próbálta az utolsó részletig kidolgozni az MX-30 tematikáját és üzenetét, nem meglepő módon sikerült nekik az enteriőr esetében is; minden különleges, egyedi hatást kelt a sofőrben, utasaiban egyaránt.

Beltér és a használhatóság: dizájn-praktikum 1:0

Hiába azonban a SUV-s kialakítás és jelleg, hiába a kétfelé nyíló oldalajtó-megoldás: a Mazda MX-30 hátsó üléssorát viszonylag nehézkes megközelítés után érjük el, és amint beülünk, szembesülnünk kell a csekély lábtérrel.

A vezető- és utasülés úgy 180 centiméteres testmagassághoz, átlagos alkathoz lett beállítva, tehát nem toltuk hátra maximumig – ezzel együtt vajmi kevésnek bizonyult a férőhely. Az MX-30 tervezőmérnökei ezt próbálták úgy kiküszöbölni, hogy az első ülések hátfalából elvették azt a maximumot, amit csak lehetett, így a vékonyság adja tulajdonképp a rendelkezésre álló térdteret. Átlagos fejtér társul a láb- térdterekhez, valamint mindössze két felnőtt hátul utazóval érdemes számolnunk. Így relatíve kompromisszumoktól mentesen lehet hátul világot látni a Mazda MX-30-ból.

145 lóerős villanyos

A Mazda MX-30 hajtásláncának szíve egy 145 lóerős, 107 kW-os állandó mágneses elektromos szinkronmotor. Az egység 265 Newtonméter nyomatékot szabadít az első kerekekre rögvest a gázpedál lenyomása után, s az összesen egyfokozatú irányváltó közbeiktatásával 10 másodperc alatt futja meg a 100 kilométer/órás sebességet.

Nincs semmiféle gond az agilitással, a Mazda MX-30 hozza azt a normát, amelyet egy hasonszőrű tisztán elektromos autó tud hozni a mai felhozatalból. Azonban a hatótávval van gond, ugyanis teljes töltéssel a fedélzeti computer szerint 155 kilométeres range áll rendelkezésre. Ebből a hatótávból a téli időszakot tekintve lejön rögvest 20-25 kilométer, amint felkapcsoljuk az ilyenkor kötelező fogyasztókat (ülésfűtés, fűtés). Ez még lehet, hogy nem is lenne akkora gond, viszont a mindössze 32 kWh-s akkumulátor kapacitása olyan villámgyorsan apad, amikor is 60 kilométer/óra fölé gyorsulunk az autóval, hogy közepes timelapse-ben pillanatok alatt nullára ugrana a mutató. Érdekes egyébként, mert ez a teljesítmény a jó 10 évvel ezelőtti villanyautó-debütálásokra emlékezetett, lásd C-Zero, i-Miev, Leaf, e-NV200 első generációk.

Kardinális gond tehát a pályázás a Mazda MX-30 esetében, minden egyéb más környezetben (város, város, város!) jobban teljesít. Hiába, mint minden elektromos modell, ez is legfőkébb városi-elővárosi környezetben érzi jól magát, és olyan környezetben persze, ahol mindig akad egy-egy elektromos töltőállomás.

Töltési idő szempontjából a Mazda MX-30 átlagos, legalábbis gyors- és villámtöltő esetében. Otthoni konnektoros töltéssel viszont 16 órát vett igénybe 7 százalékról 96 százakékra a feltöltés 16A-s hálózatról.

Mennyibe kerül a Mazda MX-30?

A tesztben szereplő Mazda MX-30 induló ára 10.3 millió forint, míg a cikk főszereplője 10.9 millió forintos árcédulát kapott.

2021 Mazda MX-30 specifikációk

Motor

Motortípus: állandó mágneses elektromos szinkronmotor

Lökettérfogat: N/A cm³

Maximális teljesítmény: 145 LE @ N/A ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 265 Nm @ N/A ford./perc

Erőátvitel: fronthajtás, irányváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4395 mm

Szélesség: 1795 mm

Magasság: 1570 mm

Tengelytáv: 2665 mm

Első gumik mérete: 215/55 R18

Hátsó gumik mérete: 215/55 R18

Tömeg, üresen: 1620 kg

Megengedett össztömeg: 2151 kg

Csomagtartó mérete: 366 liter, 1171 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: N/A liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 140 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.7 s (gyári), 9.9 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: N/A l/100 km

Országúti: N/A l/100 km

Vegyes: 24.8 kWh/100 km / N/A l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: N/A l/100km

Országúti: N/A l/100km

Vegyes: 19 kWh/100 km / N/A l/100km

CO2 kibocsátás: 0 g/km

Bővebb információ a Mazda magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: Huawei, Acer Hungary

Utómunka hardver: Acer

ÉRTÉKELÉS
Forma, design
93 %
Kialakítás
87 %
Komfort
86 %
Teljesítmény
71 %
Anyagminőség
88 %
Biztonság
90 %
Ár-érték arány
81 %
Előző cikkLexus LS: tökéletes csúcslimuzin-teljesítmény
Következő cikkMinél keményebb a hideg, annál nagyobb a Toyota RAV4 PHEV előnye
teszt-mazda-mx-30-karakteres-rovidtavfutoIgazán akkor lenne "teljes autós" élhetősége a Mazda MX-30-nak, ha legalább duplája lenne a hatótáv, amit meg lehet vele tenni.