AutóAddikt Autóteszt Nissan Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 DCT Tekna – a kényelmes downsizing

[TESZT] Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 DCT Tekna – a kényelmes downsizing

Tesztautótnk, ez a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna egyike annak a két modellvariánsnak, amely jelenleg a Nissan X-Trail palettáját jelenti. Legalábbis motorizáltság téren – van még 1.7 literes dízel (hamarosan teszteljük szintén). Kíváncsiank fogtunk neki a 2 hetes tesztelésnek, lássuk, mi lett a végeredmény.

Az biztos, hogy a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna remek küllemmel rendelkezik. A tervezőmérnökök – hála az égnek – nem gondolták túl a formavilág megújulást, ettől függetlenül akadnak nóvumok szép számmal a dizájnban, a fotók magukért beszélnek.

Tehát a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna visszanyúl valamilyen formában az SUV-gyökerekhez, és tradicionálisan domborít, a klasszikus értékeket képviselve. A vonalvezetés tehát hamisítatlan városi terepjárós, viszonylag hosszú orr-résszel, magas bódéval, csapott far-kialakítással. Hát persze, hogy ezt szeretjük, hát persze, hogy erre van kereslet a vásárlói célközönség terén.

Mondhatni, most nagyon ráérzett (a klasszikus) formavilágra a Nissan, gondoljunk csak az új Juke sokkalta értelmezhetőbb fazonjára! Nos, az X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna esetében a Qashqai-hoz (is) hasonló elemek köszönnek vissza a frontrész kialakításánál, tehát a hangsúlyos, hűtőmaszkra karnyarított krómberakás V-alakzatban, közrefogva a Nissan-emblémát a leginkább releváns; a keskenyre rajzolt lámpabúrák pedig remekül viszik formát, az éleket, markáns vonalakat. Mindezt úgy, hogy az egész egy masszát, szimpla egységet alkot. Hibátlan.

Megjelennek a hamisítatlan formák. Ez tényleg SUV, minden tekintetben

Oldalnézetből a már feljebb említett klasszikus SUV-formavilág köszönget vissza, úgy, hogy azért a hagyományos megközelítések rengeteg sportosságot, lendületet hordoznak. Ebből a szögből látszik a legjobban az X-Trail terepjárós (pedig nem terepjáró a klasszikus értelemben véve) jellege, kellő hasmagasság, emeltebb kerékjárati ívek és sok egyéb tekintetében.

Hátulról szemlélve folytatódik a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna esetében az a szellemiség, ami az orr kialakítását is meghatározza: élces sarkok, meghatározó vonalvezetéssel, letisztult felületi kialakítással. Nincs semmi túlragozva, lényegre koncentrál, közben jól kiemeli a Nissan, konkrétan az X-Trail lényegiségét.

Meglepően kényelmes a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna beltere. Azért meglepő, mert manapság inkább a “fapadosabb” irányba billen a mérleg nyelve, ami nem jelenti azt, hogy az átlagos mai autók nem komfortosak – egyszerűen így a jobb nyilván ergonómia szempontjából. Viszont az az érdekes, hogy közel 2000 kilométert autóztunk a 2 hetes tesztperiódus alatt az X-Traillel, és a hosszabb, 2-300 kilométeres folyamatos szakaszok után sem úgy szálltunk ki az autóból, hogy ne bírtunk volna kiegyenesedni, vagy fájt volna a derekunk, hátunk. Ugyebár e tünetek jellemzik főként az oldskul puha üléskialakítást, bár a jobbaknál ott is már van azért deréktámasz, combtámasz, miegymás.

Feljebb pozícionálva?

Tehát a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna ülései úgy tudnak az ergonómiára koncentrálni még hosszabb távon is, hogy az USA és/vagy német prémiumkategóriát idézik lágyságuk folytán. És ez így rendkívül szerethető, élhető.

Nyilván nem kell részleteznünk, hogy az ülések kialakítása elöl és hátul messzemenően testreszabható és optimális, az ülőpadok és a háttámlák mindegyike megfelelő hosszal és szélességgel bír. Így nagyjából nincs olyan testalkatú sofőr és utas, aki ne találná meg a maga kényelmét, nyilván azért egy bizonyos szint felett kell kompromisszumot kötni. Így van ez a hátsó traktusnál is, ahol azért három meglettebb utasnak már engednie kell az elvárásokból, viszont a gigászi láb- és fejterek kárpótolnak mindenért.

Nincs nagyon műanyag-hatás a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna utaskabinját tekintve, amikor a központi műszeregységet, és annak környékét vizslatjuk. Csakúgy, mint az ajtók oldalkárpitozása, vagy az alul egyenesebb ívet kapott kormánykerék bőrözésének vizsgálatakor – ugyanarra az álláspontra jutunk: prémium hatás, prémium jelleg.

Persze ez nem meglepő, hiszen az X-Trail a Nissan zászlóshajójának definiálható Európában, így ténylegesen bele kell adni anyait-apait a felsőkategóriás jelleg érdekében. A kijelzők analógok, legalábbis a két fő panelt tekintve, az érintőképernyős infotainment fejegység pontos, bár néha visszafogottabban reagál a vezérlésre. A keringetés konzolja szintén analóg jellegű, ebből kifolyólag könnyedén kezelhető vakon is némi megszokás után, mindemellett remekbeszabottan illeszkedik a belső stílusvilághoz.

565 literes csomagtérrel szállítják az X-Trail modelleket, ez a raktér elegendő lehet egy négyfős család utazásához, még akár távolabbra is. Megfelelően mély, ugyanakkor a peremek nem magasak, így a ki- és bepakolás szimpla, akár gyerekek számára is.

Downsizing a fókuszban

Természetesen a “nagy” X-Trail-t is utolérte a downsizing, így a tesztmodellünk esetében nem (?) meglepő, hogy egy 1.3-as sornégyes turbós benzines erőforrás adja a hajtáslánc origóját. Annak ellenére, hogy a pontosan 1332 köbcenti hengerűrtartalmú benzinmotor nem túl ámulatba ejtő hengerűrtartalommal bír, mégis 160 lóerőt ad le 5500-as percenkénti fordulatszámon, a maximális forgatónyomaték pedig 270 Newtonméter 1800-tól kezdődően. A társított DCT váltó pontos, a váltások időben érkeznek, viszont indulásnál kissé nagy a reakcióidő. Finoman ugyan lehet adagolni a gázadást, viszont ha rutinból indulunk, az autó megugrik, ami kellemetlen lehet például egy szűkebb helyre történő beparkolásnál, tolatva, falhoz/párkányhoz közel.

Tehát az 1332 köbcenti érzésre elegendőnek tűnik a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna karakteréhez, viszont szintén érzetre nyomaték terén azért értelemszerűen jóval elmarad a (korábbi) dízel variánsok mögött. Az autó önsúlya közel 2 tonna, ami egy ilyen paraméterekkel rendelkező SUV-nál tulajdonképp alap-elvárás, ennek megfelelően azért a 2.0+ literes erőforrások lennének a preferáltak továbbra is. Bízunk benne, hogy 1 literes 3 hengerest azért nem kap még egyhamar ez a kategória a Nissannál, bár ki tudja, mit hoz a jövő.

S természetesen a fogyasztás az, amin a downsizing a legjobban megmutatkozik, pedig hát pont e téren kellene domborítani. Sajnos a Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 Tekna sem tett így, ugyanis az átlagos érték 11.3-13.2 literre jött ki 100 kilométerre átlagolva, 2 hét távlatában, ügyelve arra, hogy 50-50 százalékaránnyal közlekedjünk városban, illetve városon kívül. Aprópó, város: mélygarázsban meglepően könnyű manőverezni az autóval, köszönhetően agilis fordulékonyságának.

Listaár, tesztautó-ár

Az új Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 listaára 11 085 000 forint, míg a cikkben részletezett modell 11 590 000 forintért vihető haza a kereskedésekből. Mindkét árcédula jellemzően kedvező az ár-érték arányt tekintve.

2021 Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 DCT Tekna specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű négyhengeres benzinmotor turbóval

Lökettérfogat: 1332 cm³

Maximális teljesítmény: 160 LE @ 5500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 270 Nm @ 1800-3250 ford./perc

Erőátvitel: frontkhajtás, DCT automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4690 mm

Szélesség: 1820 mm

Magasság: 1740 mm

Tengelytáv: 2705 mm

Első gumik mérete: 225/55 R19

Hátsó gumik mérete: 225/55 R19

Tömeg, üresen: 1581 kg

Megengedett össztömeg: 2180 kg

Csomagtartó mérete: 565 liter, bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 60 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 198 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 11.5 s (gyári), 11.9 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 11.1 l/100 km

Országúti: 5.1-6.6 l/100 km

Vegyes: 11.3-13.2 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 7.3 l/100km

Országúti: 6.3 l/100km

Vegyes: 7.6 l/100km

CO2 kibocsátás: 184-193 g/km

Bővebb információ a Nissan magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: Huawei, Acer Hungary

Utómunka hardver: Acer