AutóAddikt Autóteszt Volvo Volvo V60 Cross Country D4 AWD – klasszikus kombit SUV helyett?

[TESZT] Volvo V60 Cross Country D4 AWD – klasszikus kombit SUV helyett?

Az SUV-s jelleget le sem tagadhatná a svéd márka terepkombijának aktuális verziója. Ez a modell tökéletes arany középutat jelent a hagyományos értelemben vett kombik, és a könnyedebb terepre tervezett alternatívák közt. Volvo V60 Cross Country D4 AWD teszt.

Ismeretes, hogy a Volvo V60 Cross Country D4 AWD két különféle hajtáslánccal érhető el – az elsőkerekes verzióba értelemszerűen a gyengébb, négyhengeres gázolajos, míg a csúcsfelszereltségűbe (tesztalanyunk is ilyen volt) az öthengeres variáns kerül. No és persze a számos megkülönböztető elem, sok műanyag szegélyvédő, pár centiméteres plusz megemelt, 201 milliméteres hasmagasság, és egyebek.HIRDETÉS

A Volvo V60 Cross Country D4 AWD szellemisége hűen tükrözi a svéd autógyártó személetét: ahogyan már fentebb is szóltunk róla, egy, már jól bevált produktumot kell még magasabb szintre emelni: így született meg az offroad-kivitel ötlete is. Amúgy sem felejthető el például a Polestar irányvonal, de az már egy teljesen más kategória.

Egyelőre a Volvo nem szakít a tradíciókkal

Klasszikus ívelések, márkaarculatot hordozó stílusjegyek: a Volvo V60 Cross Country D4 AWD kialakításban és dizájnban is követi a tradíciót (pedig hol vannak már azok az élces, kocka formák, amelyek például anno egy 760-as szériát jellemeztek.

Ugyanakkor a klasszikus, félreismerhetetlen fazon még mindig felfedezhető, modern, huszonegyedik századi körítésben: a hangsúlyos hűtőmaszk a keresztcsíkos Volvo-emblémával még mindig kultikus, a széthúzott méhsejt-rácsozás visszaköszön a hűtőmaszkon, valamint a motorházfedél domborított törésvonalai is a letűnt korokat idézik, ízlésesen ültetve át a jelenbe. Már itt is feltűnik a „terepesítés”, hiszen a mellső lökhárító idoma alatt elhelyezkedő mattezüst trapézalakzat figyelmeztet arra, hogy itt bizonyára a hagyományostól kissé erőteljesebb kialakítás dívik a Volvo V60 Cross Country esetében.

Az oldalvezetés is hű önmagához, azaz a már jól bevált recept szerinti kombi-lényeget; hátrafelé keskenyedő oldalablak-felületekkel, vékony A és B oszlopokkal, a hátrafelé kilátást nagyban elősegítő közepesen vaskos C oszloppal domborít a Volvo V60 Cross Country D4 AWD, lényegre törően sportos mivolttal fúszerezve. A sárvédőívek jól észrevehetően kapták a műanyag berakást, mert ugye ettől lesz Cross Country a Cross Country optikailag egyebek mellett, a küszöbök lezárásánál folytatódik az orr-résznél már látott krómjelleg alkalmazása egy-egy díszcsík által.

A 19-es felnik még több lapáttal rátesznek a sportos külsőre, amely szolidan elegáns összhangot ad az egész autónak, vigyázva arra, hogy sehol ne legyenek túlzó részletek, megmaradjon a lényegiség.

Úgy jó a terepes, ha sportos kissé

Bár előtérbe lett helyezve a sportkombi-hatás, gyakorlatban mégsem az a Volvo V60 Cross Country D4 AWD, aminek látszik. Legalábbis, ha a praktikumot nézzük: 529 literes csomagtérrel rendelkezik az autó, ami jelenleg az átlagot jelenti, talán kicsit több is annál – így hát ha úttalan utakra merészkednénk, bőséges csomagáradatot is cipeltethetünk, nem beszélve az 1441 literes bővíthetőségről ugyebár (200 literrel bővebb, mint a korábbi V60 CC esetében).

A raktér egyébként egy kifejezetten szép formatervezést kapott ötödik ajtóval zárható, itt a dizájnerek még annak idején ismét visszanyúltak a Volvo-gyökerekhez, ugyanis a zárófények burkolata összetéveszthetetlenül türemkedik a kocsiszekrény két széle felé, közrefogva a hozzávetőlegesen háromnegyed arányban üvegfelületet hordozó ajtót. Középen a szemrevaló Volvo felirat, egyelőre itt még a régi betűtípussal kanyarított típusjelzés, illetve a motorra, valamint a hajtásra utaló karakterek találhatók; az egész gyönyörű zárása pedig a hátsó lökhárítóba ágyazott dupla kipufogóvégződés együttese. Mindezt úgy, hogy az ellenállónak ható, egész autó tálalását meghatározó mattos-ezüstös kialakítás meglegyen. S meg is van, ha másra vártunk volna.

A V60 CC karakterisztikája nagyban hasonlít a korábbi a modell-jelleghez

Nyilván jelentős a típusfrissülés a Volvo V60 Cross Country esetében, ezért ne lepődjünk meg azon, hogy a korábbi stílusvonulat szinte a múlté eredeti formájában az enteriőr vizsgálódásakor. Rengeteg apró és nagyobb finomítás történt, a központi műszeregység kialakítása csapott vonalvezetést, mellé krómerősítést kapott, a kormánykerék fogása kifejezetten vaskos, ezzel együtt még kisebb tenyérbe is remekbeszabottan simul bele.

A középkonzol már nem döntött a sofőr irányába, a korábbi megoldás helyét teljes egészében átvette az XC90-nél bevezetett infotainment-rendszer, hatalmas kijelzőjével. A tesztautó felszereltségéhez megfelelő, szintén matt faberakás sem hiányozhatott a hatfokozatú automataváltó karja körülötti környezetből. Az utastér funkcióit (keringetés, klíma, fűtés) ülő utas-sziluettet mintázó gombsorral érhetjük el, közvetlenül az infotainment alatti részen, ez, mint a Volvo V60 Cross Country D4 AWD minden belső részlete, szintén tökély módon érhető el, bármilyen üléspozíciótól függetlenül.

Részletekbe most nem bocsátkoznánk azt illetően, hogy hányféle vezetést segítő, illetve utasbiztonsági rendszer került beépítésre a Volvo V60 Cross Country tesztelt példányába, több esetben már kifejtettük a lényeget, elegendő visszakeresni korábbi Volvo vonatkozású tesztjeink közül. Legendás kiegészítő opciók ezek, mára ténylegesen azzá lettek, és az is bizonyos, hogy a Volvo masszívan az élvonalban jár technológiái alkalmazásával a mai napig.

Átlagos méretezésű, ám annál valamivel magasabb szintű komfortfaktort kínáló ülésekbe ülhetünk az első traktusban, kellemesen hangolt hosszirányú és szélességű ülésekben. Természetesen az állíthatóságnak köszönhetően szinte nincs olyan testalkatú utas, aki elöl ne tudna viszonylag kompromisszumoktól mentesen utazni, kellően tágas lábterekkel, fejterekkel.

Hátul kicsit szűkösebb a helyzet, ugyanis a lefelé húzó tetővonal miatt a fejtér redukáltabb, a 2874 milliméteres tengelytávolság (100 mm plusz az elődhöz képest) ellenére azért a térdeket össze kell húzni, főként, ha tagbaszakadtabb sofőr és/vagy utasa foglal előttünk helyet. Elég az hozzá, hogy a hátsó üléseken 180 centiméteres testmagasságig lehet kényelmesen, komfortosan utazni, másodmagunkkal, vagy harmadik személyként egy 10-12 éves gyerekkel egyetemben.

Stabilan, biztonságosan

Lényegében a Volvo V60 Cross Country sava-borsa az állandó összkerékhajtása jelen esetben, amely rendkívül ügyesen, és annál észrevétlenebbül dolgozik. Ha az aktuális terepviszonyok megkívánják, differenciálzár-hatás is érkezik, valamint a hajtott négy kerék mindig a körülményektől függően kapják a megfelelő nyomatékelosztást. Hiába a 420 Newtonméteres maximális forgatónyomaték, sokat nem érzünk belőle gyorsításkor, ugyanis az finomra hangolt összkerékhajtás gondoskodik arról is, hogy a sebességérzet egységes képet mutasson.

Sornégyes, 1969 köbcentis gázolajos aggregát került a Volvo V60 Cross Country orrába, 190 lóerős maximális teljesítménnyel (4000 RPM), 400 Nm (1750-2500 RPM) csúcsnyomatékkal felruházva.

A társított nyolcsebességes automata jó kiegészítője a hajtásláncnak, inincs végrel észrevehető a gondolkodás váltásnál, leginkább a magasabb fokozatok érkeznek kicsit kitolt fordulatszám-tartományban, de ez az üzemi hőmérséklet elérésével meg is szűnik, kulturált lesz teljesen a rendszer.

Kedvező fogyasztás és a hatékonyság

Kihatással van mindez a fogyasztásra is: országúton, nyugodt körülmények közt autózva 4.2 liter/100 kilométeres átlaggal kellett számolnunk, míg városi környezetben (elővárosi 70 kilométer/órás korlátok, bevezető szakaszok) 7.1 literes érték született.

2019 Volvo V60 Cross Country D4 AWD specifikációk

Motor

Motortípus: soros négyhengeres dízelmotor 2 turbóval

Lökettérfogat: 1969 cm³

Maximális teljesítmény: 190 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1750-2500 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, nyolcfokozatú automataváltóval, S/S

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4784 mm

Szélesség: 1827 mm

Magasság: 1893 mm

Tengelytáv: 2874 mm

Tömeg, üresen: 1762 kg

Megengedett össztömeg: 2400 kg

Csomagtartó mérete: 529 liter, 1441 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 60 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 210 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.2 s (gyári), 8.8 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.1 l/100 km

Országúti: 4.2 l/100 km

Vegyes: 6.5 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.8 l/100km

Országúti: 4.7 l/100km

Vegyes: 5.1 l/100km

CO2 kibocsátás: 135 g/km

Bővebb információ a Volvo magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

Fotó: Canon

Együttműködő partnereink: Acer HungaryCamera Kft.

Utómunka hardver: AcerASUS