AutóAddikt Magazin Több autógyártó is alkalmazza a Ford SmartDeviceLink szoftvert

Több autógyártó is alkalmazza a Ford SmartDeviceLink szoftvert

Több autógyártó, így például a Toyota is alkalmazza a Ford SmartDeviceLink szoftverét; számos autógyártó és beszállító segít elterjeszteni az új iparági szabványt.

smart-device-link-logo

Az autógyártók és az iparági beszállítók első hulláma – élén a Toyota Motor Corporation vállalattal – felkarolta a Ford SmartDeviceLink szoftverét. Ez óriási lépést jelent abba az irányba, hogy a vásárlóknak sokkal több lehetőség közül választhassák ki, hogyan szeretnék elérni és használni okostelefonos alkalmazásaikat vezetés közben.

A SmartDeviceLink egy nyílt forráskódú szoftver, amelyre a Ford SYNC® AppLink platformja is épül. Segítségével a felhasználók könnyedén hozzáférhetnek kedvenc okostelefonos alkalmazásaikhoz, akár hangvezérlésen keresztül is. A QNX Software Systems és az UIEvolutions autóipari beszállítók szintén alkalmazzák a technológiát, sőt a termékeikbe is beleépítenék azt.

A Ford technológiájának átvételével az autógyártók és a beszállítók hozzájárulnak egy új iparági szabvány elterjedéséhez, amely növeli az autóban használható okostelefonos alkalmazások számát. Egy közös iparági szoftverrel a fejlesztők arra összpontosíthatnak, hogy erre a platformra (SmartDeviceLink) a lehető legjobb felhasználói élményt teremtsék meg, amely hamarosan számos autómárka ügyfelei számára elérhetővé válik.

A PSA Peugeot Citroën vizsgálja a SmartDeviceLink alkalmazását a saját modelljeiben, emellett pedig a Honda, a Subaru és a Mazda is tanulmányozza a szoftveres megoldást.

”Az okostelefonos alkalmazásokra készített közös kommunikációs felület legnagyobb előnye az, hogy iparági szabványt teremt, nagyszerű élményeket garantálva a felhasználóknak, és szabad kezet nyújtva a különböző autógyártóknak saját márkájuk megkülönböztetésében” – mondta el Don Butler, a Ford Kapcsolódó Járművek és Szolgáltatások részlegének ügyvezető igazgatója. ”A Ford azért tette nyitottá a szoftvert, mert mindenkinek hasznára válik, ha az iparágban egy nyelvet beszélünk.”

A SmartDeviceLink szoftver az AppLink megoldással együtt a Ford Intelligens Mobilitás program része. Ennek célja új szintre emelni az összeköttetést, a mobilitást, az önjáró autókat, a felhasználói élményt és az adatelemzést.

Miért jó a felhasználóknak egy iparági szabvány?

A SmartDeviceLink technológiával felszerelt járművekben az autósok a kijelző érintőképernyőjével, a műszerfal kapcsolóival és hangvezérléssel is kezelhetik a népszerű okostelefonos alkalmazásokat. A közkedvelt zenés alkalmazások, mint a Spotify vagy az iHeartRadio; az információt szolgáltató alkalmazások, mint az AccuWeather vagy az MLB; a kiskereskedelmi alkalmazások, mint a Domino’s és egyre több alkalmazás lesz elérhető világszerte a Ford AppLink felhasználói számára.

Ezek az alkalmazások azért lesznek ezentúl könnyebben elérhetők a SmartDeviceLink technológiával felszerelt autók utasai számára, mert a fejlesztők sokkal több autóhoz és lehetőséghez hozzáférhetnek. Az autógyártók és a beszállítók számára a SmartDeviceLink felkarolása azt jelenti, hogy a vásárlóknak sokkal több lehetőségük lesz választani az okostelefonos alkalmazások vezetés közbeni elérését és használatát illetően. Az alkalmazás emellett hozzájárul a minőségfejlesztéshez és a szoftver biztonságos működéséhez is, hiszen egyszerre több csapat dolgozhat a fejlesztéseken.

A Ford SYNC részeként az AppLink világszerte több mint 5 millió Ford autóban megtalálható. A technológia 2020-ig várhatóan még 28 millió autóban jelenik meg.

A SmartDeviceLink iparági elterjedése hozzájárul ahhoz, hogy a technológia új piacokra is eljusson, például Kínába, Tajvanra, Új-Zélandra vagy Thaiföldre.

A kapcsolódó autók közössége egyre népesebb

A SmartDeviceLink szoftver forráskódjának megnyitásával a Ford praktikus megoldást kínál az iparágnak számára, hogy különböző, márkaspecifikus szórakoztatási és kapcsolódási lehetőségeket kínáljanak a felhasználóknak, akik elvárják, hogy az autó és az okostelefon – márkától függetlenül – hatékonyan működjön együtt.

A Ford leányvállalata, a Livio felügyeli a nyílt forráskódú projektet, és együttműködik a SmartDeviceLink technológia átvevőivel az adott modellhez tartozó megfelelő kezelőfelület létrehozásában.

”A felhasználók számára komoly előnyt és értéket jelent egy olyan, autón belül használható, biztonságos okostelefonos kapcsolódási szolgáltatás, amely nagyszerűen illeszkedik az adott autótípus sajátosságaihoz” – nyilatkozta Shigeki Terashi, a Toyota Motor Corporation ügyvezető alelnöke. ”Biztosak vagyunk abban, hogy más vállalatok is egyetértenek velünk, és részt vesznek majd a SmartDeviceLink technológiájának iparági elterjesztésében.”

A BlackBerry kanadai leányvállalata, az ottawai székhelyű QNX Software Systems egy átfogó infotainment, telematikai, biztonsági és akusztikai megoldásokat nyújtó portfóliót kínál, amely ma világszerte több mint 60 millió autóban elérhető.

Több mint 40 autógyártó alkalmazza a QNX Software Systems technológiáját. Ezek közé tartozik a Ford is, amely a SYNC 3 rendszerhez használja fel az operációs rendszert. A tervek szerint a QNX beleépíti a SmartDeviceLink technológiát a QNX CAR infotainment platformba, amely az OEM rendszerek széles skáláját támogatja. Ennek segítségével a felület hamarosan több millió autóban is megjelenhet világszerte.