AutóAddikt Újdonságok Tokiói Autószalon 2022: offroad plug-in hibrid NX és hidrogénhajtású buggy a Lexus...

Tokiói Autószalon 2022: offroad plug-in hibrid NX és hidrogénhajtású buggy a Lexus standján

Az izgalmas vezetési élményt és a szabad, szórakoztató életstílust hozza egyensúlyba a Lexus két Tokióban bemutatott újdonsága, miközben harmóniát teremt a gépek és a természet között: az „NX PHEV OFFROAD Concept” a négykerekűek személyre szabásának szórakoztató oldalát mutatja be, miközben kalandozásra inspirál, a „ROV Concept” pedig a természettel való kapcsolat örömét és egyedülálló vezetési élményt kínál úgy, ahogyan egyetlen másik személyautó sem. Kiállították emellett Yoshihide Muroya repülőgépének 1/3 méretarányú modelljét is, amelynek eredetijével a pilóta részt vesz az idei Air Race Világbajnokságon.

A világ vezető környezetbarát luxusautómárkájaként is ismert Lexus a Tokiói Autószalonra az „NX PHEV OFFROAD Concept” és a „ROV Concept” modellekkel készült:a két kiállított koncepció azon modellek közé tartozik, melyek megtestesítik a Lexus törekvéseit a karbonsemleges társadalom megvalósítására, bővítik a vásárlók lehetőségeit, megkísérlik az emberek élet- és látásmódját diverzifikálni és kibővíteni, valamint az eddigi elvárásokon túllépő értékeket biztosítani. Az elmúlt években környezettudatos prémium autógyártóból zöld életmódmárkává avanzsáló Lexus célja egyértelműen a kifinomult életstílus és a vezetési élmény egyensúlyának, valamint a természettes való harmónia megteremtése.

Az NX PHEV OFFROAD Concept a Lexus első plug-in hibrid modelljére, az NX 450h+ típusra épül, amely már a magyarországi márkakereskedéskben is elérhető. Az NX kifinomult vezetési élményt és kifejezetten ügyel a környezetvédelemre, amelynek köszönhetően alacsony a széndioxid-kibocsátása. A megemelt karosszéria kalandokra csábít, akárcsak a nagy átmérőjű terepgumik, valamint a gyönyörűen kidolgozott, egyedi bronz és mattfekete fényezés.

A ROV Concept túlmutat a hagyományos utcai és terepjáró modelleken, köszönhetően kompakt méreteinek és legfőbb céljának, amely az egyetlen személyautóhoz sem hasonlítható, természetben nyújtott vezetési élmény megvalósítása. Ezeken kívül ez az első Lexus jármű, amely hidrogénhajtású belső égésű erőforrással van szerelve, így amellett, hogy környezetbarát, a hagyományos motorok élményéhez hozzá tartozó hang- és egyéb behatásokat sem nélkülözi. A ROV mozaikszó a Recreational Off-Highway Vehicle, azaz szabadidős terepjáró jármű rövidítést akarja. Egy koncepcióautó, amelynek célja, hogy élvezetes autós életstílust közvetítsen, miközben harmóniában él a természettel. A ROV képes egy lépéssel tovább menni, olyan helyekre, ahová még a terepjárók sem juthatnak el. Mindeközben pedig kiváló reakciókat és izgalmas hangzást biztosít, amely mind az öt érzékszervre képes hatással lenni.

A Lexus standkán kiállították Yoshihide Muroya Zivko Edge 540 V3 repülőgépének 1/3 méretarányú modelljét is. Muroya idén a „LEXUS/PATHFINDER AIR RACING” csapat színeiben vesz részt az Air Race Világbajnokságon. A Lexus és a légi versenypilóta, Muroya csapatpartnerségi megállapodást írt alá, és tovább fogják szorgalmazni közös erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy minél gyorsabban összekapcsolhassák mindkét fél technológiáit és know-how-ját a versenygépek fejlesztése és a versenyszervezés területén. Az új csapatstruktúra alapján a Lexus törekedni fog arra, hogy történelmet írjon Muroyával, és a pilóta meg tudja nyerni első Air Race bajnoki címét. A Lexus emellett felhasználja majd a repülésben megtapasztalt aerodinamikai, hűtési és tömegcsökkentési technológiákat, valamint a fárasztó légiversenyeken szerzett know-how-t, hogy egyre jobb autókat tudjon megalkotni a karbonsemleges társadalom megvalósítása érdekében.

NX PHEV Concept (Az NX 450h+ alapmodell egyedi alkatrészekkel kiegészítve)

 • Alapot adó modell: LEXUS NX 450h+
 • Méretek: 4.660 mm hosszúság × 1.865 mm szélesség × 1.675 mm magasság
 • Hajtáslánc: 2,5 literes, soros négyhengeres motor plug-in hibrid rendszerrel [AWD]
 • Elülső motor/Max. teljesítmény/Max. nyomaték: (5NM) / 134 kW (182 LE) / 270 Nm 
 • Hátulsó motor/Max. teljesítmény /Max. nyomaték: (4NM) / 40 kW (54 LE) / 121 Nm 
 • Rendszer összteljesítmény: 227 kW (309 LE)
 • Hajtásrendszer: E-Four (Elektronikusan vezérelt összkerékhajtási rendszer)
 • Külső paraméterek:
  • Karosszéria színe: Vas-oxid
  • Előröl: Sötétített Lexus embléma, Mattfekete hűtőrács
  • Oldalról: Sötétített külső tükörházak és ablakkeretek, Mattfekete kilincsek,265/65 R17 terepgumik és 17×7J keréktárcsák
  • Hátulról: Sötétített típusfelirat és Lexus embléma
  • Tető: Mattfekete tetőlécek, Mattfekete tetődoboz

ROV Concept 

 • Méretek: 3.120 mm hosszúság x 1.725 mm szélesség x 1.800 mm magasság
 • Hajtáslánc: 1,0 literes, soros háromhengeres, DOHC4 szelepes motor
 • Üzemanyag: sűrített hidrogéngáz
 • Váltó: szekvenciális váltó kormány mögötti fülekkel + hátramenet
 • Hajtásrendszer: állítható 2WD és 4WD differenciálzárral
 • Szállítható személyek száma: 2

Hajtáslánc

Az 1,0 literes hidrogénhajtású belső égésű motor a sűrített hidrogént nagynyomású tartályban tárolja, és precízen juttatja be az erőforrásba a közvetlen befecskendezésen keresztül. Az eredmény egy környezetbarát motor, amely nagy forgatónyomatékot produkál a gyorsan égő hidrogénből, valamint a hagyományos erőforrásokhoz hasonló vibrációkkal és hanghatásokkal szolgál, amelyek garantálják az izgalmas vezetési élményt. Ezen túlmenően, mivel használat közben a motorban minimális olaj ég el, széndioxid-kibocsátás gyakorlatilag nincs.

Menetteljesítmény

 • Masszív, csővázas felépítés, könnyű és kompakt karosszériával
 • Kifejezi a Lexus „Élje át a pillanatot!” filozófiáját
 • Az autó szekvenciális váltót használ váltófülekkel és hátrameneti fokozatokkal, valamint állítható 2WD és 4WD hajtást differenciálzárral. Terepen dinamikus teljesítményre képes, míg a hidrogénhajtású motor gyors reakciókészséget biztosít.

Formaterv

Csővázas védelmet és terepgumikat biztosít, legyen szó bármilyen vad terepről. Az első hűtőrács amellett, hogy védi az utasokat, a Lexus következő generációs formanyelvét is kifejezi. Az első sárvédők megakadályozzák a kőfelverődéseket és a sár felfröccsenését. A hátsó hidrogéntartályhoz csatlakozó felfüggesztés nem csak a fontos alkatrészeket védi, hanem a Lexus SUV modellekre jellemző tartósságra is utal. Az L-alakú első fényszórók és hátsó kombinált lámpatestek, valamint az új NX-ről ismerős hátsó „LEXUS” felirat a következő generációs Lexus modellek formanyelvét mutatja be. A karosszéria vas-oxid fényezést kapott. Az utastér egyszerű kezelőszerveket és mutatókat használ, amelyek lehetővé teszik a vezető számára, hogy azonnal hozzáférjen a fontos információkhoz, és így mindig a vezetésre összpontosíthasson, emellett kiváló minőségű bőr kormánykerékkel, kifinomult váltógombbal, valamint strapabíró és masszív műbőr ülésekkel van felszerelve.