AutóAddikt Hírek Új 1.6 literes benzinmotor gyártása kezdődött meg Szentgotthárdon

Új 1.6 literes benzinmotor gyártása kezdődött meg Szentgotthárdon


1.6 literes PureTech benzinmotor új generációjának gyártását jelentette be ma a Stellantis Szentgotthárdon. Az új motor sorozatgyártásának kezdete 2023. első felében várható és a telepítendő éves gyártási kapacitás eléri majd a 200 ezer darabot.

A motor fő komponenseit, a főtengelyt, a forgattyúsházat és a hengerfejet Szentgotthárdon fogják megmunkálni és itt történik majd a motor összeszerelése és tesztelése is. Az új motor gyártása a meglévő sorok átalakítása révén történik majd. A tervezési és kivitelezési munkák zömét a gyár mérnökei és szakemberei házon belül fogják elvégezni.

Az új motorcsalád bevezetésében közreműködő külső beszállítók elsősorban hazai gépeket- és berendezéseket gyártó vállalatok. A termelés felfutása létszámbővítést is fog jelenteni Szentgotthárdon.

“Az 1,6 literes motor gyártásának bevezetése a szentgotthárdi munkatársak szakértelmének és hozzáállásának köszönhető és nagyban hozzájárul a gyár sikeres jövőjének megalapozásához” – jelentette ki Mesics Olívia gyárigazgató.

A szentgotthárdi motorgyár 1992-ben kezdte meg a termelést. Jelenleg a Stellantis európai motorgyárai közül egyike azon gyáraknak, amelyek az 1,2 literes PureTech motorcsaládba tartozó benzinmotort gyártják. Ennek a motornak a gyártása 2020. januárjában kezdődött Szentgotthárdon 350 ezres éves kapacitással.

Előző cikkVilág Női Autója Díj 2021: tarolt a Lexus LC Convertible
Következő cikkA Goodyear lett a Nürburgring hivatalos abroncsszállító partnere