AutóAddikt Újdonságok Új Ford Focus RS: a legendás sikerek folytatódnak?

Új Ford Focus RS: a legendás sikerek folytatódnak?

A Ford bejelentette a vadonatúj Focus RS érkezését, a világ legkelendőbb modelljének nagy teljesítményű változatát, amely először kerül majd globális forgalmazása.

ford_focus_rs

A gyártó egyébiránt több globális modellel igyekszik majd lenyűgözni az izomautók szerelmeseit az elkövetkező években, és 2020-ig az RS-sel együtt több mint 12 nagy teljesítményű Ford modell jelenik majd meg világszerte. A vállalat ugyanis Ford Performance néven egyesíti az eddig regionális szinten működő izomautó-tervező műhelyeket és versenycsapatokat, ennek eredményeként az új globális szervezet gyorsabban és nagyobb mennyiségben tud majd új autókat és alkatrészeket fejleszteni.

A Ford megerősítette, hogy egy vadonatúj Focus RS bemutatója várható, így a világ legnépszerűbb típuscsaládja új taggal bővül. A vállalat azt is bejelentette, hogy a vadonatúj RS most első ízben világszerte is megjelenik majd a legfontosabb piacokon. A Ford közlése szerint az autórajongók 2020-ig több mint 12 új, nagy teljesítményű modellre számíthatnak a márka globális kínálatában. A vállalat tervei szerint az új, globális Ford Performance csapat gyorsabban és nagyobb mennyiségben fejleszt majd izomautókat – és hozzájuk való alkatrészeket – a világ piacaira.

“A Ford továbbra is fontosnak tartja a teljesítmény és az innováció egyesítését.” – avat be Raj Nair, a Ford globális termékfejlesztési alelnöke. “A globális Ford Performance csapat összefogja a versenysport-tevékenységeket, valamint a nagy teljesítményű autók és alkatrészek fejlesztését, így gyorsabban fejleszthetünk majd olyan termékeket, amelyeket vásárlóink világszerte elégedetten használhatnak a közutakon és a versenypályákon is.”

Az első Ford RS 1968-ban, a legutóbbi pedig 2009-ben jelent meg, s a modell már a kezdetektől híres volt kiemelkedő vezetési élményéről.

“Ahhoz, hogy egy autó méltó legyen az RS-emblémára, kompromisszumok nélküli izomautónak kell lennie – méghozzá olyannak, ami ha kell, kiemelkedő teljesítményt nyújt a versenypályán, ugyanakkor a mindennapos közlekedéshez is tökéletesen használható.” – mutat rá Nair.

A Focus RS-hez hasonló termékek is azt a célt szolgálják, hogy sikeresen megvalósuljon a vállalat Egy Ford terve, ami a Ford minden üzleti tevékenységében a gazdaságos növekedésre, a kiváló termékek előállítására és az innovációra helyezi a hangsúlyt. A nagy teljesítményű járművek piaca világszerte növekszik: a 2009-es adatokhoz képest Európában 14, az USA-ban pedig 70 százalékkal nőtt az ilyen autók iránti kereslet. A nagy teljesítményű járművek – mint például a Fiesta ST és Focus ST – motorpalettáján megjelentek a Ford díjnyertes EcoBoost erőforrásai. Az EcoBoost technológia 2009-es bevezetése óta a Ford több mint 2 millió EcoBoost motort gyártott világszerte.

“Az EcoBoost remek példája annak, hogyan jelenik meg egész termékkínálatunkban a modern technológia és az innovatív mérnöki munka, élvezetes vezetési élményt biztosítva minden autónkban – és nem csupán a Ford Performance modellekben.” – magyarázza Nair. “A fürge Fiestától kezdve a kemény munkára termett pickupokon át egészen a versenyautókig minden termékünk részesül a legújabb technológiák előnyeiből.”

Új, globális csapat

Az új Ford Performance szervezet világszerte összefogja a Team RS, a Ford SVT és a Ford Racing munkáját, hogy innovációs központként és fejlett tesztlétesítményként segítse elő a különleges, nagy teljesítményű járművek, alkatrészek és tartozékok fejlesztését. A szervezet feladatai közé tartozik az aerodinamikai innováció és fejlesztés, a tömegcsökkentés, az elektronikai tervezés, a hajtásláncok teljesítményének növelése és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése, hogy ezek eredménye aztán még szélesebb körben jelenhessen meg a Ford termékkínálatában. A csapat tevékenysége tehát nemcsak a versenypályákra korlátozódik, hanem a Ford globális tervezőközpontjai és az új észak-karolinai Charlotte-ban működő műszaki központ munkájának összehangolásával új modelleket is fejleszt majd. Az amerikai műszaki létesítmény modern technikáinak segítségével a csapat hatékony újításokat vezethet be a versenycélú autók tervezésében, illetve a nagy teljesítményű autók és a köznapi használatra szánt modellek fejlesztésében is. A Ford Performance szervezet vezetője David Pericak, akit a Global Ford Performace igazgatójának neveztek ki.

A teljesítménynövelő innovációk hagyománya

A motorsport régi hagyománynak számít a Fordnál, hiszen 113 évvel ezelőtt Henry Ford a Sweeptakes futamon legyőzte Amerika legnagyobb autóversenyzőjét, Alexander Wintont.

A győzelem azért volt nagy jelentőségű, mert a versenyt Detroit üzleti elitje is figyelemmel követte, s néhányan közülük azonnal úgy döntöttek, hogy támogatják Henry autóipari terveit – így 18 hónappal később megnyithatta kapuit a Ford Motor Company.

“A Ford ugyanazért van ma is jelen a motorsportban, mint amiért Henry Ford 1901-ben rajthoz állt: a világ legjobbjaival szemben akarjuk próbára tenni termékeinket és technológiáinkat.” – szögezi le Nair. “A Ford Performance csapata továbbra is arra törekszik, hogy az innovatív teljesítménynövelő megoldásoknak köszönhetően a Ford a világ minden autó-, terepjáró- és haszongépjármű-vásárlójának minden eddiginél élvezetesebben vezethető járműveket kínálhasson.”