AutóAddikt Magazin Újgenerációs szerszámgépeket fejleszt az Audi

Újgenerációs szerszámgépeket fejleszt az Audi

A szerszámgépgyártás jövőjén dolgozik az Audi. A cég tervező specialistái nemrég fontos mérföldkőhöz érkeztek: a szerszámgépek új, még hatékonyabb generációját fejlesztették ki.

audi-szerszamgep-autoaddikt

Az új gépek akár 20 százalékkal könnyebbek és tíz százalékkal szilárdabbak, mint az előző generáció tagjai. Ez az eredmény a karosszéria-tervezésben már bevált, súlycsökkentésre és kompozit anyagfelhasználásra koncentráló konstrukciós módszereknek köszönhető. Az új szerszámgépeket már használják az ingolstadti présüzemben.

Az új présgépek közel nyolc tonnával könnyebbek, mint a hagyományos, teljes egészében öntöttvasból készült gépek, amelyek akár 45 tonnát is nyomhatnak. A kisebb tömeg leginkább az öntöttvas, az alumínium és a műanyagok ideális arányának és szerkezeti eloszlásának köszönhető. A kompozit építési elv a könnyített szerkezetek fontos jellemzője, amit az Audi a gépjárművei után már a szerszámgépeinél is alkalmaz. Ennek alapgondolata, hogy a megfelelő anyag a megfelelő mennyiségben kerüljön a megfelelő helyre. Az innovatív gyártási technológiában ugyanakkor fontos szerepet játszanak az olyan új eljárások is, mint a 3D nyomtatás. Az új szerszámgépek a fémlemezek gyorsabb, precízebb megmunkálását teszik lehetővé, aminek következtében kevesebb a selejt, és a végtermék a csökkentett tömeg ellenére jelentősen szilárdabb lesz. Az új gépek használatával az Audi több mint 10 százalék energiát takarít meg. „Ezekkel a könnyűsúlyú kompozit szerkezetekkel az Audi szerszámgépgyártása új szintre lépett – mondta Michael Breme, az AUDI AG szerszámgépgyártó részlegének vezetője. – Ez teszi lehetővé számunkra, hogy az eddigieknél is rugalmasabban, hatékonyabban alkalmazható gépeket állítsunk elő, amelyek kiváló minősége tovább optimalizálja a gyártási folyamatokat.”

Az új generációs szerszámgépeknél a felhasznált anyagok mellett az újfajta tervezés játssza a főszerepet, ami alapvetően eltér az elődökétől. A présgépek esetében a szerszámok hatalmas erőknek vannak kitéve, a terhelés akár 2500 tonna is lehet. Az igénybevételt csak növeli a formázó és vágó műveletek állandó ismétlődése. Az alapstruktúrák egyedi, boltíves kialakítása optimális stabilitást biztosít az új gépeknek, jelentősen javítva ezzel az erőátadást. A hagyományos gépek öntöttvas alapépítménye keresztbordás szerkezetű, ahol a bordák kialakítását a préselt fémlemez-alkatrészek formájához igazították.

Az új generációs gépek esetében a formázóprés szerkezete által elnyelt erő optimálisan oszlik el. Ez megfelelő merevséget biztosít, és akár 20 százalék anyagmegtakarítást eredményezhet. Egyes szerszámgépek struktúrái a természet formáira – levelekre vagy az emberi test csontjaira – emlékeztetnek. Az innovatív gyártási folyamatok így döntő szerepet játszanak az ilyen „bionikus” formák kialakításában is.