AutóAddikt Hírek Volvo V90 modellt használ a svéd rendőrség

Volvo V90 modellt használ a svéd rendőrség

A svéd rendőrség 2017 elején veszi át első V90 járőrkocsijait, miután az autó a közelmúltban minden idők legkiválóbb eredményével teljesítette a svéd rendőrség kíméletlen vezetéstechnikai tesztjét.

volvo-v90-rendorseg-svedorszag-rendorauto-autoaddikt

A rendőrségi járművekkel szemben támasztott követelmények messze meghaladják az átlagos közúti személygépkocsikkal kapcsolatban felmerülő elvárásokat. Ráadásul számos más országgal ellentétben Svédországban a rendőrségi szolgálati gépkocsi munkahelynek számít. Ezért csak olyan típusok lehetnek rendőrautók, amelyek megfelelnek a teljesítményre, kényelemre, minőségre és ergonómiára vonatkozó, rendkívül szigorú követelményeknek.

A svéd rendőrautó-teszt öt területen vizsgálja a járművek képességeit: fékteszt, akadálypálya, kikerülési manőver (fékezéssel és anélkül), valamint nagysebességű „vészhelyzeti” vezetés.

A V90 összpontszáma a tesztsorozat végén 9,2 volt a maximális 10 pontból; soha egyetlen autó nem teljesítette még ilyen kiválóan ezt a kemény vizsgát.
A V90 tesztjéről kiadott értékelésben a rendőrség pilótái így összegezték az autó képességeit: „összességében nehéz bármi hibát találni az autóban. A futómű, a kormánymű, a felfüggesztés, a kipörgésgátló és a hajtáslánc egytől egyig példásan teljesített. A nagysebességű, hirtelen sávváltások szinte egyszerűnek tűnnek, az autó pontosan végrehajtja, amire kérjük, és tiltakozás nélkül birkózik meg az oldalirányú erőhatásokkal.”

Habár a V90 kombit elsőként a svéd rendőrség állíthatja szolgálatba, a Volvo Cars más országokban is értékesít rendőrautókat. Az elmúlt években olyan országok testületei vezettek be Volvókat, mint Norvégia, Olaszország, Nagy-Britannia vagy Hollandia. Értelemszerűen a V90 kombit is megrendelheti a világ bármely rendőrsége.

A rendőrségi V90 megépítésével a Volvo még magasabb szintre emelte a díjnyertes V90 alapkivitele által kínált, messzemenőkig kifinomult vezetési élményt. Ahhoz, hogy a prémium kombiból megkülönböztető jelzéssel közlekedő járőrjárművet építsenek, a Volvo Car Special Products részlege a rendőrség egyedi elvárásai szerint fejlesztette tovább a modellt.

A futóművet például erősebbre, ugyanakkor még dinamikusabbra hangolták. A felfüggesztést és a fékrendszert megerősítették, az autót minden szükséges eszközzel és kommunikációs berendezéssel felszereltek. Az alapkivitelű V90-ből nagyjából egy hét alatt építenek rendőrautót; az átalakítást a Volvo Cars különleges gyártólétesítményében, a svédországi Torslandában végzik el.

A Volvo Cars régóta épít már rendőrségi járműveket: a svéd rendőrség már 1929-ben egy Volvo modell volánja mögött üldözte a bűnözőket. Az ezt követő évtizedek során olyan legendás Volvo típusok szolgáltak a rendőrség kötelékében, mint az Amazon vagy a 144. A közelmúltban az XC70 és V70 kombikból építettek rendőrségi járművet; annak idején az XC70 is felülmúlt minden más, a svéd rendőrség által korábban értékelt gépkocsit.