AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz S420 W140: a szemüvegtartó és kesztyűtartó zárbetétjének kiszerelése

1997 Mercedes-Benz S420 W140: a szemüvegtartó és kesztyűtartó zárbetétjének kiszerelése

Nagyon nem mindegy, hogyan szereljük ki a cockpit szemüveg- és kesztyűtartó zárbetétjét a W140-ben. Meg is jártuk első körben.

Pedig tudtuk, hogy kritikus pont. Készültünk is rá. Nem sikerült első nekifutásra.

Miután eltávolítjuk a szemüvegtartó csavarjait, ki kell szedni a zárbetétet, különben belefeszül a zárszerkezet mindkét oldalon. A zárbetét eltávolításához direkt kialakításra került a belső peremen egy apró lyuk, amelyen keresztül „unlock” módba lehet helyezni a zárbetétet, és így könnyedén kihúzható.

Hústű, kiegyenesített gemkapocs, zsákvarrótű – ezek azok a kellékek, amelyek jó szolgálatot bírnak tenni a zárbetét kiemelésénél. A kulcsot behelyezbve el kell forgatnunk a zárat nyitott és zárt pozíció közé, 45 fokban, 5 óra kismutató pozícióba, majd jöhet a hústű/gemkapocs/zsákvarrótű. Óvatosan, hogy ne sértsük fel, karcoljuk meg a zárbetét körburkolatát, vagy magát a zár felületét dugjuk be a lyukon, és egészen addig toljuk előre, amíg egy kicsi kattanást nem hallunk, érzünk. A kulcs kiszedőként is szolgál a zárbetétben, azzal húzzuk magunk felé a már kireteszelt zárbetétet.

És itt jött a kritikus pont: kihúztuk a kulcsot a zárbetétből, mire az egész széthullott darabokra. Nevezetesen 5 lamellára, megannyi apró, milliméteres rugóra levbontva. Kész, ennyi, volt zár, nincs zár… Pedig direkt rögzítettük magunkban, hogy NEM húzzuk ki a kulcsot kivétel után.

Reményekkel telve jeleztük örök segítőnknek, a Kulcslyuk Zárszerviznek, hogy lenne egy kissé megfáradt Mercedes belső zárbetét a szemüvegtartó-kesztyűtartó pároshoz. Szerencsénkre rögvest rávágták, hogy vigyük, majd jól megcsinálják.

Következő cikkünkben körülírjuk, hogyan történt a zárbetét megreparálása.

Együttműködő partnerek: Mercedes-BenzClassic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULOLoctite (Henkel Adhesives)Olajshop.hu

Fotó: Autóaddikt

Utómunka: Acer