AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz S420 W140: kipufogó felfüggesztő gumik cseréje a CVH-nál

1997 Mercedes-Benz S420 W140: kipufogó felfüggesztő gumik cseréje a CVH-nál

Berezonált magasabb fordulatszám-tartományban, azt hittük, kardán, de nem. Hamza Csaba cége, a CVH Autószerviz és karosszériaműhely feltárta a hibát, és orvosolta is.

Egy korábbi szerelésnél tárta fel Zsolti, a CVH szakembere az esetleges, majd később végleges hibát projektautónkon, az 1997-es Mercedes-Benz S420-ason. A jelenség egyértelmű volt: magasabb fordulatszámon berezonálást lehetett érzékelni középtájról, nem vészeset, a kocsiszekrényt nem billegtette. Amolyan mormogás-szerű valami volt, aztán ha még feljebb kúszott a fordulat, vagy épp visszaesett, megszűnt a hangjelenség.

Első körben arra gyanakodtunk, hogy a kardán felfüggesztése, esetleg a kardánkereszt adta meg magát. Zsolti átvizsgálta ezt a területet is, de ott nem talált problémát – nem lógott, nem lötyögött semmi. Viszont ha már ott nézelődött, megcibálta kicsit a kipufogót, minek eredményeképp kibukott, hogy az 5 darab felfüggesztő gumi fáradt el, de rendesen.

Máris jeleztük a Mercibolt.hu felé, hogy igényünk lenne kizárólag genuine (eredeti) kipufogó felfüggesztő gumikra. Összesen négyre tehát, konkrétan 1db A1404920118, 1db A1404920244, 2db A1404920444, 1db A1404920344 személyében. Filléres tételek ezek, 3-4000 forint közt mozognak áraik, elviselhető. Főként, hogy mekkora galibát képes okozni egy elporladó felfüggesztő, a kipufogórendszer minimum fele simán le képes szakadni egy-egy ilyen mutatvány után.

Tehát érdemes volt foglalkozni a történettel, miután megérkeztek a gumitartók, be is irányoztuk rögvest a CVH-t. Az autó megemelése után el is kezdődött a gumik cseréje, rövid folyamat tekintetében. Zsolti felfedezett egy kisebb felületi rozsdát is a hátsó felfüggesztés felett, ez azonnal le is lett kezelve, ápolva, hogy a későbbiek során se okozhasson gondot.

Miután helyére került minden, a próbát követően örülhettünk is, hiszen a kellemetlen, oda nem illő rezonálás eltűnt, minden a legnagyobb rendben.

Folytatásként lecseréljük a motorolajat, szűrőkkel, szintén a CVH-t választjuk ehhez a procedúrához is. Kiderült mellé, hogy az olajteknő (kisebb karter, alul), illetve a szelepfedél tömítéseinél akad némi szivárgás, ezért azok cseréje is megtörténik hamarosan.

Együttműködő partnerek: Mercedes-Benz, Classic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULOLoctite (Henkel Adhesives)Olajshop.hu

Fotó: Autóaddikt

Utómunka: Acer