AutóAddikt Magazin 1998: Eduard Sevardnadze egykori grúz államfő életét egy W140-es Mercedes-Benz S600 Guard...

1998: Eduard Sevardnadze egykori grúz államfő életét egy W140-es Mercedes-Benz S600 Guard mentette meg

1998 februárjában merényletet kíséreltek meg Tbilisziben Eduard Sevardnadze grúz államfő ellen. Az elnököt testőrei kimenekítették a Tbiliszi egyik terénél feltartóztatott gépkocsikonvojból. A lövöldözésben ugyanakkor egy testőr életét vesztette.

Egyébként a korabeli híradások szerint a kimondottan szerencsés végkimenetelűnek mondható támadást követően Mercedes ingyenesen bocsátotta rendelkezésre legújabb S-osztályos Guard páncélozott modelljét a grúz politikusnak, mivel az olyan reklámértékkel bírt.

Az ominózus Mercedes-Benz S600 Guard a mai napig fellelhető az alábbi, egyik W140-es Facebook csoport posztja szerint – jelenleg enyhén romos állapotnak örvend. Az autó elméletileg valahol Grúziában van, és várja, hogy esetleg egy napon valaki megszánja, és eredeti állapotára felújítja – bár a helyreállítás rendkívül költséges lenne mai viszonylatban (is).

A mai napig számos, mintegy 90 ország államának biztonsági szolgálata alkalmazza és használja politikusai, közjogi méltóságainak vagy uralkodóinak védelmére a típust. Ide lehet sorolni például I. János Károly spanyol királyt is, aki egy sötétkék színű páncélozott S600 Guarddal jár hivatalos útjaira.

Mercedes-Benz S-osztály Guard gyorstalpaló

A Mercedes-Benz S600 Guard különlegesen páncélozott és speciális biztonsági berendezésekkel ellátott páncélautó. Az S Guard modellek specifikuma, hogy a nagy múltú autógyár, a Mercedes-Benz saját fejlesztésű és gyártású különlegesen páncélozott biztonsági autója. A Mercedes-Benz S600 Guard menetteljesítményét egy továbbfejlesztett tizenkét hengeres duplaturbós benzinmotor szolgáltatja, bő 500 LE feletti teljesítménnyel (korábban is hasonló specifikációk).

W140 S600L Guard

Az előkelő vevőkörre tekintettel a Mercedes olyan kényelmi felszerelésekkel látta el a járművet a korai időktől, mint telefon, fax, internet és TV/DVD-lejátszó beépített monitorokkal. A Guard-modellek különböző formákban léteztek már a húszas évektől, az újabbak pedig – amelyek technológia szempontjából magasan fejlettek (voltak): W140, W220, W221, W222. Természetesen a legúhabb, 2021-es modellévű S-osztályból (W223) is lesz Guard-kivitel.

W220 S600 Guard

A Guard modellek egyedisége az, hogy nem utólagos páncélozással készíti a Mercedes, hanem a gyártás első pillantától fogva alakítják úgy az egyes karosszériaelemeket, hogy azok megfeleljenek a magas szintű biztonsági elvárásoknak, azaz bizonyos szerkezeti elemek eleve pánclélozott formában kerülnek integrálásra a karosszériába. A különleges páncélozási eljárásból adódó jelentős súlytöbblet következtében komoly gondot fordítanak – az egyébként csak és kizárólag válogatott munkatársakkal dolgozó páncélautóüzemben – olyan elemek megerősítésére is, amelyeknek vészhelyzet esetén így sokkal nagyobb terhelést kell elviselniük.

W221 S600 Guard Pullmann

A gyártó a leendő vásároló, illetőleg annak sofőrje részére, a gépjármű átadását megelőzően egy vezetéstechnikai tréninget is szolgáltat a sindelfingeni tanpályán, ahol szinte az összes felmerülő vészhelyzetet szimulálni képesek azzal felékészítve a sofőrt a legváratlanabb helyzetek optimális kezelésére.

W222 S600 Guard Maybach

Forrás-felhasználás: Wikipedia, Facebook