AutóAddikt Magazin 370 kilométer/órás sebességgel száguld a Toyota Land Speed Cruiser

370 kilométer/órás sebességgel száguld a Toyota Land Speed Cruiser

Több évtized és több száz díj és elismerés után múlt pénteken egy szenzációs világcsúcsot is elhódított a Toyota Land Cruiser: a legendás terepjáró egy különlegesen felkészített példánya 370,2 km/órával száguldott, messze megelőzve minden kategóriatársát.

A hitelesített és videón is dokumentált rekordkísérletben részt vevő Toyota Land Speed Cruiser persze nem hétköznapi példány volt, bár erőforrásának alapját a csúcsmodell szériakivitelű, 5,7 literes V8-as benzinmotorja adta. Erre illesztettek rá két darab gigantikus, egyenként 3,8 baros (!) töltőnyomásra képes Garrett turbófeltöltőt. A hatalmas igénybevétel miatt szinte teljesen átépítették a motort: többek között új hajtókarok és dugattyúk kerültek bele, és vadonatúj szívócsonkot terveztek hozzá. A végeredmény több mint 2000 lóerő, amelyet a Craig Stanton tesztpilóta által vezetett csapat elegendőnek ítélt meg a vágyott végsebesség eléréséhez.

Persze a teljesítmény csak az egyik oldala az egyenletnek: a mérnökök megerősítették az autó vázszerkezetét, leültették felfüggesztését, és a futóművet közel 8 centiméterrel keskenyebbre szabták, hogy elférjenek a karosszéria alatt az extra széles Michelin Pilot Super Sport abroncsok.

Ezután a Toyota volt NASCAR-pilóta Carl Edwards gondjaira bízott Land Speed Cruiser több mint 30 km/órával szárnyalta túl a korábbi világcsúcsot. A végeredményt egyébként nem a Toyota képességei, hanem a rendelkezésre álló aszfaltcsík korlátozta: a kaliforniai Mojave légibázis 4023 méteres felszállópályája rövidnek bizonyult ahhoz, hogy a Land Speed Cruiser kifussa magát, a résztvevők szerint hosszabb útszakaszon még nagyobb sebességre (akár 400km/óra körüli eredményre) is képes lehet majd a földöntúli képességekkel rendelkező Toyota.

„362 km/óránál elkezdett kicsit bizonytalankodni az autó, de eszembe jutottak a projektet koordináló Craig Stanton szavai: akármi történik, ne vedd el a gázt! Így nem vettem el, és minden további nélkül sikerült átlépnünk a 370 km/órás határt” – nyilatkozta közvetlenül a sikeres világcsúcs-kísérlet után Carl Edwards autóversenyző, aki a világ leggyorsabb és talán legfélelmetesebb szabadidőjárművét segítette a dobogó legfelső csúcsára.

Előző cikkTengerentúli premierjét New Yorkban ünnepli a BMW i8 MemphisStyle
Következő cikkEurópában a Ford Fiesta volt a legkelendőbb autó márciusban