AutóAddikt Autó-motorsport A bevált győztes felállással készül a WRC új korszakára a Toyota

A bevált győztes felállással készül a WRC új korszakára a Toyota

A WRC-ben az elmúlt években sikert sikerre halmozó Toyota a Rally Világbajnokság 2022-es szezonnal induló új, környezetbarát autókkal fémjelzett korszakában az élre tör. Elfyn Evans és Kalle Rovanperä szerződésüket megújítva a 2022-es Rally Világbajnokság minden futamán részt vesznek majd a Toyota vadonatúj hibrid hajtású rally versenyautójával, miközben a többszörös világbajnok Sébastien Ogier néhány futamon ugyancsak rajthoz áll majd, de visszavonul a teljes munkaidős versenyzéstől. A győztes formulát Esapekka Lappi egészíti ki, aki a csapathoz visszatérve Ogierrel osztozik egy autón a szezonban.

A TOYOTA GAZOO Racing a vadonatúj 2022-es technológiai szabályozásoknak megfelelve a fejlesztések kritikus fázisába lépett, ugyanakkor már biztos, hogy négy olyan pilótára számíthat, akik korábban már számos versenyt megnyertek a csapat számára és már több alkalommal segítették bajnoki címhez. Evans 2020 elején érkezett a csapatba és csakhamar a bajnokság élvonalában köszönhettük őt, miután a Svéd és a Török Rallyt is győzelemmel zárta – végül másodikként végezte az évet Ogier mögött egy olyan összecsapásban, amelyet csak a legutolsó futam döntött el. Az idei évben a Portugál és a Finn Rally megnyerése fűződik a nevéhez, melynek köszönhetően a 32-éves walesi és navigátora, Scott Martin továbbra is versenyben vannak az abszolút győztes címéért, két fordulóval az idei bajnokság vége előtt. Rovanperä kiválóan alkalmazkodott az új kihívásokhoz, miután a tavalyi évben feljebb lépett a csapattal a ralizás élvonalába. A 21-éves finn és navigátora, Jonne Halttunen nemrég a WRC történelmének legfiatalabb győztese lett, miután megnyerték az Észt Rallyt, amelyet egy lengyűgöző diadal követett a görögországi Acropolis Rallyn. Ezzel a pilóta megerősítette, hogy a műfaj egyik legígéretesebb versenykarrierje áll előtte. Ogier 2020-ban már a hetedik alkalommal lett világbajnok, elsőként a Toyota Yaris WRC volánja mögött. 2021-ben ismét teljes mértékben a WRC-nek dedikálta karrierjét, a 37-éves francia pilóta pedig jelenleg 24 ponttal vezeti a ranglistát, két fordulóval a bajnokság vége előtt. Monte Carlo, Horvátország, Szardínia és Kenya után ezúttal Spanyolországban bizonyíthat. A jövőben a rali mellett másra is szeretne időt szánni, így Ogier kisebb szerepet vállal a megmérettetésben. Hogy pontosan melyik versenyeken ül be a volán mögé, arra a későbbiekben derül majd fény. Julien Ingrassia, aki Ogiert navigátorként segítette minden győzelméhez, 2021 végével befejezi kifejezetten sikeres karrierjét. Az ő helyét Benjamin Veillas veszi át, aki különböző tesztek keretében már éveken át együtt dolgozott Ogierrel.

Lappi a 2017-es nyitószezonban volt csapattag, és már a negyedik megmérettetésén emlékezetes győzelmet aratott a Finn Rallyn. 2018-ban három pódiummal segítette a Toyotát a gyártók bajnokságának megnyerésében, mielőtt új kihívásokat keresett magának. Navigátorával, Joanne Fermmel együtt a 30-éves pilóta a múlt héten ült vissza a Toyota Yaris WRC kormánya mögé, a finnországi magán nevezést pedig negyedik pozícióban fejezte be – az új WRC korszakot pedig a csapat állandó tagjaként kezdi meg.

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök) 

„Nagyon boldog vagyok, hogy a 2022-es évet is ilyen erős pilótákkal kezdhetjük meg. A WRC izgalmas, új korát Elfyn és Kalle jóvoltából olyan ismerős szereplőkkel kezdhetjük meg, akik esélyesek a bajnoki címre. Elfyn kiegyensúlyozott teljesítményéről híres, így mindig értékes pontokkal szolgál a gyártók bajnokságához is, de emellett a Finn Rallyn aratott győzelmével bebizonyította azt is, hogy a leggyorsabbak között van, akivel számolni kell a bajnokság szempontjából. Kallétól is számos emlékezetes győzelmet láttunk az idei évben. Folyamatosan fejlődik, és ahogy egyre több tapasztalatot gyűjt, a bajnokságban is egyre inkább labdába rúg. Seb egy nagyszerű bajnok, aki különösen értékes lesz a jövő évben, még akkor is, ha nem hajt a pilóták bajnoki címére. Végül pedig örömömre szolgál, hogy Esapekka visszatér a csapathoz. Korábban már bizonyította győzelmi potenciálját, azóta pedig csak még tovább fejlődött. Tele van motivációval, képességeit pedig már szemléltette a múlt héten. Azt hiszem, ő a tökéletes pilóta, aki Seb helyére ülhet, és nem csak a csapat, hanem saját maga számára is értékes pontokat tud majd szállítani.”

Elfyn Evans

„Nagyon örülök, hogy továbbra is a TOYOTA GAZOO Racing csapatban versenyezhetek. Az elmúlt két évben is nagyon jól éreztem magam itt, az pedig különösen jó érzéssel töltött el, hogy a Finn Rallyn a csapat otthoni versenyét nyerhettem meg. Jövőre új fázis következik új szabályokkal, én pedig már alig várom, hogy a csapattal együtt a legjobbat hozzuk ki a fejlesztés alatt álló Rally1 autóból. A cél a lehető legjobb eredmény elérése. Azelőtt azonban még az idei évet is szem előtt tartjuk és igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy a csapat számára is elhozzuk a gyártók trófeáját.”

Kalle Rovanperä

„Boldog vagyok, hogy maradhatunk a TOYOTA GAZOO Racing csapatánál. Az első két évem nagyon jó volt. Sokat tanultam, ehhez pedig minden lehetőséget megadott a csapat; a saját tempómban autózhattam, nagy nyomás nélkül. Jövőre a teljesen új autóval komoly változás elé nézünk, ami fokozott kihívást jelent a teljes csapat számára. Ilyenkor különösen jól jön, hogy összeszokott csapattal fejleszthetjük az új autót, akik a pilóták ötleteit is meghallgatják az építés során. Rengeteg munkát teszünk mindebbe és már alig várom, hogy a lehető legtöbb segítséget hozzátehessem én is.”

Sébastien Ogier

„Már nagyon várom, hogy az idei évben több időt töltsek a családommal, de azért boldog vagyok, hogy a TOYOTA GAZOO Racing csapatát gyarapíthatom és néhány versenyen beülhetek a volán mögé jövőre is. Nagyon hálás vagyok azért a lehetőségért, hogy jövőre részmunkaidőben is csinálhatom azt, amit annyira szeretek. Még nem konkretizáltuk, mely futamokon veszek majd részt, de bárhogy is lesz, a lehető legtöbbet megteszek azért, hogy a csapat jól szerepeljen a gyártók bajnokságában, illetve igyekszem sokat segítnei majd az új autó fejlesztésében is. Izgatottan várom, hogy az új autógeneráció milyen lendületet ad a sportnak és tudom, hogy a csapat nagyon nagy erőfeszítéseket tesz bele az újdonságba.”

Esapekka Lappi

„Hatalmas érzés visszatérni a TOYOTA GAZOO Racing kötelékébe. Olyan, mintha csak hazatérnék. Nagyszerű emlékeim vannak a múltból velük és alig várom, hogy tovább dolgozhassak azokkal az emberekkel, akikkel a sikeres Finn Rallyt teljesítettük. Amint beültem a Yaris WRC-be, már tudtam, hogy ez az autó nekem született. Persze jövőre új versenyautónk lesz és ugyan még nem vezettem, valószínűleg az új szabályozások miatt nagyon más lesz, mint az idei. Ugyanakkor érdekes lesz az izgalmas jövő részesének lenni.”

TOYOTA GAZOO Racing WRC 2022-es pilóták és navigátorok

Pilóta/navigátor
Elfyn Evans/Scott Martin
Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen
Sebastien Ogier/ Benjamin VeillasEsapekka Lappi/Janne Ferm