AutóAddikt Magazin A Ford elindította a Niehl összeszerelő üzem átépítését, hogy létrehozza a Kölni...

A Ford elindította a Niehl összeszerelő üzem átépítését, hogy létrehozza a Kölni Villamosítási Központot

Kölnben már folynak a Niehl összeszerelő üzem átépítésének első munkafázisai; a létesítmény átalakítása után itt kezd majd működni a Kölni Villamosítási Központ.

A tervezők már lebontották a gyáregység egyik használaton kívüli szerkezetét, hogy helyet biztosítsanak egy csúcstechnológiájú épület számára, ahol a járművek karosszériáját készítik majd elő egy új, tisztán elektromos hajtású sorozatgyártású modell összeszerelési folyamatának részeként.

A Niehl üzem átépítése újabb fontos lépést jelent a vállalat terveinek megvalósításában, amelynek lényege, hogy idővel minden Ford elektromos hajtású legyen. A legmodernebb autóipari technológiákkal felszerelt Kölni Villamosítási Központban 2023-ban kezdődik meg a nagy volumenű gyártás.

A komoly kihívást jelentő projekt keretében az építészek egy körülbelül 26 méter magas, 25 méter széles és 100 méter hosszú épületszerkezetet húznak fel egy olyan területen, ahol már most is sok építmény áll, hiszen 1931 óta folyik itt autógyártás. Az új épület keresztezni fogja a Niehl üzem egyik legforgalmasabb útvonalát.

A régi szerkezet lebontását a gyár nyári leállítására időzítették, hogy az 5000 köbméternyi törmelék eltávolítása ne akadályozza a járművek zökkenőmentes gyártását. Maga az új épület 2022. július végére készül el, nem sokkal ezután pedig már az új csarnok felszerszámozása következik.

“Izgalommal tölt el, hogy megkezdtük a gyár átalakítását Villamosítási Központtá,” mondta el egy helyi értekezleten Gunnar Herrmann, a Ford-Werke GmbH igazgatótanácsának elnöke. “Ez rendkívül fontos lépés németországi gyártási tevékenységünk tekintetében, hiszen ez lesz a Ford legelső olyan európai üzeme, amelynek szerelőszalagjáról nagy sorozatban előállított, tisztán elektromos hajtású autók gördülnek majd le.”