AutóAddikt Magazin A hongkongi Art Basel művészeti kiállítás hivatalos partnere idén is a BMW

A hongkongi Art Basel művészeti kiállítás hivatalos partnere idén is a BMW

A március 29-31 között megrendezendő eseményen bejelentik a következő BMW Art Journey művészeti utazás döntőseit, a valaha készült legelső BMW Art Car pedig teljes életnagyságban reflektorfénybe gurul.

2019. március 29-31. között a hongkongi Art Basel művészeti kiállítás ismét megnyitja kapuit, hogy a világ 242 vezető galériájának közreműködésével átfogó betekintést engedjen a feltörekvő és befutott művészek egyszerre modern és kortárs alkotásaiba. A háromnapos esemény hivatalos partnereként a BMW nem csupán a rendezvény VIP vendégeinek sofőrszolgáltatását biztosítja, de a világ első guruló műalkotását is a nagyközönség elé tárja: a BMW 3.0 CSL modellt a legendás művész, Alexander Calder 1975-ben varázsolta hamisítatlanul egyedivé. Az első BMW Art Car a hongkongi kongresszusi központban (Convention and Exhibition Centre) felállított BMW Lounge fénypontjaként tündököl majd. Sőt mi több, a hongkongi Art Basel művészeti kiállításon a BMW Art Journey legutóbbi nyertese, Zac Langdon-Pole is beszámol művészeti utazásáról, amellyel párhuzamosan a szakmai zsűri a következő díj döntőseit is bejelenti.

BMW Art Journey művészeti utazás a 2019-es hongkongi Art Basel művészeti kiállításon

2015-ben a BMW és az Art Basel közösen indította útnak a feltörekvő fiatal művészek támogatására létrehozott BMW Art Journey művészeti utazást. A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti kiállításon a projekt legutóbbi nyertese, Zac Langdon-Pole mutatja be „Az Égbolt útjai” („Sutures of the Sky”) című utazása felfedezéseit: a fiatal művész az emberiség és az állatvilág több évezreddel ezelőtti valóságába repült vissza, hogy a fehér gólyához és a sarki csérhez hasonló, költöző madarak vonulását végigkövetve szelje át az Egyenlítőt. A költöző madarak az állatvilág egyik leghosszabb utazását teszik meg évről évre, tengereken keresztülvezető útjaikat a régmúlt felfedezői is navigációs iránymutatókként használták. Az égbolt eme szerepkörét tekintve, utazása során Zac Langdon-Pole azt is megkérdőjelezte, hogy az ember áll-e a világmindenség közepén. Az Európából indult, majd a csendes-óceáni Szamoa és Hawaii szigetekig tartó BMW Art Journey művészeti utazás célja az egyes kultúrák és az égbolti tájékozódás tudománya közötti összefüggések feltérképezése volt, választ találva azon kérdésekre is, hogy kik vagyunk és hol van a helyünk a világban.

Zac Langdon-Pole 2019. március 30-án, szombaton tart előadást a hongkongi Art Basel művészeti kiállításon, „Művészeti történetek: narratív formák és stratégiák” („Artists Telling Stories: Narrative Forms and Strategies”) címmel.

A Zac Langdon-Pole utazásával kapcsolatos bővebb információkért kérjük, látogasson el a www.press.bmwgroup.com/zac-langdon-pole-has-commenced-his-bmw-art-journey weboldalra.

A hongkongi Art Basel művészeti kiállításon ismét összeül a BMW Art Journey szakértőkből álló, nemzetközi zsűrije, hogy a „Felfedezések” („Discoveries”) kategória nevezői közül kiválasszák a következő művészeti utazás három döntősét. A zsűriben Claire Hsu, a hongkongi Asia Art Archive ügyvezető igazgatója, Matthias Mühling, a müncheni Städtische Galerie im Lenbachhaus igazgatója, Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebaudengo elnöke, Phil Tinari, a pekingi Ullens Center for Contermporary Art (UCCA) igazgatója és Samson Young művész, az első BMW Art Journey művészeti utazás nyertese foglal helyet.

A következő BMW Art Journey művészeti utazás három döntősét, akik személyesen mutathatják be utazástervüket, 2019. március 28-án, csütörtökön 17 óra 30 perckor jelenti be a szakmai zsűri a hongkongi BMW Lounge-ban. A bejelentést követő estére a BMW exkluzív fogadást szervez.

Alexander Calder guruló műalkotása, az első BMW Art Car

A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti kiállításon felállított BMW Lounge középpontjában a BMW Art Cars kollekció legelső tagja tündököl majd. Alexander Calder 1975-ben festette egyedire a BMW 3.0 CSL modellt, amellyel a világszerte osztatlan népszerűségnek örvendő BMW Art Cars kollekció alapjait fektette le. A guruló műalkotás a legendás művész egyik utolsó munkája volt. Saját formákat és motívumokat alkotó szobrászként Alexander Calder könnyedén szabadította ki magát a gépkocsi karosszériaelemei jelentette korlátok közül, mígnem végül egy teljesen egyedi szín- és formavilágot váltott valóra. Munkájában előszeretettel keverte az intenzív árnyalatokat, amelyeket a légterelő szárnyakon, a motorháztetőn és a tetőn keresztül is alkalmazott.

Eredetileg a francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy művész közreműködésével egyedivé varázsolja versenyautóját. Poulain a munkával művész barátját, Alexander Caldert bízta meg még a ’70-es évek elején, aki így lefektette a BMW Art Cars kollekció alapjait.

Az azóta eltelt időben számos világhírű művész alkotott meg és formált saját képére guruló műalkotást, a BMW Art Cars kollekció így magával ragadóan egyedi gyűjteménnyé bővült. A tizenkilenc közreműködő művész között olyan világhírű alkotók találhatók, mint Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, Jeff Koons, John Baldessari és Cao Fei. A guruló műalkotások egytől egyig a művészet, a dizájn és a technológia kulturális, illetve történelmi fejlődését tükrözik.

A BMW nemzetközi partnerként támogatja az Art Basel művészeti kiállítás eseményeit, így nem csupán Hongkongban, de Bázelben és Miami Beach-en is hosszú távú közreműködőként van jelen.

Mindezek mellett a BMW az Artsy-val is összefogott, hogy világszerte közös támogatásukról biztosítsák a művészetet. A 2017-ben bemutatott, „A művészet jövője” („The Future of Art”) címet viselő rövidfilm-sorozat után az együttműködő felek a hosszú távú partnerség jegyében, 2019. március 27-én, szerda este jelentik be Hongkongban következő közös projektjüket.

Néhány mondatban az Art Basel művészeti kiállításról

Az 1970-ben alapított Art Basel a modern és kortárs alkotásokra összpontosító, világelső művészeti tárlatok legkiemelkedőbb képviselőinek egyesítő kiállítása, amelynek időről időre Bázel, Miami Beach és Hongkong ad otthont. A kiállítást vendégül látó város és régiója nyújtotta eltérő miliő okán minden egyes tárlat egyedülálló a maga nemében, amely az expón résztvevő galériákban, a kiállított műalkotásokban és a rendezvénnyel párhuzamosan futó, a helyi szervezetekkel közösen életre hívott programsorozatok tartalmi elemeiben érhető tetten.

Az Art Basel művészetek iránti elköteleződése az elmúlt évek során jócskán túlnőtt a kiállítások és tárlatok megszervezésén. 2014-ben a kreatív projektek pénzügyi támogatására létrehozott Kickstarter oldalán megalapította a Crowdfunding Initiative elnevezésű nagyméretű partonálási kezdeményezést, hogy nem kevesebb, mint 1,4 millió dollár befektetésével világszerte segítséget nyújtson a legkiemelkedőbb feltörekvő művészeti projekteknek. A 2016-ban elindított Art Basel Cities programsorozat részeként az Art Basel számos partnervárosával közösen dolgozik azon, hogy az egyes metropoliszok évről évre látványos, a helyi kulturális sajátosságokra épülő, egyedülálló művészeti programsorozatoknak adjanak otthont. Az Art Basel művészeti kiállítás szakembereire és nemzetközi hálózatára építve az Art Basel Cities célul tűzte ki, hogy felpezsdítse a világ számos nagyvárosának kulturális életét. További információkért kérjük, látogasson el a www.artbasel.com weboldalra.

A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségéről

A BMW Group kulturális együttműködései immáron több mint ötven esztendőre tekintenek vissza, a vállalatcsoport jelenleg száznál is több ilyen viszonyt ápol világszerte. A hosszú távú elkötelezettségek középpontjában a modern és kortárs művészetek, a jazz és a klasszikus zene, valamint az építészet és a dizájn állnak. Három nagyszabású festményét Gerhard Richter 1972-ben kifejezetten a BMW Group müncheni székházának előcsarnokába készítette el. Azóta Andy Warholtól kezdve, Jeff Koons-on, Daniel Barenboim-on és Jonas Kaufmannon keresztül egészen Zaha Hadidig számos művész dolgozott együtt a BMW-vel. 2016-ban és 2017-ben a kínai multimédia-művész, Cao Fei és az amerikai legenda, John Baldessari készítették a BMW Art Cars kollekció újabb két guruló műalkotását. Az olyan társ-kezdeményezések mellett, mint a BMW Tate Live programsorozat, a BMW Art Journey művészeti utazás, illetve a Berlinben, Münchenben, Moszkvában és Londonban is életre hívott „Mindenki operája” ingyenes művészeti est-sorozat („Opera for All”), a vállalatcsoport világszerte számos nagyhírű múzeummal, előkelő művészeti kiállítással, legendás komolyzenekarral és világhírű operaházzal ápol hosszú távú partnerséget. A vállalatcsoport teljes körű alkotói szabadságot biztosít minden olyan kulturális tevékenység során, amelyben részt vesz – ez éppen olyan létfontosságú az úttörő művészeti munkák megalkotása szempontjából, mint a sikeres üzleti élet főbb innovációi terén.