AutóAddikt Újdonságok A vadonatúj Volvo EX90 fedélzetével a fényűzést értelmezte újra a gyártó

A vadonatúj Volvo EX90 fedélzetével a fényűzést értelmezte újra a gyártó

Hogyan ültethetők át eszmei értékek kézzel fogható anyagokba? És mit értünk ma pontosan fényűzés alatt? Tervezőinknek többek között ezekre a kérdésekre kellett választ adniuk, amint elkezdtek a hamarosan bemutatkozó Volvo EX90 tisztán elektromos szabadidőjármű belső terén dolgozni.

Az általuk javasolt megoldások összhangban állnak a kor szellemével, ugyanakkor gyökereik egészen a skandináv dizájn alapvető értékeiig: az egyszerűségig, a jóllétig és a természetes források használatáig nyúlnak vissza.

Ahogy az autók világának régi fokmérőit: a lóerőt és a gyorsulást mára jobbára felváltotta a töltési idő és a hatótávolság, az autóipari fényűzés terén is új paradigma érvényesül. A csillogás nem hat meg bennünket. A friss bőr illata pedig már korántsem az egyetlen mércéje az igényes belső térnek.

„Saját értékrendünket követve válogattuk meg a felhasznált anyagokat.” – mondta Cecilia Stark vezető formatervező. „Ezek az új prioritások hátat fordítanak az autóipari luxus régimódi kifejezési módjainak, és márkánk skandináv alapjait juttatják érvényre. A Volvo EX90 megalkotásakor az ügyfelek jóllétét tekintettük a dizájn kiindulási pontjának.”

Ez az értékend a Volvo EX90 belső terében kézzel fogható építőelemekben öltött testet, az alkotó folyamat végeredménye pedig a ma létező egyik legkellemesebb, legelegánsabb utastér. Ezzel párhuzamosan a belső tér anyaghasználata a Volvo Cars fenntarthatósági törekvéseit is tükrözi – például azt, hogy 2040-re teljes mértékben körkörös gazdálkodású, klímasemleges vállalattá kívánunk válni.

A video megtekintéshez kattintson ide

Erdei fa és gyapjú keverék

A Volvo EX90 fedélzetén egy különleges, progresszív anyaggal találkozhatnak ügyfeleink: ez a Nordico.

A Nordico a skandináv értékek modern kifejezési formája, amely új mércét állít a prémium autóipari belsőépítészet terén.

A progresszív, technológiailag fejlett Nordico alapanyaga újrahasznosított anyagokból (pl. PET palackokból), illetve fenntartható gazdálkodású svédországi és finnországi erdőségekből származó, biológiai eredetű anyagokból készített szövet.

Apropó, erdők: a Volvo EX90 utasterében található fabetétek egytől egyig rendelkeznek FSC™ tanúsítvánnyal. A panelek meleg tónusú háttérvilágítása pedig egyszerre idézi a skandináv nappali szobák hangulatát és az északi vadon világát.

A Volvo EX90 emellett gyapjú keverék üléskárpittal is rendelhető: ez a szövetanyag a fenntartható állattenyésztésre, a környezetvédelemre és a társadalmilag felelős tevékenységekre vonatkozó, legszigorúbb előírások betartásával készült.

A körkörös gazdaságra vonatkozó célkitűzéseinkkel összhangban a Volvo EX90 gyártása során a korábbiaknál nagyobb arányban alkalmaztunk újrahasznosított műanyagokat, ezzel is csökkentve a véges mennyiségben rendelkezésre álló, elsődleges erőforrások felhasználását. Az újrahasznosított PET palackokon kívül a Volvo EX90 fedélzetén csaknem 50 kilogrammnyi újrahasznosított műanyagot, illetve természetes alapú anyagot használtunk fel. Modellkínálatunk egyetlen más tagjában sem találni ekkora mennyiségben olyan anyagot, amely nem elsődleges, ásványi forrásból származik: a Volvo Cars ezzel új mércét állít a jövőre nézve.

A padlószőnyegek is a körkörös gazdaság szellemében készültek: részben regenerált poliamidból állnak.

Személyes, karakter környezet 

A Volvo EX90 nem csak az anyaghasználat szintjén teszi lehetővé a belső tér hangulatának és megjelenésének személyre szabását: az ügyfelek hét különböző „szobabelső” közül választhatnak, amelyek a karosszériaszínnel harmonizáló belső díszítőelemeket és kárpitozást kínálnak.

A dizájnereink által gondosan megtervezett belsők mindegyike különleges személyiséggel bír, és karakteres hangulatot teremtve igazodik az ügyfelek ízléséhez. Ami közös bennük, hogy mindegyiket a skandináv életstílus különböző aspektusai ihlették, és, hogy mintegy szimbiózisban léteznek azzal a szépséges természeti környezettel, amely itt, a messzi északon körülvesz bennünket.

„A Volvo EX90 belső terének kialakítása és berendezése során a visszatérő motívumok és az innovatív megoldások alkalmazásának több évtizedes hagyományát követtük.” – mondta Cecilia Stark. „A belső tér kialakítására tanulási folyamatként tekintünk, amely az ügyfelektől kapott visszajelzések, a házon belüli újítások, valamint a felelősségteljes forrásból származó, új anyagok rendelkezésre állásának függvényében a későbbiekben folytatódik.”