AutóAddikt Hírek A Volkswagen felügyelőbizottsági elnökségének 2015. szeptember 30-i ülését követően kiadott nyilatkozata

A Volkswagen felügyelőbizottsági elnökségének 2015. szeptember 30-i ülését követően kiadott nyilatkozata

A Volkswagen AG felügyelőbizottságának elnöksége szeptember 30-án hétórás intenzív tárgyalás során megvitatta a jelenlegi helyzetet a dízelmotorok károsanyag kibocsátásának manipulációját illetően. Az elnökség javaslatokat tesz majd a felügyelő bizottságnak az ügy további rendezésére vonatkozóan.

volkswagen_logo_autoaddikt

Szeptember 30-án este az elnökség tagjai megtárgyalták a múlt héten már bejelentett bizottság összetételét. A bizottság közvetlenül figyelemmel kíséri és felügyeli majd az ügy további felderítését. A felügyelő bizottság megbízásából az amerikai Jones Day Ügyvédi Iroda egy külső vizsgálatot folytat le. Ez a bonyolult és átfogó vizsgálat minden jelenleg kérdésesnek számító folyamatra kiterjed. A felügyelő bizottság biztosítja , hogy az ügyvédi iroda függetlenül végezze el a vizsgálatot. A Jones Day folyamatosan tájékoztatja a felügyelő bizottságot a vizsgálat eredményeiről.

A bizottságot Berthold Huber, a felügyelő bizottság elnökhelyettese vezeti., tagjai pedig a Volkswagen felügyelő bizottságának tagjai közül Babette Fröhlich, Olaf Lies, Oliver Porsche és Bernd Osterloh. A bizottság rendszeresen tájékoztatja a felügyelő bizottságot. A Jones Day irodán kívül a bizottság bármikor felkérhet további külső tanácsadókat és szakértőket is a vizsgálati munkához.

Szeptember 30-án az elnökség részletesen tárgyalt az elrendelt külső vizsgálat további lépéseiről. A Jones Day jelentést küldött az eddig végrehajtott intézkedésekről. Az elnökségi tagok arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgálatok  lezárása több hónapot fog igénybe venni. Ezért a bizottság javaslatot tesz a Volkswagen felügyelő bizottságának arra, hogy ne tartsa meg a 2015. november 9-ére kitűzött rendkívüli közgyűlését. Az elnökség tagjai mindannyian egyetértettek abban, hogy sem időben, sem tartalmilag  nem valószínű, hogy ilyen kevés hét alatt olyan megalapozott válaszokat találnak, amelyek megfelelnének a részvényesek jogos elvárásainak. Az elnökség meggyőződése, hogy a vállalat rendelkezésre álló dolgozói kapacitására most teljes mértékben szükség lesz az ügy tisztázására, és a fennálló probléma megoldására. Ezt a munkát nem hátráltathatja egy párhuzamosan előkészítendő rendkívüli közgyűlés.

Mindazonáltal a Volkswagen hamarosan, és azt követően rendszeresen tájékoztatja a részvényeseit az üggyel kapcsolatban. Az igazgatóság a jövő héten tájékoztatja a nyilvánosságot a fennálló kérdésekre kidolgozott megoldás köztes eredményeiről.

Hans Dieter Pötsch  a felügyelő bizottság múlt hét végi döntése értelmében a felügyelő bizottság tagja lesz. 2015. október elsején Julia Kuhn-Piëch lemondott felügyelő bizottsági tagságáról. „Szeretnénk megköszönni Julia Kuhn-Piëch Asszonynak elkötelezett munkáját, amit a Volkswagen AG felügyelő bizottságában végzett, és örömünkre szolgál, hogy a Csoport más bizottságaiban folytatja tevékenységét.” – mondta a felügyelő bizottság elnökhelyettese, Berthold Huber.

A Volkswagen AG kérvényezni fogja az illetékes cégbíróságnál Hans Dieter Pötsch felügyelő bizottsági tagként történő bejegyzését. Ezt követően a felügyelő bizottság őt kívánja megválasztani a felügyelő bizottság elnökének.

A felügyelő bizottság elnöksége Frank Witter (56) urat javasolja a felügyelő bizottságnak Hans Dieter Pötsch utódjául, a Volkswagen AG igazgatóság pénzügyekért felelős tagjának tisztségére. Frank Witter jelenleg a Volkswagen Financial Services AG (a Volkswagen pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó részvénytársasága) igazgatóságának elnöke. A közgazdász végzettségű Witter 1992-ben csatlakozott a Volkswagen AG vállalathoz, ahol a Konszern Treasury tőkepiaci üzletágát vezette. 1998-ban a Volkswagen of America vállalathoz került gazdasági igazgatónak. 2001-ben és 2002-ben a SAirGroup cégnél Zürichben gazdasági igazgatóként dolgozott , mielőtt a Volkswagen of America kinevezte pénzügyi vezetőnek (CFO) és 2005-től vezérigazgatónak (CEO) . 2006-ban és 2007-ben ő felelt állandó megbízottként a Volkswagen AG észak-amerikai régiójáért. Ezt követően Frank Witter a VW Credit Inc. elnöki és pénzügyi igazgatói posztját töltötte be, valamint regionálisan ő felelt a Volkswagen Financial Services AG amerikai piacaiért. 2008. szeptember 15-től ő a Volkswagen Financial Services AG igazgatóságának elnöke.

Előző cikkKívül és belül is csúcsformában az új Opel Astra K
Következő cikk[TESZT] BMW 228i Cabrio M Sport – élmény vele, nem is kell más?