AutóAddikt Hírek Átszervezi mobilitási részlegét a Ford, az Autonomic és TransLoc felvásárlásra kerül

Átszervezi mobilitási részlegét a Ford, az Autonomic és TransLoc felvásárlásra kerül

A 2018-as év indításaként a Ford Motor Company mobilitási részlege felpörgeti tevékenységét, hogy még több a mobilitási terméket és szolgáltatást kínálhasson ügyfeleinek.

A Las Vegasban megrendezett 2018-as CES szakkiállításon felvázolt mobilitási stratégiájának megfelelően a Ford a termékek és szolgáltatások széles skáláját szeretné kínálni a közlekedési rendszerek (járművek, infrastruktúra, konnektivitás és digitális megoldások) minden szintjén, hogy megkönnyítse a Jövő Városának közlekedését és az emberek szabad mozgását.

„Hiszünk abban, hogy a helyesen, rendszerszinten megszervezett közlekedés újra élhetővé teheti nagyvárosainkat” – vélekedett Marcy Klevorn, a Ford Mobility elnöke. „Azáltal, hogy a már most is látható változások tükrében kibővítjük mobilitási szolgáltatásainkat és felgyorsítjuk fejlesztéseinket, lehetővé válik a Ford számára a megújulás, a versenyképesség növelése és a hosszú távú értékteremtés.”

A tervek szerint idén a Ford a következő területeken gyorsítja fel az új üzletágak beindítását:

Közlekedésszervezési rendszerek: A vállalat nyílt forráskódú, felhőalapú platformja – a közlekedési ökoszisztéma különböző elemei közti információáramlást és alapszintű tranzakciókat irányító Közlekedési Mobilitási Felhő – más autógyártók, beszállítók, partnerek és városok számára is elérhetővé válik, és a rendszer építésére és támogatására egy fejlesztői hálózat jön létre.

Konnektivitás: A magánszemélyeknek, flottaüzemeltetőknek és nagyvárosoknak szóló digitális szolgáltatások előkészítése céljából 2019-ig az USA-ban a Ford minden járművében megjelenik a konnektivitást szolgáló technológia, 2020-ra pedig a világon forgalmazott összes Ford-modell 90 százalékában is elérhető lesz ez a megoldás.

Transzfer-szolgáltatás: A Ford mikroközlekedési megoldásának sarokköve, a Chariot idén a világ több városában is megjelenik; az új üzletág alapja azon vállalatok szemléletváltása lesz, amelyek ezentúl ilyen transzfer-szolgáltatással oldják meg alkalmazottaik munkába járását. A Ford alig néhány hete jelentette be, hogy a Chariot immár az ötödik nagyvárosban, az ohiói Columbusbanis megkezdte működését.

Nem mentőszolgálat-jellegű egészségügyi szállítás: Az egészségügyi szállítás egyre növekvő piacára belépve a Ford Mobility a Beaumont Health nonprofit szervezet segítségével teljes kapacitással kezdi majd működtetni azt a rendszert, amit eddig egy délkelet-michigani kísérleti programban vizsgáltak.

Jármű-menedzsment szolgáltatás: A 2017-ben megalapított Ford Üzleti Megoldások részleg a járművek összekapcsolhatósága révén adatszolgáltatást és flotta-optimalizálást kínál a kereskedelmi szegmensben – mindezt arra alapozva, hogy a márka hosszú ideje közismert a flottavásárlók magas szintű kiszolgálásáról. A Ford Üzleti Megoldások részleg idén már globálisan is kiterjeszti tevékenységét.

Az innováció és a fejlesztések felgyorsítása céljából a Ford felvásárolta a kaliforniai Palo Altoban működő Autonomic technológiai vállalatot, amely a közlekedés nagy léptékű szerkezeti átalakításának megoldásaira szakosodott.

Az Autonomic megszerzésével a Ford hatékonyabban dolgozhat azon küldetése teljesítésén, hogy megalapozza Közlekedési Mobilitási Felhő platformját. A felvásárlás a vállalat egyéb kulcsfontosságú mobilitási kezdeményezéseit, például a teljes konnektivitás megteremtését, a Chariot működését és a nem mentőszolgálat jellegű egészségügyi szállítást is előrelendíti. A platform kínálta előnyöket teljes mértékben kiaknázva a Ford immár az Autonomic csapatának tudását is hasznosíthatja új mobilitási üzletágak kialakítására.

A Ford ezzel egy időben az észak-karolinai Durhamben működő TransLoc céget is felvásárolta; ez a vállalat a városi tulajdonú mikroközlekedési megoldásokat kiszolgáló, igény-alapú technológiák beszállítására szakosodott. A TransLoc megszerzésével a Ford még alaposabb tudásra tehet szert a városi hálózatok működtetésében, és immár világszerte jól bevált nyomon követési megoldásokat kínálhat a nagyvárosi ügyfelek számára, dinamikus útvonaltervezéssel javítva a közlekedés hatékonyságát.

A felvásárlásokkal kapcsolatos részletek nem nyilvánosak.

„Mivel arra törekszünk, hogy megoldásokat kínáljunk a nagyvárosok közlekedési gondjaira, újra meg újra el kell döntenünk, hogy egy-egy részfeladathoz saját megoldást fejlesszünk-e ki, vagy inkább együttműködjünk valakivel, illetve felvásároljunk egy erre szakosodott céget,” mondta el Klevorn. „Úgy hisszük, hogy az Autonomic és a TransLoc technológiájának és szakértelmének integrálása Mobilitás részlegünkbe tovább erősíti azt a képességünket, hogy megbízható, gyors és nagy léptékű megoldásokat kínálhassunk a magánvásárlók, a flottakezelők és a nagyvárosok számára.”

A Ford azt is bejelentette, hogy átszervezi a mobilitási megoldásokat fejlesztő csapatait. A Ford adatgyűjtő és adatelemző csoportját, valamint az információtechnológiai csapatot már sikerült hatékonyan integrálni a Ford Mobility szervezetbe Klevorn vezetése alatt, s erre alapozva az átszervezés után négy új csoport jön majd létre a mobilitási termékek, szolgáltatások és üzletágak fejlesztésére:

Ford X: Az Autonomic felvásárlása alapkőként szolgál az új Ford X csapat felállításához. A Ford Smart Mobility LLC részeként működő csapat segít majd abban, hogy a Ford folyamatosan fedezhessen fel és dolgozhasson ki új üzleti modelleket. Ennek támogatására a Ford X felügyeli majd a Közlekedési Mobilitási Felhő platformot; az új Ford X Accelerator csoport munkáját, aminek feladata a lehetséges termékek és szolgáltatások ötleteinek gyors kidolgozása és az új mobilitási vállalkozások figyelemmel kísérése fejlődésük kezdeti szakaszában.
Mobilitási Üzletág Csoport: A Ford Smart Mobility LLC új Mobilitási Üzletág Csoportjának feladata a vállalat már létező mobilitási üzletágainak magasabb szintre fejlesztése; a Ford mikroközlekedési üzletei, köztük a Chariot transzfer és az egészségügyi szállítás irányítása; a FordPass® és a digitális szolgáltatások, köztük az önvezető járművek üzletága és a járműveken belüli szolgáltatások támogatása; valamint a Ford X által kidolgozott jövőbeli üzletágak gyakorlati megvalósítása.
Mobilitási Platformok és Termékek: A Ford Mobility terméktámogatási csoportja irányítja a Ford mobilitási üzletágaihoz – köztük a konnektivitással, a FordPass platform elemeivel, a járműmenedzsment-szolgáltatással, a közlekedési szolgáltatással és az önvezető járművekkel kapcsolatos platformokhoz – szükséges technológiák tervezését és fejlesztését.
Mobilitási Marketing és Növekedés: A vásárlók és a kereskedelmi és közületi felhasználók érdeklődésének felkeltésére, valamint annak biztosítására, hogy az ügyfelek véleménye és igénye eljusson a szervezet illetékeseihez, a Ford Smart Mobility LLC egy globális marketing- és értékesítési csapatot állít fel. Ez a csoport egyetlen közös szervezetként fogja majd össze a Ford City Solutions, a regionális Ford Smart Mobility részlegegek, valamint a TransLoc és a hozzájuk tartozó szervezetek marketing és értékesítési szakembereit.
Az új szervezet felállításával kapcsolatban több vezetői kinevezést is bejelentettek:

Sunny Madra, az Autonomic alapító vezérigazgatója, a Ford alelnökeként irányítja a Ford X munkáját.
Marion Harris, a Ford Credit pénzügyi vezetője lesz a Mobilitási Üzletág Csoportért felelős alelnök.
Rich Strader a Mobilitási Platformok és Termékek csoportot irányítja alelnökként.
Brett Wheatley, a Ford Marketing, Értékesítés és Szolgáltatás-átalakítási részlegének igazgatója a Mobilitási Marketing és Növekedés csoportot irányítja alelnökként.
„A 2018-as évben a Ford Mobility az alapoktól elindulva építi ki termékeinek és szolgáltatásainak kínálatát, és mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy új csapataink sikeresen működhessenek,” nyilatkozta Klevorn. „Az Autonomic és a TransLoc felvásárlása, valamint az új szervezet felállítása felgyorsítja majd az innovációt és termékfejlesztést, emellett pedig lehetővé teszi, hogy a csoport nagyobb léptékben, hatékonyabban hozhasson létre olyan értékeket, amelyek minden érintett számára hasznosak.”