AutóAddikt Autó-motorsport Bejelentették a Lexus RC F GT3 versenyautó idei európai versenyprogramját

Bejelentették a Lexus RC F GT3 versenyautó idei európai versenyprogramját

Az Emil Frey Lexus Racing csapat ismertette 2017-es terveit a Lexus RC F GT3 versenyautó európai szerepeltetéséről. A tavalyi évhez hasonlóan a csapat idén is egy Lexus RC F GT3 géppel versenyez majd, hogy még alaposabb ismereteket gyűjtsön a fejlesztési programhoz.

Az eredményes tavalyi évad után a japán autógyár nagy erőkkel fejleszti tovább a Lexus RC F GT3-ast. Az új GT3 gép a márka nagy teljesítményű kupéjára, az RC F modellre épül, és arra tervezték, hogy világszerte rajthoz állhasson a GT3-futamokon. A családi tulajdonú svájci Emil Frey Lexus Racing csapat már évek óta értékes partnerként vesz részt az autó fejlesztésében. A cél nem csupán az RC F GT3 tökéletesítése, hanem egy kifejezetten ütőképes versenygép megalkotása, amely 2018-ban jó eséllyel szállhat versenybe a nemzetközi GT futamokon.

A vadonatúj prototípus tavaly rajthoz állt a kilencedik VLN Hosszútávú Bajnokságon a Nürburgringen, ahol a német Farnbacher Racing nyert, így a Lexus lett a legelső ázsiai autómárka, amely összesítettben első helyezett lett a VLN Bajnokságon. Az Emil Frey Lexus Racing alapos fejlesztési- és tesztprogramot tervez a 2017-es évre, aminek első lépése a GT Open Bajnokság portugál futama lesz az Estoril versenypályán. Az idő előrehaladtával további versenyterveiről is beszámol majd a csapat, ám a VLN-futamokon való részvételre nincsenek tervek. Az Emil Frey Lexus Racing továbbra is egy Lexus RC F GT3 géppel versenyez, ám a pilóták felállása változik. Lorenz Frey természetesen továbbra is a csapat tagja, és felváltva vezeti majd a GT3-as gépet az ugyancsak svájci Philipp Frommenwilerrel, akit 2011-ben a Porsche Carrera Kupa legjobb újoncának választottak meg, és aki azóta komoly tapasztalatokat szerzett a hosszú távú versenyeken – például a Nürburgring 24 órás vagy a Sebring 12 órás futamokon –, ahol kevés választotta el attól, hogy felállhasson a dobogóra. A spanyol Albert Costa Balboa eddig a csapat Jaguar-programjában szerepelt, 2017-ben azonban ő is átül a Lexusba.

„Nagy izgalommal várjuk, hogy újra szintet lépjünk a Lexus-projektben, ezért minden erőnkkel az RC F GT3-asra összpontosítunk” – fogalmaz Lorenz Frey, az Emil Frey Lexus Racing csapatfőnöke és pilótája. „Tavaly rengeteg tapasztalatot szereztünk, amit idén remekül felhasználhatunk arra, hogy minden eddiginél jobbá formáljuk ezt a versenygépet. Nincs rajtunk nyomás, így aztán minden futamra tesztként tudunk tekinteni. Persze az is remek lenne, ha egy-két győzelmet is sikerülne elérnünk.”
Az Emil Frey Lexus Racing csapat koordinátora, Hannes Gautschi szintén nagy várakozással tekint az RC F GT3 új szezonja elé. „Az elmúlt évek során a Toyota Technocraft remek munkát végzett az autóval. Erős és versenyképes autónk készen áll arra, hogy fej-fej mellett küzdjön a legkomolyabb európai márkákkal. Nagy öröm számunkra, hogy részesei lehetünk a Lexus globális projektjének, és hogy mi vagyunk a két európai csapat egyike, amely lehetőséget kapott arra, hogy versenyezhessen ezzel a géppel.”

A Lexus európai programjának keretében a második RC F GT3-assal a német Farnbacher Racing áll rajthoz az Európa-bajnokságon. A japán autógyár emellett világszerte számos futamon pályára lép a GT3 kategóriában. Az RC F GT3 idén már bemutatkozott a Daytona 24 órás versenyen; voltaképpen ez volt az autó hivatalos debütálása. Japánban a Lexus két RC F GT3-ast indít a SUPER GT sorozatban, és az amerikai IMSA WeatherTech SportsCar Bajnokságon is versenyez majd egy Lexus GT3. A Lexus első európai futama április 29-30-án lesz a portugáliai Estorilban.