AutóAddikt Újdonságok BMW Concept 8 Series: világpremier 2018-ban

BMW Concept 8 Series: világpremier 2018-ban

A 2018-as világpremiert ígérő BMW 8-as Coupé koncepciója a kompromisszumoktól mentes menetdinamika és az abszolút luxus egységét kelti életre – egy modern BMW kupé képében.

A BMW Group 2017. május 26-án, a legendás Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásának első gálaestjén tartja legújabb lenyűgöző koncepciója, a modern BMW kupék stílusjegyeivel felvértezett BMW Concept 8 Series tanulmányautó világpremierjét. A nóvum a bajor prémiumgyártó legelőkelőbb modellsorozatának előfutáraként mutatkozik be, hiszen a vállalatcsoport történetének eddigi legátfogóbb újítási hulláma a tervek szerint 2018-ban a vadonatúj BMW 8-as Coupé érkezését is elhozza. A 2016 márciusában bejelentett „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégia egyik célja, hogy az értékesítési mutatók és a bevételek párhuzamos növekedésével jelentős mértékben élénkítse a BMW Group luxusszegmensben betöltött szerepét, a BMW 8-as sorozat felélesztése pedig kulcsfontosságú tényező.

„A BMW történetében a 8-as szám mindig is a sportos teljesítmény és az exkluzivitás szimbóluma volt. A vadonatúj BMW 8-as Coupé ismét bemutatja majd, hogy milyen az, amikor a vérpezsdítő menetdinamika és a fejedelmi luxus kéz a kézben jár. Legelőkelőbb modellsorozatunk felélesztésével újabb fejezetet nyitunk a luxusautóinkat egyesítő palettán és a csúcskupék kategóriájában is abszolút mércét állítunk, hogy az új modellel még tovább erősítsük a luxusszegmensben betöltött vezető pozíciónkat” – mondta Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó sokkal több, mint egy kétajtós luxuskoncepció.

„Egy csúcstechnológiával felszerelt, nagyteljesítményű, ízig-vérig élményautó. Egy hamisítatlan luxus sportkupé, amely a világon egyedülálló módon kelti életre a kompromisszumoktól mentes teljesítmény és az előkelő elegancia harmóniáját. A BMW Concept 8 Series tanulmányautóban a vezetés iránt érzett színtiszta szenvedélyt látom” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.

A múlt és a jövő találkozása

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó hovatartozása már első ránézésre egyértelmű, miközben innovatív karosszériáját vadonatúj ötletek és úttörő megoldások hatják át. „A koncepció formanyelve merész vonalvezetés mentén értelmezi újra a BMW legendás stílusjegyeit, amelyek főként a felületek közötti átmenetekben érhetők tetten.

A letisztult eleganciát éles törések és lágy ívek kontrasztja szegélyezi, kiemelve a modell erőteljes adottságait. A végeredmény egy rendkívül magabiztos kiállású, lélegzetelállítóan gyönyörű forma, amelynek minden porcikája egyedülálló. Egy modernkori klasszikus a javából” – tette hozzá Adrian van Hooydonk.

Szigorú tekintet és sportautós kiállás

A koncepció frontrészét a nagyméretű hűtőrács, a vékonyra húzott fényszórópár és a hatalmas légbeömlők kiválóan elrendezett egysége határozza meg. A BMW Concept 8 Series tanulmányautón új értelmezésben jelennek meg a bajor prémiumgyártó legendás stílusjegyei, amelyek a vállalat klasszikus dizájnnyelvezetének is új utat mutatnak. A szélesen elnyújtott, vese alakú hűtőrács két oldalpárja például minden korábbinál alacsonyabbra került, a BMW kupéklasszikusainak emlékét idézve pedig egyetlen, nagyméretű keretben kapott helyet. A lefelé szélesedő hűtőrács-keret a BMW Concept 8 Series tanulmányautó magabiztos kisugárzását és dinamikus karakterét nyomatékosítja.
A koncepció szigorú tekintetéről a rendkívül vékonyra húzott fényszórópár gondoskodik, hatszög alakú LED-helyzetjelzőkkel és BMW lézerfény-technológiával (BMW Laserlight). Az első lökhárító hatalmas légbeömlői eközben a tanulmányautó szélességét és a vezetés színtiszta élményét hangsúlyozzák: a szénszálból készült betétek a nagyteljesítményű erőforrás sportos teljesítményére utalnak.

Letisztult felületek sportos keretben

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó sziluettje egyszerre sugall erőt és eleganciát. A hosszú motorháztető és a kecsesen lejtő tetővonal harmóniáját dinamikus ívek keltik életre, a csomagtérajtó halványan emelkedő lezárása pedig a sebesség élményére utal. A jármű-sziluett letisztult felületeinek, merész vonalvezetésének és vadonatúj megoldásainak egysége a legmodernebb technológia benyomását kelti, miközben a dinamikus ívek a luxus sportkupé vérpezsdítő vezetési élményét hirdetik.
Az első kerékívek mögött elhelyezett Air Breathers légkivezető nyílásokból érkező légáramlatot két exkluzív oldalvonal optimalizálja, a hátsókerék-meghajtású kupé teljesítményét pedig a hátsó tengely fölötti masszív karosszéria-domborulat nyomatékosítja. Az övvonal kialakítása a BMW vadonatúj felületelrendezési irányzatát és karosszéria-rajzolási szaktudását helyezi a középpontba: a BMW Concept 8 Series tanulmányautó egyszerre sportos és elegáns kiállását a professzionális vonalvezetés és a tökéletesen kihangsúlyozott részletek kettőse fokozza még tovább.

A koncepció világpremierjére a BMW dizájn-részlege egy vadonatúj karosszéria-fényezési opciót is kikevert, amely kizárólag a BMW Concept 8 Series tanulmányautó sajátja. A Barcelona Grey Liquid fantázianévre keresztelt, szürkéskék árnyalat optimális mélységét a magasfényű, irizáló pigmentek adják. A nóvum alatt ugyancsak exkluzív, 21” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak, amelyek levegővezető küllőkkel erősítik a sportkupé lendületes kisugárzását.

Adrenalin, tradíció, elegancia

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó hátfala a legendás BMW 8-as sorozat lapos, rendkívül széles, erőtől duzzadó karakterét idézi. A klasszikus jármű-sziluett merész vonalai és lágy ívei itt fejedelmien sportos elrendezésben egyesülnek, miközben a hátsó kerékívek szélesen terpesztő vállrésze a vezetés abszolút élményét hirdeti. A sportkupé egyik fénypontja a hátrafelé szűkülő utascella és a széles vállrész összefonódása.
A vékonyan elnyújtott hátsó lámpák messze benyúlnak az övvonalba, így harmonikus átmenetet képeznek a koncepció oldala és hátfala között. A hagyományosan „L” alakú kialakítás a tanulmányautó szélességét és erőteljes kiállását hangsúlyozza, a forradalmi LED-technológia pedig a csúcstechnológiás megoldásokat idézi. A szénszálból készült hátsó diffúzor a BMW Concept 8 Series tanulmányautó sportos énjét helyezi a középpontba, nagyméretű, trapéz alakú dupla kipufogóvégekkel kiegészítve.

Prémium minőségű, sportautó hangulat

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó utastere kizárólag a lényegre koncentrál: a vezetés élményére. A volán mögött helyet foglaló sofőrt a sportautók jellegzetes, vezetőre összpontosító hangulata fogadja, ahol minden a vérpezsdítő lendületről szól. Az összes kijelző funkció, járművezérlési opció és utastéri felület, így a központi műszeregység, a műszerfal, a középkonzol és a két ajtókárpit is a letisztult egyszerűség elvét követi.

Az utastér egyik legelegánsabb része a műszerfal és az ajtókárpitok találkozása, amely prémium kialakítása ellenére a sportautók zárt kabinjának benyomását kelti. Ezt hivatott nyomatékosítani a műszerfal és a középkonzol közötti egyedülálló átmenet is, amely az utastér középpontját adja. Az exkluzív, sportautós hangulatot a kivételesen magasra húzott középkonzol és a felettébb alacsony műszerfal vizuális játéka emeli új szintre.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó utastere eközben a látványos ellentéteknek is ékes példát állít: az ajtók mögött az átélt élmények és a mérnöki precizitás, a sportautós lendület és a fejedelmi elegancia, valamint a szénszál és a bőrözés páratlan kontrasztja várja a bajor prémiumgyártó ügyfeleit. A luxus kisugárzás mögött minden megérintett elem, alkatrész és funkció sportos karaktert hordoz, a legfinomabb bőrrel bevont sportülések váza például ultrakönnyű szénszálból készült, a sportkormány kézzel csiszolt alumínium küllői mögött pedig vörösre eloxált váltófülek idézik a versenypályák hangulatát. A sportautók és a luxuslimuzinok hamisítatlan kettősét az alumínium elemek és a sötét bőrözés kontrasztja hirdeti.

A formatervezők Dark Brown sötétbarna és Fjord White jégfehér Merino bőrkárpitozást alkalmaztak az utastérben, a csúcstechnológiás megoldásokat pedig a szénszálból készült alkatrészek és az alumínium elemek hangsúlyozzák. Sőt mi több, a váltókart és a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsáját Swarovski kristályból faragták ki, amely minden korábbinál magasabb szintre emeli a BMW luxus sportkupéinak elegánsan modern utastéri hangulatát.

Érkezik a vadonatúj BMW 8-as sorozat

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó a bajor prémiumgyártó 2018-as világpremiert ígérő luxus sportkupéjának előfutára. A vadonatúj BMW 8-as Coupé új fejezetet nyit a luxus színvonalú sportautók sikertörténetében és a valaha készült legelőkelőbb modellsorozattal bővíti a vállalat luxusautókat egyesítő palettáját. A BMW 8-as sorozat a kompromisszumoktól mentes menetdinamika és az abszolút luxus egységét kelti majd életre, amellyel új mércét állít a luxuskupék kategóriájának élére.