AutóAddikt Újdonságok Érdekesség: egyetlen Lexus LC-n 300 milliárd festékszemcse található

Érdekesség: egyetlen Lexus LC-n 300 milliárd festékszemcse található

A napokban elkezdték forgalmazni a Lexus LC pár hónapja bemutatott, különleges kék fényezésű kivitelét. A mögötte álló tudományos és technológiai tartalomhoz képest igazán jutányos áron kínálják.

Morphic Blue néven erősen limitált szériával bővítette az LC kupé kínálatát a Lexus ausztrál importőre. A lépés nem volna különösebben lényeges, ha a különkiadás csak ezen a piacon lenne elérhető, ám ugyanarról a speciális fényezésű modellről van szó, amelyet Észak-Amerikában Inspiration, Japánban és Európában pedig Structural Blue néven terveznek bevezetni, így záros határidőn belül kontinensünkön is elérhető lesz a különleges modellváltozat.

Ezért is jó tudni, hogy a speciális fényezést, amely az azúrlepke (Morpho peleides) szárnyához hasonló árnyalatot kölcsönöz az autónak, a kategórián belül nem mérik túl drágán: Ausztráliában 2625 ausztrál dollár, azaz 544 ezer forint a széria felára. A prémium autók világában ennél jóval költségesebb fényezési opciók is léteznek, különlegesebb azonban aligha. A Morphic Blue ugyanis 15 évnyi kutatás eredményeként jött létre, gyártása nyolc hónapon át tart, és valójában egyáltalán nem tartalmaz kék pigmentet, ahogy a névadó lepke szárnya sem: az utóbbit borító mikroszkopikus szemcsék kizárólag egy meghatározott hullámhosszúságú fényt vernek vissza, minden egyebet szétszórnak, ezért tűnik valószínűtlenül kéknek a pillangó.
Ez a tudományos felfedezés ihlette a Lexus természettudósokból, mérnökökből, dizájnerekből és vegyészekből álló kutatócsoportját az új fényezés megalkotásában. Az anyag parányi, gondosan megszerkesztett méretű és alakú szemcséi megannyi apró tükörként verik vissza a fényt, méghozzá a szokásosnál jóval többet: míg egy átlagos festékanyag a ráeső fénynek csupán ötven százalékát tükrözi vissza a szemünkbe, a Lexus csodafestékénél ez az arány megközelíti a száz százalékot.

Amikor végeznek a 12 lépésből álló fényezéssel, és az autó átesett a minőség-ellenőrzés húsz (!) kötelező fázisán, a karosszériát összesen 300 milliárd ilyen parányi szemcse borítja – mindegyikük a milligramm ezredrészét nyomja. Ezek árnyékban sötétnek hatnak, ám közvetlen fényben szinte felrobbannak. A hét rétegű fényezés felvitele még a Lexusnál megszokotthoz képest is különösen aprólékos munka; naponta mindössze két autóval végeznek a Motomachi gyártóüzem szakemberei. Ehhez képest igazán jutányosnak hangzik az ár – gondoljunk csak bele: minden egyes forintunkért több mint félmillió nanoszemcsét kapunk –, bár arra egyelőre nincs garancia, hogy Európában is hasonló árfekvésben kerülnek forgalomba a „lepke-Lexusok”.