AutóAddikt Magazin Idén 50 éves a Ford Transit

Idén 50 éves a Ford Transit

A Ford Transit idén, 2015 augusztusban ünnepli 50. születésnapját: 1965 óta közel 8 millió Transit és Transit Custom készült.

ford_transit_portfolio_2015

Ha egymás mögé állítanánk az elmúlt 50 év minden Transitját, a kocsisor körülérné a Földet: az elmúlt öt évtized során átlagosan 180 másodpercenként kelt el egy új Transit. A Transit kezdetben egyetlen modell volt a Ford európai kínálatában, s ebből az autóból mára egy teljes modellcsalád fejlődött ki. A négy, vadonatúj modellből álló Transit-kínálatnak köszönhetően a Ford 2015 első negyedévében az európai piac 1. számú haszongépjármű-márkája volt: a vállalat eladásai 42 százalékkal növekedtek a szegmensben.

1_milliomodik_transit

A kisebb méretű Transit Connect és Transit Courier iránti élénk kereslet miatt a Transit-család összesített darabszáma 2015-ben várhatóan eléri majd a 9 milliót. A vadonatúj, kéttonnás Transitot immár Észak-Amerikában is gyártják és forgalmazzák, így a modell hat kontinens 118 piacán kapható.

2_milliomodik_transit

A Ford 2015-ben ünnepli, hogy népszerű Transit haszongépjárműve immár 50 éve szolgálja hűségesen a világ üzleti vállalkozásait. Az első ilyen jármű 1965. augusztus 9-én gördült le az angliai Langley üzem szerelőszalagjáról, s azóta mintegy 8 millió Transit és Transit Custom modell készült. A Transit kezdetben egyetlen modell volt a Ford európai kínálatában, s ebből az autóból mára egy teljes haszongépjármű-modellcsalád fejlődött ki.

3_milliomodik_transit

Ha egymás mögé állítanánk az elmúlt 50 év minden Transitját, a kocsisor körülérné a Földet; az elmúlt öt év tized során átlagosan 180 másodpercenként kelt el egy új Transit. A négy vadonatúj modellből (Transit, Transit Custom, Transit Connect és Transit Courier) álló kínálat iránt élénk kereslet tapasztalható, s ennek köszönhetően a Ford 2015 első negyedévében az európai piac* 1. számú haszongépjármű-márkája: a vállalat eladásai az elmúlt év azonos időszakához képest 42 százalékkal növekedtek a szegmensben.

5_milliomodik_transit

“A Ford Transit sok millió ember életében és munkájában tölt be fontos szerepet.” – fogalmaz Barb Samardzich, a Ford Európa általános vezérigazgató-helyettese. „Ez az autó szállítja a dolgozókat az építkezésre, fontos küldeményeket kézbesítenek vele, ez az autó száguld a betegekkel a kórházba – vagyis az emberek világszerte tudják, hogy a Ford Transitra mindig számíthatnak.”

6_milliomodik_transit

A Transit ugyanabban az évben született, amikor az első ember kilépett az űrbe, és legalább olyan jelentős hatást gyakorolt a világra, mint a híres űrséta, hiszen hihetetlenül hasznos segítséget jelentett a lendületesen fejlődő európai vállalkozások számára. A Transit gyorsan fejlődött, és hamarosan sokféle karosszéria- és modellváltozat jelent meg a piacon: a kínálatban egyaránt szerepelt a dobozos áruszállító, a billenőplatós változat, a lakóautó vagy éppen a különleges Cosworth V8-as motorral hajtott Supervan. A modell egyre növekvő népszerűsége miatt gyorsan felpörgött a gyártás: az egymilliomodik autó már 1976-ban elkészült, s a többi milliós mérföldkő is gyorsan követte egymást (1985, 1994, 2000, 2005, 2010 és 2013).

7_milliomodik_transit

A kisebb méretű Transit Connect (amiből immár több mint 1 millió kelt el) és Transit Courier iránti élénk kereslet miatt a Transit-család összesített darabszáma 2015-ben várhatóan eléri majd a 9 milliót. A Transit modellek számos olyan műszaki innovációt honosítottak meg a haszongépjárművek világában, amelyek hatásosan javítják a teljesítményt, a kényelmet és a biztonságot; ilyen például az oldalsó tolóajtó, a radiálgumik és a halogén fényszórók bevezetése, a közvetlen befecskendezéses dízelmotorok és a biztonsági ajtóreteszelés alkalmazása, nem beszélve az alapáron kínált blokkolásgátló fékrendszerekről. A legújabb Transitokban a legmodernebb technológiák működnek – elég, ha csak az Adaptív Sebességtartó Automatikát vagy a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszert említjük.

ford_transit_1965

“A Transit-család továbbra is az innováció éllovasa marad, hogy felhasználói még hatékonyabban és még alacsonyabb üzemeltetési költséggel végezhessék munkájukat, s hogy mindig biztosan és biztonságban megérkezzenek oda, ahová feladatuk szólítja őket.” – ígéri Samardzich.

A Transit sikere a gyártás jelentős bővítéséhez vezetett, s ma már Európán kívül is készül a jármű, többek közt a Ford stratégiai partnere, a Jiangling Motors Corp (JMC) kínai Nanchang üzemében. A Transit globális terjeszkedésének következő lépését a gyártás és a forgalmazás észak-amerikai beindítása jelentette 2014 közepén. A vadonatúj, kéttonnás Transit a Missouri állambeli Kansas City-ben készül, s ezzel a modell immár hat kontinens 118 piacán jelenik meg.

“A Ford Transit múltja dicsőséges, jövője pedig még ennél is ígéretesebb.” – teszi hozzá Samardzich. “Az ötvenedik születésnap megünneplése után arra készülünk, hogy a Transit még több vásárlónk munkájában jelentsen hasznos segítséget.”