AutóAddikt Magazin Inspiráló ötletek a városi mobilitáshoz: a BMW Group Research elektromos teherhordó kerékpár...

Inspiráló ötletek a városi mobilitáshoz: a BMW Group Research elektromos teherhordó kerékpár és roller innovatív koncepcióját mutatta be

Az utóbbi években számos város központjában megnövekedett a forgalom, miközben a lakosok mobilitással kapcsolatos elvárásai változatlanul magasak maradtak.

Az egyéni mobilitás prémium szolgáltatójaként a BMW Group aktívan kíván részt venni a jövő élhető városainak megteremtésében. A mobilitás alább vázolt megközelítése jóval túlmutat a vállalat alaptevékenységén. A BMW Group korábban már több mikromobilitáshoz fűződő innovatív projektet is bemutatott, köztük a BMW Motorrad X2City, a Personal Mover Concept, valamint a BMW Vision E3 Way koncepciókat. A Concept DYNAMIC CARGO elektromos kerékpár, valamint a Concept CLEVER COMMUTE elektromos roller koncepciójával a BMW Group mérnökei ismét bebizonyítják, hogy az autóiparban szerzett know-how-jukat kiválóan tudják hasznosítani mikromobilitási koncepciók tervezése során is.

Concept DYNAMIC CARGO elektromos kerékpár koncepció: meghökkentően kellemes kerékpározási élmény és kivételes variálhatóság

  • Egész évben használható kompakt, háromkerekű teherhordó kerékpár kiemelkedő mozgékonysággal és rugalmas lehetőségekkel
  • Változatosan rögzíthető rakodófelület csomagok vagy gyermekek szállításához, amely szabadidős tevékenységekhez is alkalmas

A kerékpárok rendkívüli rugalmasságot garantálnak, nincs károsanyag-kibocsátásuk, és az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköznek bizonyulnak a városi területeken. Elég azonban egy esős, hideg nap vagy a kellemetlen útviszonyok és a legtöbb kerékpáros visszavált a tömegközlekedésre vagy az autójára. Ugyanez történik akkor is, amikor nagyméretű csomag szállítása válik szükségessé és egy kerekpár hagyományos tárolója túl kisméretűnek bizonyul. Ma már teherhordó kerékpárok széles sora áll rendelkezésre, újabb alternatívát teremtve a városi autózás mellett. Azonban a legtöbb teherhordó kerékpár szélesebb, és ami még ennél is lényegesebb, hosszabb a normál kerékpároknál, kifejezetten a teherhordás és a gyermekek szállítása által megkövetelt körülmények miatt. Az ebből adódó plusz súlynak és az esetleges hasznos tehernek köszönhetően, eltérő mértékben ugyan, de korlátokkal találhatjuk szembe magunkat, különös tekintettel a jármű mozgékonyságára és kezelhetőségére nézve.

„Célunk egy olyan koncepciójármű kidolgozása volt, amely a hagyományos kerékpárokra jellemző mozgékonyságot és közlekedési élményt kínálja a felhasználóknak, miközben innovatív, biztonságos szállítási lehetőséget is teremt” – nyilatkozta Jochen Karg, a BMW Group New Technologies and China divíziójának járműkoncepciókért felelős vezetője. „A Concept DYNAMIC CARGO az első olyan dinamikus „pick-up” kialakítású teherhordó kerékpár, amely egész évben kellemes közlekedési élményt és rugalmas használati lehetőséget ígér.”

A háromkerekű Concept DYNAMIC CARGO legfőbb komponense a fémváz, amelynek elülső része forgó tengellyel kapcsolódik a hátsó szakaszhoz, így képes megdőlni kanyarodás során. A hátsó rész végig stabilan áll a kanyarokban, anélkül, hogy bedőlne az út irányába. Az elektromos lánchajtással kiegészülve – ami azonnal beindul, amint a kerékpáros pedálozni kezd, s meghajtja a hátsó két kereket – mindez a hagyományos kerékpároknál megszokott tekerési élményt garantálja. Amellett, hogy a kétkerekű kivitelhez képest jóval nagyobb menetstabilitást biztosít valamennyi időjárási viszony közepette, a hátsó kerekek fix tengelyének köszönhetően sokoldalú „pick-up” stílusú rakodófelületet is kínál. A kerékpár hátsó része innovatív moduláris rendszerben bővíthető, annak függvényében, hogy a felhasználó gyermekek vagy csomagok szállítása mellett dönt. A moduláris kialakítás szabad utat enged számtalan egyéb felhasználói forgatókönyv számára is. A teherszállító felület fix tengelyű kialakításának további előnye, hogy a kerékpáros szinte alig érzi meg a felhelyezett plusz súlyokat, vagyis a csomagok biztonságban, stabilan szállíthatók, kellemes kerékpározási élmény mellett.

A koncepció további lényeges eleme a moduláris időjárásvédelmi rendszer hozzáadásának lehetősége. A kiemelkedő vezetésbiztonság mellett, ami a zord időjárási körülmények esetén kifejezetten hasznosnak bizonyulhat, ez az, ami igazán vonzó közlekedési alternatívát varázsol a Concept DYNAMIC CARGO-ból egész évre.

A BMW Group nem tervezi a Concept DYNAMIC CARGO gyártását saját üzemeiben, de jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

Concept CLEVER COMMUTE elektromos roller koncepció: a tökéletes társ az utolsó kilométerekre

  • Az ergonomikus kialakításából adódóan alkalmas a mindennapos használatra, kitűnő menetstabilitást kínál, összehajtva pedig rendkívül kis helyigényű
  • Valódi lehetőség a vegyes mobilitásra: az innovatív „tömegközlekedési üzemmód” megkönnyíti a tömegközlekedési eszközökön megtett szakaszok beépítését a hosszabb utakba
  • Mintaszerű társ a P+R megoldások során: az összecsukást követő kis méretének köszönhetően ideális az autók csomagtartójában történő szállításhoz

Elsősorban a közösségi használatú hálózatoknak köszönhetően, az elektromos rollerek ma már megkerülhetetlen részei a városi közlekedésnek. Használatukkal a városban közlekedők villámgyorsan képesek megtenni a célpontjukhoz vezető utolsó kilométereket, miközben rugalmas használhatóságot és zéró helyi károsanyag-kibocsátást garantálnak. A magántulajdonú elektromos rollerek száma eleddig relatíve alacsony. A biztonságosan vezethető, robosztus modelleket méretük miatt nehéz a tömegközlekedési eszközökön vagy autóval szállítani, míg a kisebb, hordozható modellek stabilitása hagy kívánni valót maga után.

A Concept CLEVER COMMUTE formájában a BMW Group egy olyan elektromos rollert tár a közönség elé, amely a tömegközlekedési eszközökön való utazás/autóban történő szállítás jegyében összecsukható, ugyanakkor megbízható menetstabilitást ígér. „Tömegközlekedési üzemódban” a lábtartó oldalai felhajthatók, a hátsó kerék pedig beforgatható az így kialakuló apertúrába. A mechanizmussal lerövidíthető a Concept CLEVER COMMUTE kerekei között mért távolság, ezáltal fennakadás nélkül szállítható a mozgólépcsőkön, ami kiemelt fontossággal bír egy esetleges metróval megtett út esetén. A gurulós bőröndökhöz hasonlóan, ebben az állapotában két keréken is húzható a roller. Az első kerékbe szerelt motor ráadásul elektromos impulzusokkal segíti a Concept CLEVER COMMUTE rámpákon való felfelé jutását. Az elektromos roller kis méretének köszönhetően összehajtott állapotban díjmentesen szállítható valamennyi tömegközlekedési eszközön.

A Concept CLEVER COMMUTE összehajtott állapotban elfér a kisebb autók csomagtartójába is, míg a nagyobb autókban egyszerre több is szállítható. A BMW Group járműveit tekintve ez azt jelenti, hogy a 3-as sorozattól felfelé hosszanti irányban is elhelyezhető a roller a csomagtartóban anélkül, hogy a hátsó üléseket le kéne hajtani, a MINI modellek csomagtartójában pedig keresztbe forgatva szállíthatók.

Egyedi termékjellemzőinek köszönhetően a Concept CLEVER COMMUTE sokoldalú társ a városi közlekedésben, amely lehetővé teszi, hogy utazásainkat gyorsan, biztonságosan és egyszerűen oldjuk meg. Variálhatóságát szem előtt tartva, kifejezetten ideális a multimodális közlekedéshez.

A BMW Group nem tervezi a Concept CLEVER COMMUTE gyártását saját üzemeiben, de jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

Mindkét koncepciójármű esetén az elektromos teljesítmény az adott alkalmazási mód fényében skálázható. A városi használat szempontjából kiemelten fontos az akkumulátor tölthetőségének módja is: a járművek energiaforrásai kiemelhetők, így könnyedén feltölthetők lakásokban is.