AutóAddikt Újdonságok Könnyebb és stabilabb lett az új Opel Astra K

Könnyebb és stabilabb lett az új Opel Astra K

Műszakilag nagyot fejlődött az új Opel Astra K. Nemcsak azért, mert volumenmodellként sok innovációt hoz át magasabb kategóriákból a kompakt osztályba, hanem teljesen új, karcsú felépítésének okán is.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_006

Tervezői helytakarékosságra és következetes súlycsökkentésre törekedtek. A típuselőd remek menetdinamikájából kiindulva extra-könnyű futóművet konstruáltak, amely érezhetően javítja a kerékvezetést, a fékezést és a kormányzást. A fitneszkúra hatására élénkebb, ugyanakkor komfortosabb lett az ötajtós kocsi, közvetlenebbül reagál a vezető utasításaira, dinamikusan fordul be és minden eddiginél élvezetesebben vezethető.

Új felépítés

Az új Astra-nemzedék alapvető karcsúsítása jót tett a kompakt bestseller agilitásának és hatékonyságának. Minden egyes komponense próbapadra került, s a mérnökök elsősorban az okos anyaghasználatra ügyeltek. Egyedül a nyers karosszéria 20 százalékot adott le a súlyából, 357 helyett 280 kilogrammos lett, és további 50-et nyertek a futóművön: tökéletesítették az első és a hátsó hidat, nagy- és ultra-nagy szilárdságú acélokat, valamint kompakt segédvázakat alkalmaztak. A kisebb súly persze még messze nem jelent kisebb stabilitást, épp ellenkezőleg, hiszen a torziós merevség 18,6-ról 19,0 kNm/fokra nőtt. Ennek hozadékaként javultak a menettulajdonságok, illetve a zaj- és rezgési jellemzők.

A bevált első MacPherson futómű és a csatolt lengőkaros hátsó felfüggesztés, az Opel továbbra is egyedülálló Watt-rúdjával együtt, maximális stabilitásról és kiegyensúlyozott komfortról gondoskodik.  Az első nyomtáv azonos a típuselődével, a hátsó nyolc milliméterrel keskenyebb lett, a tengelytáv 23-mal rövidült. A kerekek 15 – 18 colosak.

Okos hátsó felfüggesztés

Rüsselsheimben egészítették ki világelsőként okosan elhelyezett Watt-rúddal a csatolt lengőkaros hátsó futóművet. Ezt az innovatív, az Opel által szabadalmazott elrendezést tovább finomították az új Astra részére. Megmaradtak a viszonylag könnyű, helytakarékos és zseniálisan egyszerű csatolt lengőkaros rendszer elvi előnyei a többlengőkaros konstrukcióval szemben, de hozzájuk jött egy kanyardinamikai pozitívum: a karosszéria megdőlése esetén állandóbb marad a kerekek dőlése és összetartása.

A súlycsökkentett Watt-rudat a padlólemez alatt, közvetlenül a hátsó kerekek középvonala mögött helyezték el. Rövid, billenthető kiegyenlítő lengőkarjának gömbcsuklóihoz kapcsolódnak a kerekekhez vezető keresztrudak. Ez az elrendezés hatásosan nyeli el a harántirányú, illetve az útegyenetlenségekből származó befolyásokat. A Watt-rudazat azáltal egyenlíti ki a centrifugális erőt, hogy továbbvezeti az egyik kerékről a másikra, csírájában fojtva el a tengely oldalirányú mozgását. A mérnökök számításai szerint ez a szerkezet 80 százalékkal is csökkentheti a hátsó tengelyt támadó erőket.

További előny, hogy lágyabbak lehetnek a szilentblokkok, mert kisebb erőket kell kitámasztaniuk, így optimálisan lecsatolódnak az útpályáról származó zavaró impulzusok, miáltal jelentősen csökken a zajszint az utastérben. Az U-szelvényűre préselt torziós elemet a hosszlengőkarok közé szerelik, közvetlenül a hátsó kerekek előtt. Változó falvastagság és az összehegesztési szögek flexibilis variálása teszi lehetővé a karosszériadőlés mértékének kiegyenlítését, így lehet a kívánt mértékben finoman hangolni az új Astra különböző súlyú és motorú változatait.

Finomított első híd

Az első MacPherson rugóstagok toronycsapágya kettős hatású, egymástól tisztán elkülönítve veszi fel a rugózásból és a csillapításból származó erőket. A rugózatlan tömeg csökkentése és a súlyeloszlás javítása érdekében alumíniumból készül a függőcsapszeg. A stabilizátor csöves kialakítású. A szintén optimalizált súlyú L-szelvényű keresztlengőkar maximális stabilitással, két szilentblokkon keresztül csatlakozik a segédvázhoz. A gumiblokkokat és a felfüggesztés geometriáját úgy hangolták össze, hogy keresztirányban merev, hosszirányban lágy legyen a felfüggesztés, ezáltal javul az autó vezethetősége, és emelkedik a komfortnívó. A keresztlengőkar hátsó szilentblokkjának elasztoméres csillapítása megakadályozza, hogy a kormánykerékig továbbterjedjenek a rezgések.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_008

A tökéletesített szervokormánnyal összehangolt új első futómű nagyon élvezetessé teszi az új Astra vezetését, jól fekszik az úton az autó, és nagyon precízen dirigálható.

Kifinomult fékberendezés

A kétkörös fékrendszerű Astra különböző motorváltozataihoz háromféle féktárcsa-kombinációt alkalmaznak. A 15 colos specifikációhoz járó hűtött első, illetve tömör hátsó tárcsa átmérője 276, illetve 264 milliméter. A 16 colos változat adatai 300 és 288 milliméter, de van egy 16/15 colos variáns is, nagy első- és kis hátsó tárcsával.

E szolid mechanikus alapot egészíti ki az új Opel Astra valamennyi kivitelében alapfelszerelésként az aktív biztonságot magas szintre emelő ESPPlus elektronikus menetstabilizáló. Az autó közepén elhelyezett perdületérzékelője minden mozgást regisztrál a jármű függőleges tengelyvonala körül. Ez és a kormánytengely elfordulás-érzékelője adja a sebességjellel együtt azt a képet, amelynek alapján a szabályozás kifejtheti hatását. Ha minden jel arra mutat, hogy a vezető elvesztette uralmát az autó fölött, a rendszer egy vagy több kerék fékezésével és gázelvétellel avatkozik be.

Az ESP a következő kontrollfunkciókat fogja össze:

 • Blokkolásgátló (ABS) és kipörgésgátló (TC)
 • Elektronikus fékerő-elosztó (EBD) adagolja a helyzetnek megfelelően az első és a hátsó tengely fékhatását. Ezáltal bármilyen körülmény és tengelyterhelés-eloszlás esetén stabilan és a lehetséges maximális mértékben lehet lassítani.
 • A kanyarodási fékszabályozás (CBC) akkor jut szerephez, ha centrifugális erő hatása alatt kell fékezni.
 • A perdületnyomaték-szabályozás (TVBB) a helyzetnek megfelelően fékezi a kanyar belső ívén futó hátsó és/vagy első kereket, miközben gyorsít a vezető. Ezáltal precízebben és jobban uralhatóan fordul az autó – szinte behúzza magát a kanyarba. Ahelyett, hogy a fronthajtású kocsikra jellemzően kifelé tolná az elejét, az Astra nagy sebességgel kezdett kanyarban is semleges marad.
 • A kanyarodási kipörgésgátló (CTC) megakadályozza a belső íven futó első kerék túlforgását, ezzel csökkenti a fronthajtású járművek jellegzetes alulkormányzottságát a kanyarból kigyorsításkor.
 • Az elektronikus motorfék-nyomaték szabályozás (EDC) hirtelen nyomatékváltozás, mint gázelvétel esetén, megakadályozza a kerékcsúszást, így átvihető a kormányerő.
 • A fékasszisztens (BAS) azzal segíti a vezetőt, hogy hirtelen pedálnyomáskor kellően nagy nyomást épít fel a főfékhengerben.
 • A hidraulikus fékmelegedés-kiegyenlítés (HBAF): egymást követő erős fékezések esetén az ABS szivattyúja a jármű sebességétől, a pedálgyorsulástól és a féktárcsák hőmérsékletétől függő mértékben több fékfolyadékot nyom a fékkörbe.
 • A féktárcsa-tisztítás (BDC) enyhe fékezésekkel rendszeres időközönként letakarítja a szennyezést a féktárcsákról. Így mindig teljes fékteljesítményre számíthatunk.
 • Az utánfutó-stabilizáló (TSA) a vontatást teszi biztonságossá azzal, hogy célzott gázelvétellel és fékezésekkel csírájában fojtja el a becsóválást.
 • Elektromos rögzítőfék: az ösztönösen kezelhető, és az INNOVATION kivitel alapfelszereléséhez tartozó elektromos rögzítőfék egyrészt növeli a kezelés komfortját, másrészt a kézifék-kar elmaradása révén rakodóhelyet szabadít fel középen. A legutóbbi optimalizálást követően még csendesebb és kényelmesebben kezelhető lett. Míg korábban mechanikus huzal működtette a hátsó féket, most már villanymotorokra bízták ezt, megszüntetve a teljesítményveszteséget. Használata egyszerű: csak fel kell emelni egy kapcsolót a sebességváltó karnál. A fék akár 30 százalékos lejtőn is biztosan megfogja az Astrát, és elinduláskor automatikusan kiold.Az elektromos rögzítőféket együtt kínálják az emelkedőn elindulási asszisztenssel (Hill Start Assist – HSA), amely a vezetőt és a kuplungot is kíméli: amint átlép az ember a fékpedáltól a gázra, a rendszer befékezi az autót, amely tehát nem gurulhat vissza.
 • Elektromos szervokormány (EPS): az új Astra fogasléces kormánygépének sebességfüggő rásegítése nem hidraulikusan, hanem elektromosan működik, hogy csökkenjen a fogyasztás. Az alkatrészek súlyát 18 százalékkal, azaz 2,8 kilogrammal csökkentették. Az új berendezés direktebb kormányérzést ad, és hatékonyabb is: azonos teljesítmény esetén minden üzemállapotban kevesebb energiát fogyaszt. Ehhez járulnak olyan funkcióbővítések, mint az új komfort-szabályozás (SRS – Smooth Road Shake), amely a kerekek esetleges kiegyensúlyozatlanságát ismeri fel, és szűri ki, ezáltal nem vibrál a kormánykerék az ember kezében. A DPC (Drift Pull Compensation) pedig megakadályozza, hogy oldalerő hatására, például oldalszélben, egyenes kormányállás ellenére félrehúzzon az autó.A kormányoszlop széles állítási tartományának – tengelyirányban 30, függőlegesen 25 milliméter – köszönhetően bármilyen testmagasságú autós megtalálhatja az ergonómiailag korrekt üléspozíciót.
 • A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark IV fényképezővel készítettük.
  Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
  Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
  Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte
Előző cikkA Nissan jelentős vevőszolgálati reformot hajt végre
Következő cikkIlyen lett az új BMW X4 M40i – mutatjuk