AutóAddikt Bemutatók Ford Magyarországon a Ford Puma ST-Line X Vignale – egynapos sajtóúton vezettük

Magyarországon a Ford Puma ST-Line X Vignale – egynapos sajtóúton vezettük

Szilvásvárad, majd Eger volt a célállomás. Az új Ford Puma ST-Line X Vignale Magyarországra is megérkezett, öröm volt vezetni. Ténylegesen.

Mivel mi alapvetően nem temetjük a dízeleket, ezért egyértelmű volt, hogy a sajtóautó kiválasztásánál a Ford Puma ST-Line X Vignale 1.5 MHEV lesz a nyerő választás. Nyomaték, agilitás, gazdaságos üzemeltetés: minden megvolt ahhoz, hogy remek úti élményt kapjunk.

A Ford Solymár M3-as kivezető szakaszán található telephelyről indultunk ezúttal is, első célállomásunk Szilvásvárad volt. Ez a táv bőveb több, mint 100 kilométer, ami azért volt kedvező, mert ténylegesen megtapasztalhattuk így a Ford Puma ST-Line X Vignale üzemanyag-felhasználását. Takarékosságát, nemes egyszerűséggel, ugyanis nem volt hajlandó fogyasztani a gázolajat.

Lehet, hogy az előre 140 kilométer/óráig limitált Ford MyKey-opció miatt is lett visszafogottabb a fogyasztás – ugyanis a beállított autópályatempó (130-145 közt) nem engedett túl sok dinamizmust e sebességtartományban. Aztán később kiderült, hogy a mesterkulcs helyett egy átprogramozott, második „pótkulcs” volt az autóhoz mellékelve, s mint kiderült, az eredeti kulcs érzékelése azonnal törtli a limitet.

No de mindegy, ettől függetlenül a menettulajdonságokból nem vett le annyit, hogy ne tapasztalhattuk volna meg teljes mértékben a Ford Puma ST-Line X Vignale 1.5 dízel MHEV minden optimális mozzanatát. Remek gyorsulás, jó kormányizhatóság, kellemesen komfortos kényelem – mi kellhet még egy remek autópályázáshoz?

Miután letértünk Eger-Szilvásvárad irányba, és elhagytuk a bekötő autóút-szakaszt is, jöttek a kanyargós, hegyes-völgyes szakaszok. Ittr már az útminőség is romlott, de így a Ford Puma ST-Line X Vignale felfüggesztését is behatóbban tudtuk viszgálni gyakorlatban. Az úthibákat kisimítja, stabil tud maradni még élesebb kanyarvételezésnél is, s mindezek mellett a menetzaj is elenyésző.

Néhány kiegészítő gondolattal foglaljuk össze az új Ford Puma ST-Line X Vignale további lényegiségét. Tehát:

 • A Ford Puma üzemanyag-takarékosságát, teljesítményét és élvezetes vezethetőségét még magasabb szintre emeli a fejlett Ford EcoBoost Hybrid 48 voltos technológia
 • A leleményes, rugalmasan alakítható hátsó tárolási megoldások a kategória legjobb, kompromisszumoktól mentes csomagtér-kapacitását ígérik. A Puma stílusa új fejezetet nyit a Ford emberközpontú formatervezési filozófiájában
 • Alapáron jár az új Vészhelyzet Előrejelzés rendszer, opcióként Stop & Go funkcióval kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika rendelhető. A kínálatban prémium felszereltségű Puma Titanium X és ST-Line X Vignale modellváltozatok is szerepelnek

Az új Ford Puma hatásosan egyesíti a lenyűgöző külső formaterv, a kategóriaelső praktikum és a fejlett, üzemanyag-takarékos mild hibrid hajtáslánc előnyeit.

A Ford 48 voltos EcoBoost Hybrid technológiája élvezetes teljesítményt, gyors gázreakciókat és kedvező üzemanyag-fogyasztást biztosít. A mild hibrid hajtás észrevétlenül egyesíti az elektromos nyomaték-rásegítést és a csekély súrlódású, háromhengeres, akár 155 lóerős 1,0 literes EcoBoost benzinmotor működését.

Karizmatikus stíluselemeivel – például a sárvédők tetejére épített fényszórókkal és a karosszéria atlétikus, lendületes vonalaival – az új Ford Puma új fejezetet nyit a Ford formatervezési filozófiájában. A kompakt crossover jellegzetes kiállását hatásosan hangsúlyozza a magas üléshelyzet, ráadásul az autó kategóriaelső, 456 literes csomagteret kínál.

Az autó vezetési élményét fejlett technológiák varázsolják még egyszerűbbé és stresszmentesebbé:

 • A Stop & Go funkcióval kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika, a Közlekedési Tábla Felismerés és a Sávközép funkció ugyanolyan hasznos az országúton, mint az araszoló városi forgalomban
 • Az új Vészhelyzet Előrejelzés tájékoztatja a vezetőt az autó előtti útszakaszon kialakult veszélyes szituációkra – még azelőtt, hogy akár a vezető, akár a jármű szenzorai érzékelhetnék azokat

Mindemellett a Puma a szegmens első modellje, amely kézhasználat nélkül nyitható csomagtérajtót és Derékmasszázs Ülés technológiát is kínál – és mindkét rendszer alapáras a prémium Titanium X változatban. A Ford Performance autóinak stílusát idéző Puma ST-Line olyan sportos kiegészítőket kap, mint a 19 colos, matt fekete könnyűfém keréktárcsák, a sportfutómű vagy az alul lapított karimájú kormánykerék. Az új Puma ST-Line X Vignale utasait a Windsor bőr üléskárpitozás és prémium B&O hangrendszer kényezteti.

“Vásárlóinktól megtudtuk, hogy egy kompakt terepes járműre vágynak, ami kitűnik a tömegből, és okos megoldásokat kínál a mindennapi használathoz. Így született meg az új Ford Puma, ez a karizmatikus és praktikus autó, amelyben olyan technológiák működnek, mint a masszázsülés vagy a mild hibrid hajtás,” nyilatkozta Szabó Attila, a Ford Magyarország ügyvezetője.

A Ford a tavalyi évben jelentette be, hogy az új Focus után bemutatott összes új modelljéhez kínál majd valamilyen elektromos hajtáslánc-opciót.

A Puma vásárlói az elsők közt élvezhetik a Ford kifinomult mild hibrid hajtásának előnyeit, amelynek magasabb teljesítménye és élénk gázreakciói alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett is biztosítják a Fordok jól ismert vezetési élményét.

Az EcoBoost Hybrid technológia egy szíjhajtású, 11,5 kW teljesítményű integrált indítómotor/generátorral (BISG) egészíti ki a Puma 1,0 literes EcoBoost benzinmotorjának erejét. A hagyományos generátor helyett alkalmazott BISG képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát, és az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.

A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a csekély súrlódású, háromhengeres benzinmotor mellett, normál haladás és gyorsítás közben felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát, valamint meghajtva az elektromos segédberendezéseket.

A 125 és 155 lóerős változatokban kínált intelligens, önvezérlő mild hibrid rendszer folyamatosan ellenőrzi, hogyan használja a vezető a járművet, és ennek alapján dönti el, mikor és milyen intenzitással töltse az akkumulátort, és hogy mikor használja fel az abban tárolt energiát, a következő két stratégia alapján:

 • Forgatónyomaték-helyettesítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 50 Nm forgatónyomaték leadására is képes, csökkentve ezzel a benzinmotor terhelését; a WLTP-alapú mérések szerint ez akár 9 százalékos üzemanyag-megtakarítást is jelenthet. A forgatónyomaték-helyettesítés hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy legmagasabb CO₂-kibocsátás értéke 124 g/km, az üzemanyag-fogyasztás pedig 5,4 l/100 km legyen a 125 lóerős változatnál (NEDC: 96 g/km és 4,2 l/100 km), illetve a 127 g/km és 5,6 l/100 km a 155 lóerős kivitelnél (NEDC: 99 g/km és 4,4 l/100 km)1
 • Forgatónyomaték-kiegészítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 20 Nm-rel magasabb forgatónyomatékot biztosít annál, mint amit a benzinmotor egyedül leadhat teljes terhelés mellett, illetve akár 50 százalékkal több nyomatékot produkál alacsony motorfordulatszám mellett, így ideális teljesítményt és élvezetes vezetési élményt kínál.

A BISG alkalmazása azt is lehetővé tette, hogy a mérnökök alacsonyabbra vegyék az 1,0 literes EcoBoost motor sűrítési arányát, és nagyobb turbótöltővel tornásszák fel a blokk teljesítményét, mivel a forgatónyomaték-kiegészítés jelentősen mérsékli a turbólyuk-hatást, így a motor gyorsabban pörög fel.

A benzinmotort egy szempillantásnyi idő, azaz mintegy 0,3 másodperc alatt újraindító BISG azt is lehetővé teszi, hogy a Puma EcoBoost Hybrid modell Start-Stop technológiája a további üzemanyag-takarékosság érdekében még több helyzetben működhessen, például amikor az autót 15 km/órás sebességnél kisebb tempóról fékezik állóra – még akkor is, ha váltó fokozatba van kapcsolva, de a kuplungpedált már lenyomták.

“1,0 literes EcoBoost motorunk már eddig is bebizonyította, hogy egyszerre erős és takarékos. EcoBoost Hybrid technológiánk most mindezt új szintre emeli” – nyilatkozta Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. „Biztosak vagyunk benne, hogy a vásárlók imádják majd az EcoBoost Hybrid hajtás sima és azonnali teljesítmény-leadását – akárcsak azt, hogy ezentúl ritkábban kell tankolniuk.”

A vásárlók emellett további modern Ford EcoBoost benzinmotorok és Ford EcoBlue dízelek közül választhatnak majd, amelyekhez alapáron jár az üzemanyag-fogyasztást tovább csökkentő Auto Start-Stop technológia. Ezek az erőforrások rövid úton, gyorsan kapcsolható hatfokozatú manuális sebességváltóhoz csatlakoznak.

A Puma 125 lóerős 1,0 literes EcoBoost motorjának üzemanyag-fogyasztása 5,7 l/100 km, míg CO₂-kibocsátása 131 g/km (NEDC: 103 g/km és 4,5 l/100 km)1. Az idei év későbbi végében egy hétfokozatú, dupla tengelykapcsolós automata sebességváltó is megjelenik majd a Puma kínálatában, zökkenőmentes váltásokat és még takarékosabb autózást biztosítva.

Az 1,0 literes EcoBoost és EcoBoost Hybrid hajtásláncokban hengerlekapcsolási technológia is működik, amit a Ford elsőként kínál egy háromhengeres erőforráshoz. Ez a technológia 14 ezredmásodperc alatt automatikusan leállítja az egyik henger működését, amikor a motor nem teljes terheléssel üzemel, például amikor az autó egyenletes sebességgel halad, szükség esetén pedig ugyanennyi idő alatt újra visszakapcsolja azt.

Még idén kapható lesz egy 120 lóerős, 1,5 literes EcoBlue dízelmotoros változat is, ami nemcsak kifinomult teljesítmény- és nyomatékleadást kínál, hanem csekély, várhatóan 117 g/km CO₂-kibocsátást és 4,5 l/100 km üzemanyag-fogyasztást is (NEDC 99 g/km és 3,8 l/100 km NEDC).2

A dízelmotor innovatív technológiái:

 • Integrált szívócső a motor optimális levegőellátáshoz
 • Kis tehetetlenségű turbótöltő a gyorsabb és kiszámíthatóbb turbóreakcióhoz
 • Nagy nyomású üzemanyag-befecskendező rendszer, ami gyorsabb gázreakciókat, finomabb működést és precízebb adagolást biztosít

A vezetési élményt tovább javítja a Ford üzemmódválasztó technológiája, aminek segítségével a vezető áthangolhatja az autó gázreakcióit, ESC-rendszerét, kipörgésgátlóját és az automata váltó kapcsolási karakterisztikáját, hogy az autó teljesítménye jobban illeszkedjen a mindenkori vezetési helyzethez.

A Normal, Eco, Csúszós út és Ösvény üzemmódok kiválasztásával az autós biztosan megtalálja az adott út-, időjárási- vagy terepviszonyokhoz való beállítást, ami a bekapcsolás után egyedi grafikával jelenik meg a műszeregységen.

A Puma tervezői tovább tökéletesítették a Ford B-padlólemezét, ami már a Ford Fiestát is kategóriaelső menetdinamikával ruházta fel. Az új, merevebb hosszlengőkaros hátsó futómű, a nagyobb lengéscsillapítók és a merevebb futómű-bekötések csökkentik a súrlódást és javítják az egész szerkezet merevségét, így a Puma a kategória legélvezetesebb menetdinamikáját ígéri.

Az új Puma a Ford B-padlólemezére épül, amelynek optimalizált tengely- és nyomtávja kiváló alapot biztosít az ideális SUV-arányok megteremtéséhez. A mélyre húzott, ereszkedő tetővonal karakteres és azonnal felismerhető sziluettel ruházza fel az autót, elrugaszkodva az ’ék alakú’ crossover-trendtől, sőt egyfajta ’anti-ék’ dizájnt megformálva, amelyben a laposabb övvonal kiegyensúlyozottabb arányokat biztosít. 

A Puma sportos karakterét erősítik a karosszéria oldalán végigfutó látványos vonalak és az erőteljes kerékjárati ívek. A hatásos kialakítású orr-rész ’kenu alakú’ fényszórói magasan, a sárvédők tetején kaptak helyet, alattuk pedig a LED ködfényszórók láthatók; ezeket a tervezők azokba a légbeömlőkbe integrálták, amelyek átvezetik a légáramlatot az első kerekeken, csökkentve a turbulenciát és javítva az aerodinamikát. 

A karosszéria kiegyensúlyozott arányainak szépségét még inkább kihangsúlyozza az A-oszlop “lebegő” kialakítása. Ez a megoldás vizuálisan hátrébb tolja a kabin tömegét, így az autó sziluettje még erőteljesebb és elegánsabb lett.

A Puma különböző modellváltozatai: a sportos Puma ST-Line, a stílusos Puma Titanium, a gazdagon felszerelt Puma Titanium X és a Luxuskivitelű Puma ST-Line X Vignale hűen tükrözik a vásárlók sokféle elvárásait.

A sportos Puma ST-Line változatra épülő Puma ST-Line Vignale selyemfényű alumínium felső hűtőrácsot, ébenfekete alsó légbeömlőt, a karosszéria színére fényezett hátsó-alsó légterelőt és nagyméretű hátsó légterelőt kap. Az autó alapfelszereltségének része a LED fényszóró, a Windsor bőr üléskárpitozás, a Manacor bőrrel borított kormánykerék, a prémium B&O hangrendszer és a Ford KeyFree rendszer.

A Puma Titanium X kivitel exkluzív Pearl Gray fényezésű 18 colos, 10 küllős könnyűfém keréktárcsákat kap, és magas fényű fekete, illetve krómozott elemek díszítik a méhsejtmintás hűtőrácsot és a ködfényszórókat. Az oldalsó légterelő szoknyák dekorációja ugyanilyen, a hátsó diffúzor és az alsó védőlemez pedig metálszürke. A karosszéria színére fényezett, fűthető külső tükrökben nemcsak az irányjelző, hanem a kilépő fény is helyet kapott.

A Puma Titanium X utasterében találkozhatunk először a levehető és mosható üléshuzatokkal, amelyekkel könnyebben megőrizhető az utastér újszerű állapota. A vásárlók így a saját ízlésükhöz igazíthatják a kabin stílusát, és a cipzáras kárpitokat egyszerűen, akár egy kézzel is lehúzhatják az ülésről. Az utasok emellett elgyönyörködhetnek a bőrhatású kormánykerék látványában is, akárcsak a műszeregység és a műszerfal fahatású betétjeinek és az ajtóburkolatok különleges, modern dizájnú szövetbetéteinek szépségében.

“Azt akartuk, hogy a Puma Titanium X kabinja hasonlóan hívogató és kényelmes legyen, mint tulajdonosai otthona, ezért olyan színeket, anyagokat és igényes kidolgozást alkalmaztunk, ami az otthoni környezetet idézi,” magyarázta el Sonja Vandenberk, a Ford Európa színekért és anyagokért felelős vezető dizájnere.

A Ford Performance autóinak stílusát idéző Puma ST-Line alapáron 18 (opcióként 19) colos, matt fekete könnyűfém keréktárcsákat kap, a sportfutóműben pedig speciális hangolású rugók és lengéscsillapítók vannak. Az ST-Line matt fekete hűtőrácsát fényes fekete keret öleli körül, ahogy a ködfényszórók peremét és az opcióként rendelhető nagyobb, funkcionális tetőlégterelőt is ragyogó fényezés díszíti.

Az ST-Line kivitel látványos sárvédőelemei a légfüggöny beömlőihez irányítják a levegőt. A Puma ST-Line utasterében lapos alsó karimájú kormánykereket találunk, valamint látványos vörös varrással díszített kárpitokat, amelyek részlegesen bőrből is készülhetnek. A modellváltozat sportos karakterét alumínium pedálsor és sebességváltó, valamint fekete tetőkárpitozás hangsúlyozza ki.

Az autó 10 élénk külső fényezéssel rendelhető meg, Blazer Blue, Frozen White, Race Red, Solar Silver, Agate Black, Lucid Red, Grey Matter, Desert Island Blue, Magnetic és Metropolis White színekben.

A Puma lenyűgöző stílusához szinte példátlan praktikum társul; ennek egyik legfontosabb eleme a mindennapos pakolási problémákra gyakorlatias megoldásokat kínáló, innovatív kialakítású csomagtér, amely a kategória legnagyobb, 456 literes térfogatával büszkélkedhet. A rugalmasan alakítható csomagtartóban – a második üléssort síkba döntve – kényelmesen elfér egy 112 cm hosszú, 97 cm széles és 43 cm magas doboz.

A praktikus rakodási lehetőségek nemcsak kielégítik, hanem túl is szárnyalják a vásárlók elvárásait, hiszen a Ford MegaBox mély és sokoldalúan használható, 80 literes teret kínál. A 763 mm széles, 752 mm hosszú és 305 mm mély rekeszben kiválóan elhelyezhetők akár 115 cm magas dolgok is (például szobanövények), ha állítva rakják be őket. Ha pedig lezárják a fedelét, akkor a rekesz jó szolgálatot tehet a piszkos sportruházat vagy a sáros gumicsizmák szállításánál. A szintetikus anyaggal bélelt, és alul leengedő dugóval kiegészített Ford MegaBox vízzel is könnyen tisztítható.

Szintén praktikus megoldás, hogy a Puma csomagterének padlója akár egy kézzel is egyszerűen beállítható, hogy a hátsó traktus tökéletesen igazodjon a pillanatnyi igényekhez:

 • A legalsó pozícióba állítva maximális a csomagtér, miközben a Ford MegaBox rejtve marad
 • A felső helyzetbe állítva a lenti padlófelület egy szintbe kerül a síkba döntött hátsó ülésekkel
 • A csomagtérből kiemelve a padló függőlegesen rögzíthető a második sor üléstámlájának hátuljához, és ilyenkor teljes egészében kihasználható a 456 literes tér

Az állítható csomagtérpadló strapabírását és szilárdságát ugyanaz a méhsejt-konstrukció biztosítja, mint a repülőgépeknél és szupersportkocsiknál alkalmazott hatszögletű cellaszerkezet.

A ki- és bepakolást még inkább megkönnyíti, hogy a Ford a szegmensben most először kínál kézhasználat nélkül nyitható csomagtérajtót. Az autós így akkor is hozzáfér a csomagtérhez, ha mindkét karja tele van szatyrokkal, gyerekekkel vagy sportfelszereléssel, hiszen a nyitáshoz elég, ha meglendíti a lábát a hátsó lökhárító alatt.

Ráadásul mindezt egy innovatív kalaptartó is kiegészíti, ami megoldást kínál azokra a helyzetekre, amikor az autós ki- vagy berakodik a csomagtérbe, vagy nagyméretű tárgyakat szállít. A csomagtérajtóhoz rögzített kalaptartó együtt mozog az ajtóval, így nincs szükség oldalsó támasztékra, vagyis akadálytalanul hozzá lehet férni a rakodótérhez. A rugalmas kalaptartó egyszerűen rásimul a terjedelmesebb csomagok tetejére.

“A fejlesztés során arra törekedtünk, hogy minden eddiginél praktikusabb autót tervezzünk – méghozzá kompakt méretekben” – mondta Norbert Steffens, a Puma programvezető főmérnöke. “A Puma egyedi Ford MegaBox megoldása és csomagtérpadlója jó példa arra az innovatív szemléletre, amivel a stílus csorbítása nélkül is rugalmasan alakíthatóvá formáltuk a csomagteret.”

A Pumában 12 ultrahangos szenzor, három radar és két kamera figyeli a környezetet, információkkal látva el a kifinomult Ford Co-Pilot360 technológiákat, amelyek fokozott védelmet, könnyebb vezetést és parkolást kínálnak, miközben kényelmesebbé, biztonságosabbá és kevésbé fárasztóvá varázsolják az autózást.3

A Stop & Go funkcióval kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika, a Közlekedési Tábla Felismerés és a Sávközép funkció segítségével az autó kényelmesen távolságot tart az előtte haladó járművektől, így a hosszú utakon kevesebb stresszt jelent az autó sávban tartása. Ráadásul a rendszer azt is biztosítja, hogy a jármű ne lépje túl a megengedett sebességhatárt, mert figyeli az úttest fölötti kijelzőket és az út szélén elhelyezett jelzőtáblákat, és ezeket összeveti a fedélzeti navigációs rendszer információival. A Stop & Go és a Sávközép funkciók csak a hétfokozatú automata sebességváltóval szerelt modellekben állnak rendelkezésre.

A Stop & Go funkció segítségével az Adaptív Sebességtartó Automatika az araszoló forgalomban akár állóra is fékezi az autót (amihez akár a teljes fékerő 50 százalékát is felhasználhatja), majd automatikusan újra elindítja, ha a megállás nem tartott 3 másodpercnél tovább. Az ennél hosszabb egyhelyben állás után a vezető a kormánykeréken elhelyezett gombbal aktiválhatja újra a rendszert, vagy úgy, hogy finoman a gázpedálra lép.

A FordPass Connect beépített modem segítségével az új Vészhelyzet Előrejelzés tájékoztatja a vezetőt az úton kialakult veszélyes szituációkról, még akkor is, ha a baleset helyszíne még nem látható egy kanyar miatt, vagy a többi járműtől.

A Vészhelyzet Előrejelzés figyelmeztetései függetlenek a műholdas navigációtól, mivel azokon a percenként frissített információkon alapulnak, amelyeket a helyi hatóságok, mentőszolgálatok és a „felhőhöz” csatlakozó más járművek szolgáltatnak.

A vészhelyzeti figyelmeztetések közt egyaránt szerepelnek az útjavítási munkálatok, a meghibásodott járművek, az úttesten feltűnő állatok, gyalogosok vagy tárgyak, sőt még a veszélyes útviszonyok is, így az autósok időben felkészülhetnek azokra a helyzetekre, amelyek rájuk várnak, de egyelőre nem észlelhetők.

Most először jelenik meg egy B-szegmensű Ford-modellben a 180 fokos látószögű tolatókamera, ami az utastéri érintőképernyőn jeleníti meg az autó mögötti terület képét, így könnyebben észrevehetők a gyalogosok, a kerékpárosok vagy más járművek, miközben a vezető kitolat egy parkolóhelyről vagy egy kocsibeállóról. 

Szintén a tolatást könnyíti meg a Keresztirányú Forgalomfigyelővel kiegészített Holttérfigyelő rendszer (BLIS), ami hátramenetbe kapcsolva figyelmezteti a vezetőt, ha az autó nyomvonalát egy másik jármű keresztezheti. Ha az autós nem reagál a jelzésre, a rendszer fékez, hogy elkerülje az ütközést, vagy mérsékelje a baleset súlyosságát.

Az Aktív Parkolóasszisztens segít felmérni a megfelelő méretű parkolóhelyet, majd a vezető kormányzása nélkül is elvégzi a párhuzamos vagy a merőleges parkolást. Az Automatikus Távfény-vezérlés önállóan tompított világításra kapcsol, hogy a Puma fényszórója ne vakítsa el a szembejövő autósokat.

A Ford fejlett Sávtartó rendszerét még tökéletesebbé csiszolja az Útpadka Érzékelés, ami felismeri a határt az aszfaltozott útburkolat és a járhatatlan felületű padka között – még akkor is, ha ez a határvonal nem egyértelmű, mert a padka kavicsos vagy füves. A rendszer finom kormányzási nyomatékkal akadályozza meg, hogy az autó lesodródjon az úttestről.

A Puma technológiái a sűrű városi forgalomban is hasznos segítséget jelentenek. Az Aktív Fékezéssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer felfedezi az úton vagy az úttest közelében tartózkodó embereket, illetve azokat is, akik keresztezhetik az autó nyomvonalát. A Ford mérnökei arra tervezték a rendszert, hogy csökkentse bizonyos frontális ütközések súlyosságát (más járművekkel és gyalogosokkal egyaránt), illetve hogy segítségével a vezető akár teljesen el is kerülhesse az ütközést. A Pumába már a technológia továbbfejlesztett változatát építették be, amely a szélesebb látószögű kamera révén jobban nyomon tudja követni a gyalogosok mozgását.

Ha mégis baleset történne, az Ütközés Utáni Fékezés az első becsapódás észlelése után a féknyomás automatikus csökkentésével mérsékli a lehetséges másodlagos ütközés hatását; az autó lelassítása kisebb sérülési kockázatot jelent az utasok és a jármű számára.

További technológiák, amelyek segítenek a Puma vezetőjének, hogy elkerülje a baleseteket:

 • Kikerülő Kormányzási Asszisztens: A városi és országúti sebességtartományokban egyaránt működő berendezés radarral és kamerával érzékeli a Puma előtt lassan haladó vagy álló járműveket, és kiegészítő kormányzási nyomatékkal segít, hogy a vezető egy elkerülő manőverrel megakadályozza az ütközést

“A Puma annyi technológiát kínál, ami példátlan ebben a szegmensben” – mondta Steffens. “A vezeték nélküli töltőtől kezdve a Stop & Go technikáig minden megoldásunk azt szolgálja, hogy a Puma észrevétlenül, mégis tökéletesen szolgálja tulajdonosát.”

A Puma a lehető legmagasabb, 5 csillagos értékelést kapta az autók törésbiztonságát vizsgáló Euro NCAP független szervezettől, teljes pontszámmal teljesítve a teljes fedésű oldalütközéses vizsgálatot, illetve azt a meg keményebb tesztet, amikor az autó egy oszloppal ütközik oldalról. Az értékelésben külön kiemelték a Puma technológiáit, köztük az Aktív Fékezéssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszert, az Intelligens Sebességhatárolót és a Sávtartó rendszert.

A Puma a szegmensben elsőként kínál derékmasszírozó első üléseket, amelyek az elfáradt izmok felfrissítésével kellemesebbé varázsolják az utazást. A hárompontos rendszerben nemcsak a masszázs erőssége állítható (három fokozatban), hanem a masszírozó mozgás iránya is.

Az első üléstámlák vékony kialakításával sokkal több hely jut a hátul ülők térdének, a második üléssor ülőlapjának formája pedig segíti a ki- és beszállást. A vezető ülésének magassága állítható. Az utastér teljes hosszúságában – és szinte teljes szélességében – végigfutó, nyitható panorámatető két edzett, színezett üvegfelületének köszönhetően a kabin még tágasabbnak és levegősebbnek érződik.

Vezeték nélküli okostelefon-töltő gondoskodik arról, hogy az autó utasai menet közben is mindig kapcsolatban maradhassanak a külvilággal, ráadásul ez a megoldás azt is lehetővé teszi, hogy a töltőkábel ne foglalja le a Puma két USB-portjának egyikét. A töltőpad a műszeregység alatt kapott helyet; a rendszer automatikusan felismeri a kompatibilis készülékeket, és azonnal tölteni kezdi az akkumulátorukat.

A készülékek természetesen a vezeték nélküli töltés ideje alatt is Bluetooth-kapcsolatban maradnak a SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszerrel. A kétujjas csippentés és végigsimításos mozdulatokkal is használható 8 colos központi érintőképernyőn keresztül – illetve hangutasításokkal – kezelhetők a csatlakoztatott okostelefonok és az audio, a navigáció és a klímaberendezés. A rendszer kompatibilis az Apple CarPlay and Android Auto™ rendszerekkel, amelyek felár nélkül rendelkezésre állnak.

A FordPass Connect beépített modem segítségével a Puma olyan WiFi-hotspottá válik, ami akár tíz mobileszköz számára biztosít vezeték nélküli csatlakozást. A rendszer számos kényelmi szolgáltatást kínál a FordPass mobil alkalmazáson keresztül, például a Járműkeresőt, a Járműállapotot, amivel ellenőrizhető az üzemanyagszint, a riasztó állapota, az olaj élettartama és sok más egyéb, a Távnyitás/zárást, illetve a Távindítást, ami a hétfokozatú automata sebességváltóval felszerelt változatokban áll rendelkezésre.

Opcióként a B&O PLAY hangrendszer is megrendelhető az autóhoz, amelynek dinamikus hangolása bármilyen menetkörülmények között prémium audioélményt biztosít. A rendszerben 10 hangszóró található, köztük egy 150×200 mm-es külső mélynyomó; ezt úgy építettek be a csomagtérbe, hogy ne raboljon el hasznos teret a poggyásztól. A magashangsugárzókat úgy helyezték el, hogy azok az ülések magasságában ’terítsék’ a hangokat, és így minden utas számára kiváló zenei élményt biztosítsanak. A rendszer lelke egy 575 wattos digitális jelerősítő, ami az equalizert és az audio keverést (beleértve a választható Surround hangzást) is szabályozza.

A 12,3 colos, teljes mértékben konfigurálható digitális műszeregységen az autósok a saját ízlésükhöz igazíthatják – és fontossági sorrendbe állíthatják – a vezetéssegítő technológiák és a műholdas navigáció információit. A műszeregység szabadformázású technológiával készül, ezért a felső élét le lehetett kerekíteni, hogy belesimuljon az utastér dizájnjába. A szabadformázású panelben az áramkörök a kijelzőbe vannak beágyazva, ami lehetővé teszi a tervezők számára, hogy – túllépve a hagyományos téglalap formátumon – más alakúra formálják a képernyőt.

A 24 bites ’true colour’ digitális műszeregység részletgazdagon, nagy felbontásban, könnyen felismerhetően, teljes színskálában és nagy fényerővel jeleníti meg a vizuális információkat, így azok könnyebben felismerhetők, és leolvasásuk kevésbé fárasztja a szemet.

Az új Puma tovább gazdagítja a Ford folyamatosan bővülő európai SUV- és crossover-kínálatát, amelyben olyan modellek szerepelnek, mint a Fiesta Active, a Focus Active, az EcoSport, a vadonatúj Kuga, az Edge és a vadonatúj Explorer Plug-In Hybrid.

A Puma gyártásához a Ford újabb 1700 embert alkalmaz és mintegy 200 millió eurót ruház be világszínvonalú üzemében a romániai Krajovában, amit 2008 óta folyamatosan, több mint 1,5 milliárd eurónyi befektetéssel modernizál.

“Biztosak vagyunk benne, hogy a Puma nagy hatással lesz az európai autósokra,” vélekedett Roelant. “Mindent megtettünk ezért, hogy biztosíthassuk a vásárlók által elvárt sokoldalúságot, akárcsak azt, hogy beülhessenek életük eddigi legmutatósabb autójába.”