AutóAddikt Hírek Már Debrecenben is tölthetjük elektromos autónkat a Nissan közbenjárásával

Már Debrecenben is tölthetjük elektromos autónkat a Nissan közbenjárásával

Debrecenben, a Nagyerdei mélygarázsban telepítették a város első elektromos autó villámtöltőjét. A Nissan által felajánlott ChaDeMo szabványú villámtöltő berendezéssel az E-ON és a város megállapodása értelmében, az elektromos autó tulajdonosok két éven át ingyen tölthetik fel autójukat. Az üzemeltetést a DV Parking Kft. végzi.

nissan_leaf_chademo

Európában, így hazánkban is szükség van a közlekedésben felhasznált energiahordozók átalakítására. Magyarországon, az elfogadott közlekedési stratégiában kiemelt helyet kapott a közlekedés környezeti kárainak csökkentése, a nem megújuló energiaforrások és nyersanyagok felhasználásának mérséklése. Az elektromos gépjárművek elterjesztése a többi között a környezetvédelem, az egészségvédelem és energiaracionalizálás egyik központi kérdése.

2013 januárjában életbe lépett az az európai uniós direktíva, amely előírja, hogy 2020-ig Magyarországon mintegy 68 ezer elektromos töltőállomást kell létesíteni, és ebből 7000-nek nyilvánosnak kell lennie. Hazánkban a Jedlik Ányos Terv lesz az Európai Unió vonatkozó irányelvének hazai végrehajtó rendelkezése. Első lépésben rövid időn belül összesen 150 db villámtöltő telepítése történik meg az országban.

A fenntartható közlekedés szempontjából egyre fontosabb szerepet játszanak a részben vagy teljes egészében elektromos meghajtású közúti járművek is. Debrecen elkötelezett a tiszta, közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli városi közlekedés iránt. Fontosnak tartja, hogy a  mindennapi közlekedés során inkább a tömegközlekedési eszközöket válasszák Debrecen lakói, amelyek a forgalom sűrűsége és a levegő minősége szempontjából is előnyösebbek az egyéni autózásnál. A Nagyerdei mélygarázsban telepített gyorstöltő az első lépése az önkormányzatnak abba az irányba, hogy megteremtse a városban az elektromos autózás feltételeit. A ChaDeMo szabványú töltőállomást a nap 24 órájában igénybe vehetik az elektromos autó tulajdonosok. A berendezéssel egy 25 perces töltéssel 150 km-re elegendő energiát tud egy villanyautó magához venni.