AutóAddikt Újdonságok Mazda CX-9: 2.5 literes SKYACTIV-G motorral, viszont Európában nem vezetik be

Mazda CX-9: 2.5 literes SKYACTIV-G motorral, viszont Európában nem vezetik be

A Mazda egy új modellt és egy új motort mutatott be nemrégiben a Los Angeles-i Autókiállításon. A SKYACTIV-G 2.5T, az első turbófeltöltéses SKYACTIV-G benzinmotor az új Mazda CX-9-ben jelent meg, mely egy közepes méretű szabadidő-autó, ami Észak-Amerika piacára lép jövő tavasszal.

mazda-cx-9-skyactiv-autoaddikt-1

A SKYACTIV-G 2.5T a Mazda aktuálisan legerősebb motorja, 169kW-os és 420Nm-es teljesítménnyel (észak-amerikai verzió). A 2.5 literes benzinmotor turbó feltöltés nélküli változatát a nagyközönség már ismerheti a most futó Mazda6 és CX-5 modellekből. Az új, közvetlen befecskendezésű, turbós erőforrás még lineárisabb gyorsítást tesz lehetővé, különösen az alacsony és a közepes fordulatszám-tartományokban, reakciói gyorsak. Mérete inkább megfelelő, mint kisebbre vett, és olyan tipikus hibákat is sikerült kiküszöbölni benne, mint a turbólyuk, vagy a kiábrándítóan magas valós fogyasztás.

Az új motor része a Mazda dinamikus nyomású turbója, mely a világon az első, amely a turbina teljesítményét a kipufogó gázok pulzálási szintjének változtatásával maximalizálja, a motor fordulatszámának függvényében. A lehűtött kipufogógáz keringtető (EGR) rendszer eközben lehetővé teszi, hogy a motorban ideális maradjon a keverékarány, mindig a megfelelő oxigén-mennyiség álljon rendelkezésre az égéshez – mindezt a motor teljesítményének széles tartományában.

mazda-cx-9-skyactiv-autoaddikt-2

A motort elsősorban az új CX-9-be, az észak-amerikai piacra szánták. A családbarát szabadidő-autó nagyot lépett előre tágasságával és kényelmes, szép belső terével, amely 7 személy szállítására elegendő, 3 üléssorban. Külsejét ugyanúgy a díjnyertes „KODO – A mozgás lelke” formanyelv jellemzi, mint a korábban bemutatott modellekét. Hozzájuk hasonlóan az új autó műszaki hátterét is a SKYACTIV technológia biztosítja, amely a lendületes teljesítmény és a márkaikon MX-5 által inspirált Jinba Ittai élmény kompromisszummentes kombinációja. Az új CX-9-et a gyár négykerék-hajtással és az i-ACTIVSENSE vezetésasszisztens és biztonsági rendszerekkel kínálja. Az évi 50.000 darabos gyártás 80%-át előreláthatólag Észak-Amerikában fogják értékesíteni. A modellt Európában nem vezetik be.