AutóAddikt Újdonságok Meggyőző gyorsulással kecsegtet a V8-as 5 literes motorral hajtott új Ford Mustang

Meggyőző gyorsulással kecsegtet a V8-as 5 literes motorral hajtott új Ford Mustang

Az 5.0 literes V8-as motorral hajtott vadonatúj Ford Mustang 4.8 másodperc alatt gyorsul 0-100 km/órás sebességre: ez minden idők leggyorsabb sorozatgyártású Ford-modellje az európai piacon.

ford_mustang_5_0_v8_autoaddikt_1

Az új 2.3 literes EcoBoost motorral szerelt Mustang gyorsulása 0-100 km/órára 5.8 másodperc, üzemanyag-fogyasztása 8 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 179 g/km. Az új Mustang Fastback és Convertible változatokat már több mint 2200 európai vásárló rendelte meg: az első autók júliustól jelennek meg a kontinens márkakereskedéseiben, hazánkba várhatóan nyár végén érkeznek.

A Ford bejelentette, hogy a vadonatúj Ford Mustang 5 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsul fel 0-100 km/órás sebességre, s ezzel ez eredménnyel ez az autó minden idők leggyorsabb sorozatgyártású Ford-modellje ez európai piacon. A vállalat azt is közzétette, hogy mióta az idei év elején a márkakereskedések elkezdték felvenni a megrendeléseket, több mint 2200 európai vásárló rendelt magának vadonatúj Ford Mustangot. 50 éves története során a Ford Mustang most először kapható az európai piacokon. Az autót kétféle motor hajthatja: az egyik a Ford 5.0 literes V8-as blokkja 421 lóerővel és 530 Nm forgatónyomatékkal, a másik pedig az alacsonyabb fogyasztású 2.3 literes EcoBoost erőforrás 317 lóerős teljesítménnyel és 432 Nm forgatónyomatékkal.

Az 5.0 literes V8-as motorral hajtott, kézi kapcsolású sebességváltóval felszerelt Fastback modellváltozat álló helyből 4.8 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, vagyis jobban gyorsul, mint bármelyik, Európában forgalmazott Ford a 2005-ben bemutatott, kis szériában gyártott Ford GT szupersportkocsi megjelenése óta. A 2.3 literes EcoBoost motorral és manuális sebességváltóval szerelt Fastback változat gyorsulása 0-100 km/órára 5.8 másodperc. A Választható Üzemmódok segítségével a Ford Mustang vezetője mindig pillanatnyi hangulatához és az adott útviszonyokhoz igazíthatja autója teljesítményét, a közutakon kívül pedig a Versenypálya Alkalmazásokkal javíthatja autója menetdinamikáját. Ez utóbbira jó példa a Rajtautomatika, ami versenykörülmények közt a lehető legjobb startot garantálja. A Mustang-pilótára kanyarodás közben 0.97 G értékű centrifugális erő hat.

“Az új Ford Mustang boszorkányos gyorsasággal rajtol, és valósággal az ülésbe préseli az embert – s akkor még nem beszéltünk a borzongató motorhangról.” – ígéri Hermann Salenbauch, a Mustang termékcsalád-igazgatója. “De a Mustang nemcsak az egyenes pályaszakaszokon gyors, úgyhogy a vezetése kellemesen izgalmas élményeket tartogat az európai autósok számára.”

A Ford 2.3 literes EcoBoost motorjával hajtott új Ford Mustang üzemanyag-fogyasztása 8.0 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig 179 g/km.

Országúton és versenypályán egyaránt élvezetes

A vadonatúj Ford Mustang nagy teljesítményű motorjaihoz az európai piacon alapáron jár a teljesítménynövelő csomag, ami a nagy sebességű autózáshoz szükséges fokozott fékteljesítményt és hatékonyabb hűtést kínál. A kifinomult futómű- és karosszéria-szerkezet, valamint a fejlett technológia szintén javítja a menetdinamikát, így az autó a Ford Mustang vásárlói által elvárt sportos menetteljesítményt nyújtja. A középkonzolon található billenőkapcsolókkal aktiválható Választható Üzemmódok Normal, Sport+, Track (versenypálya) és Snow/Wet (havas/vizes) beállításai áthangolják az AdvanceTrac elektronikus menetstabilizáló vezérlését, a gázreakciókat, az automata sebességváltó fokozatváltási programját és a kormánymű áttételeit. A Választható Erősségű Elektromos Szervokormány segítségével a vezető választhat a Normal, a Comfort és a Sport kormányzási erők és kormányérzetek közül. Hogy a vezető a lehető legtöbbet hozhassa ki autójából, a Ford Mustang Versenypálya Alkalmazásokat is kínál; a kormánykerékről kapcsolható és a műszeregységben kijelzett funkciók közt szerepel a gyorsulásmérő, a gyorsulási idő mérése és a lassulásmérő is; ez utóbbi egy előre beállított sebességről lassítva méri a fékezéshez szükséges időt és a féktávot. Az 5.0 literes V8-as motorral és kézi kapcsolású sebességváltóval szerelt változatok Rajtautomatikája teljesen lenyomott gázpedál mellett is egy előre beállított (3000-4500 1/perc) tartományban tartja a motor fordulatszámát. A kuplungpedál felengedésekor a forgatónyomaték kontrolláltan jut el a hátsó kerekekhez, így a hajtóerő maximálisan érvényesül. Ugyancsak az 5,0 literes V8-as változathoz rendelhető meg az elektronikus Fékkörlezárás is, ami csak az első fékekre hat, hogy a vezető bemelegíthesse a hátsó gumiabroncsokat. A Ford Mustang független első-hátsó felfüggesztése sportos menetdinamikát és kényelmes gördülést biztosít; az integral link rendszerű hátsó futómű optimalizálja a rugózási kényelmet és az útfogást, az összeülés-gátló geometriájú első MacPherson rugóstagok pedig megakadályozzák, hogy a nagyméretű, hatékony fékek használata rontsa a kormányérzetet. A karosszériaszerkezet 28 százalékkal merevebb az előző generációs Mustang felépítményénél. A hatékony és precíz irányíthatóság érdekében a súlyelosztás is kiváló: az 5.0 literes V8-as változat tömegének 54 százaléka jut az első kerekekre, a 2.3 literes EcoBoost változat esetében pedig ez az arány 53 százalék. A tömegcsökkentés érdekében alumíniumból készült a motorháztető és első sárvédő, valamint a futómű, a váltómű és fékrendszer számos eleme. A karosszéria merevségét – és ezzel együtt a vezetési élményt és a biztonságot – nagy szakítószilárdságú acél alkalmazásával, valamint lézeres hegesztéssel és hidroformázási technológiával növelték a tervezők.

Klasszikus formavilág, modern felszereltség

Az új Ford Mustang Fastback és Convertible karosszériaváltozatokkal, hatfokozatú manuális és automata sebességváltókkal rendelhető, és az autó számos klasszikus formai elemet tartalmaz; jó példa erre a háromdimenziós, háromoszlopos kialakítású hátsó lámpatest, a jellegzetes, trapéz alakú első légbeömlő vagy a cápaharapást idéző hűtőmaszk-kialakítás. A Ford az amerikai Michigan államban működő Flat Rock üzemben kezdte meg az európai piacra szánt Ford Mustangok gyártását. A 10 különféle fényezéssel megrendelhető autó alapfelszereltségének listáján olyan tételek szerepelnek, mint a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, az automatikus Xenon fényszórók, a kétzónás klímaberendezés, a LED hátsó világítás vagy a hátsó diffúzor. Ugyancsak alapfelszereltség a 9 hangszórós audiorendszer és a 8 colos színes érintőképernyővel összekapcsolt, hangvezérlésű SYNC 2 fedélzeti csatlakozási rendszer is. Európában a Ford Mustang kizárólag az új, elsősorban nagyvárosi környezetekben megnyitott FordStore kereskedésekben rendelhető meg. Az első autók júliustól jelennek meg a kontinens márkakereskedéseiben, az Egyesült Királyságban pedig októbertől vehetők át.

Ford Mustang Fastback Ford Mustang Convertible
421 LE 5.0 V8 317 LE 2.3 EcoBoost 421 LE 5.0 V8 317 LE 2.3 EcoBoost
Man. Auto. Man. Auto. Man. Auto. Man. Auto.
Üzemanyag-fogyasztás* l/100 km (mpg) 13.5(20.9) 12.0(23.5) 8.0(35.3) 9.8(28.8) 13.6(20.8) 12.8(22.1) 8.2(34.4) 9.8(28.8)
CO2* g/km 299 281 179 225 306 289 184 225