AutóAddikt Autó-motorsport Most hétvégén az Észt Rallyn bizonyíthat a Toyota Yaris WRC

Most hétvégén az Észt Rallyn bizonyíthat a Toyota Yaris WRC

A most hétvégén megrendezésre kerülő Észt Rallyval kezdődik a Rally Világbajnokság 2021-es évadjának második fele. Az elmúlt három futamot győzelemmel záró és jelenleg a bajnokságot mind a pilóták, mind a gyártók mezőnyében toronymagasan vezető TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team célja, hogy továbbra is dominálja a bajnokságot.

A legendás kenyai Safari Rally visszatérésével Sébastien Ogier újabb győzelmet zsebelt be a múlt hónapban, amivel a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team pilótája 34 ponttal áll a második helyezett csapattársa, Elfyn Evans előtt. A ponttáblázat hatodik helyén álló Kalle Rovanperä szeretne visszatérni a pódiumra a számára kedvező észt szakaszokon, miközben a TGR WRC Challenge program pilótája, Takamoto Katsuta a kenyai dobogós szereplésének megismétlésében bízik.

A WRC naptárát 2020-tól bővítő Észt Rally leginkább nagysebességű, dimbes-dombos, ugratókkal tarkított szakaszokkal nehezíti meg a versenyzők dolgát, de technikás részekben sem lesz hiány. Az olykor különösen laza és homokos talaj eredményeképpen a második futamra nyomvájúk alakulhatnak ki a szakaszokon. A rally során a versenyzők 314,16 versenykilométert tesznek meg a négy nap mintegy 24 szakaszán, amely csütörtökön egy éjszakai Super Special pályával kezdődik Tartu, Észtország második legnagyobb városa mellett. Pénteken és szombaton is négy-négy szakaszt kell megtenniük a pilótáknak, amelyeket a déli szerviz után ismételnek. Míg a pénteki pályarészek ismerősként köszönhetnek vissza a tavalyi versenyről, addig szombaton teljesen új területeken száguld át a mezőny, leszámítva a napot záró tartui Super Special megismétlését. Vasárnap szervizelési lehetőség nélkül dupláznak a versenyzők három szakaszon, beleértve egy új Power Stage-et, amely a verseny középpontját jelentő tartui szervizpark mentén fut.

Jari-Matti Latvala (csapatvezető) 

„Nagyon kemény szezon van mögöttünk, és az év második felében is fenn kell tartanunk a jó munkát. Az Észt Rally teljesen más kihívást jelent, mint Kenya: itt minden a sebességről szól. Tudjuk, hogy korántsem lesz egyszerű itt nyerni, de bízom benne, hogy ismét a legjobb helyezésekért hajthatunk. Az előzetes tesztek során a rövidebb, technikásabb szakaszokra koncentráltunk, amelyek tavaly kevésbé jól sikerültek, és azt hiszem, idén jobban állunk ezen a téren. Abban biztos vagyok, hogy az összes pilótánk a legjobbat szeretné kihozni magából.”

Sébastien Ogier (az 1-es számú autó pilótája)

„Minden várakozásunkat meghaladta, hogy idén már négy rallyt képesek voltunk megnyerni. Jelenleg ez nem éppen egyszerű feladat a WRC-ben, ugyanis a vetélytársak nagyon kemények; éppen ezért különösen büszke vagyok az eredményeinkre. Az Észt Rally komoly kihívásokat rejt magában, különösen úgy, hogy elsőként állunk rajthoz, de igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból. A talaj biztosan sokkal lazább lesz, mint Kenyában, így felértékelődik a pilóták szerepe és a határok kiautózása. Mindig komoly kihívást jelent Észak-Európa gyors szakaszain autózni, de abban biztos vagyok, hogy ezt a kihívást minden pilóta élvezi.”

Elfyn Evans (a 33-as számú autó pilótája)

„A Safari Rally nem sikerült túl jól a számunkra pontok tekintetében, de szeretnénk ezt félretenni és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani Észtországban. Bár Kenyában is voltak gyors szakaszok, az Észt Rally teljesen más karakterű verseny. Az itteni szakaszok az abszolút legjobbat hozzák ki autóinkból, a Yaris WRC-t pedig már tavaly is nagy élmény volt itt vezetni. Jól tudjuk, hogy a versenyautónk nagyon erős a gyors szakaszokon, de volt néhány dolog, ami 2020-ban nem ment tökéletesen Észtországban, így a tesztek során erre koncentráltunk és igyekeztünk tökéletesen felkészülni.”

Kalle Rovanperä (a 69-es számú autó pilótája)

„Mindig is imádtam az észthez hasonló gyors rallykat. Sokat versenyeztem már a balti országokban, és itt épp olyan gyors, íves utakkal találkoztam, mint Finnországban. Ezek nagyon fekszenek nekem, és a Yaris WRC is érezhetően elemében van ezeken a szakaszokon. Az ilyen rallykon különösen fontos, hogy higgyünk az autódban és magadban, máskülönben sok időt veszíthetünk. Nagyon várom már, hogy a szezon második felében pozitívabbra fordítsuk a dolgainkat, és azt hiszem, hogy Észtország erre tökéletes lehetőséget kínál. Bízom benne, hogy jó hangulatú és tiszta futamaink lesznek, amelyeket újra jó eredményekkel zárunk.”