AutóAddikt Újdonságok Multifunkciós kisteherautó-tanulmányt mutatott be a Toyota Indonéziában

Multifunkciós kisteherautó-tanulmányt mutatott be a Toyota Indonéziában

A Rangga a tavaly decemberben bemutatott IMV 0 továbbfejlesztett változatának tekinthető.

A „Mobilitás mindenkinek” szellemében a Toyota indonéziai leányvállalata, a PT Toyota-Astra Motor a 2023. augusztus 10. és 20. között megrendezésre kerülő Gaikindo Indonézia Nemzetközi Autószalonon (GIIAS) mutatta be a Rangga nevű koncepcióautót, amely a Toyota hamarosan érkező, többféle vállalkozói igény kielégítésére is képes kishaszonjárművéből ad ízelítőt. A Hiluxnál kisebb haszonjárművet elsősorban a fejlődő délkelet-ázsiai piacokon fogják árulni.

A Rangga a tavaly Thaiföldön bemutatott IMV 0 (Innovative International Multi-Purpose Vehicle – Innovatív Nemzetközi Többcélú Jármű) tanulmány továbbfejlesztésének tekinthető, amely pedig a 2021 végén leleplezett elektromos modelldömping egyik SUV koncepciójára hasonlított. Közös vonás mindhárom autóban, hogy összetéveszthetetlenül idézik meg a Toyota emblematikus terepjáróját, az 1960-tól 2001-ig gyártott Land Cruiser 40-es szériát, amely annak idején szintén elérhető volt többféle felépítménnyel.

Az IMV 0-hoz hasonlóan az új Rangga is hagyományos létravázas konstrukcióra épül – valószínűleg mindkettő a Toyota Hilux által is használt IMV-platform átdolgozott, modernizált változatát kapta meg.

Elsősorban nem kulcsrakész járműként gyártaná a Toyota a Ranggát, hanem egyedi felépítmények alapjának szánná, így a délkelet-ázsiai piacokon 1976 és 2007 között négy generációban, több mint egymillió példányban eladott népszerű kisteherautó, a szívósságáról és megbízhatóságáról ismert Kijang szellemi utóda lehetne. A Kijang történelmet írt Indonéziában, mert képes volt ösztönözni a helyi autóipar fejlődését, és fontos szerepet játszott a gazdasági növekedés fokozásában is. Emellett személyszállító változatban is készült, így generációról generációra képes volt kielégíteni az indonéz családok igényeit.

A 2023-as Gaikindo Indonézia Nemzetközi Autószalonon a Toyota Haszonjárművek a normál, városi platós Rangga mellett már bemutatta a típus mentő, tűzoltó, autószállító, mobil elektromosautó-töltő, fagylaltos, kávés, sátras-expedíciós, terepjáró pickup és tuningolt pickup változatait is, amivel hatásosan demonstrálta a konstrukció sokoldalúságát. Ezeket a felépítményeket a tervek szerint külső cégek gyártanák a Toyota alvázára, és az autókat kulcsra készen a Toyota Haszonjárművektől vásárolhatnák meg a különböző vállalkozások.

„A Toyota Haszonjárművek a társadalom fejlődéséhez való nagyobb hozzájárulás víziója miatt lelkesen folytatja a Toyota Kijang örökségét a Rangga-tanulmánnyal, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a különböző üzleti ágazatok mobilitási igényeinek kielégítéséhez, valamint támogassa az ország gazdasági növekedését” – mondta a PT Toyota-Astra Motor marketingigazgatója, Anton Jimmi Suwandya GIIAS kiállításon.

A Rangga nevet még a Kijang negyedik generációjának egyik luxus SUV változata viselte 1997-ben. Maga a név az indonéz kulturális örökségből származik: a lovagot vagy hőst szimbolizáló jávai szó, a „Ronggo” ihlette, amely egyúttal erőset és rugalmasat is jelent.

A Toyota várakozása szerint a Rangga-tanulmány hamarosan érkező szériaváltozata a Kijang pickuphoz hasonlóan az indonéz autóipar motorja lesz, ugyanis a különböző felépítmények megalkotásához ismét helyi karosszériaépítő cégeket vonna be a japán autógyártó, ráadásul a Ranggo finanszírozásában és az értékesítése utáni szolgáltatások ökoszisztémájában is számítanak a külső partnerek részvételére.

A Top Gear Phillipines szerint a Toyota állítólag megerősítette, hogy a sorozatgyártású Rangga benzin- és turbódízel motorokkal fog megjelenni, de később hibrid- és elektromos változatok is várhatók belőle. Ázsiai médiajelentések szerint a típust a délkelet-ázsiai régióban fogják gyártani, ahol a Toyota Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Vietnamban is rendelkezik gyárakkal.