AutóAddikt Magazin A Toyota egy úttörő jelentőségű új járműfejlesztési központot hoz létre Finnországban

A Toyota egy úttörő jelentőségű új járműfejlesztési központot hoz létre Finnországban

Jyväskylä városának, a Toyota Gazoo Racing-World Rally Teamnek és a Toyota Mobilitási Alapítványnak a képviselői aláírták a szén-dioxid-semleges társadalom felé vezető együttműködésről szóló megállapodást.

Jyväskylä polgármestere, Timo Koivisto, a Toyota Gazoo Racing World Rally Team (TGR-WRT) és a Toyota Mobilitás Alapítvány (TMF) vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá a jövőbeli együttműködésről, amelynek célja egy szén-dioxid-semleges, fenntartható és diverzifikált társadalom elérése az emberekkel és a természettel összhangban lévő közösségi fejlesztések révén. A szándéknyilatkozat célja, hogy a három fél számára rövid és közép/hosszú távon olyan közös kezdeményezéseket határozzon meg, amelyek hozzájárulnak a szén-dioxid-semleges, fenntartható és diverzifikált társadalom megvalósításához, és amelyek a finnországi Jyväskyläben létrehozandó új Toyota Gazoo Racing-World Rally Team Fejlesztési Központ köré összpontosulnak.

Jyväskylä a közép-finnországi tóvidék szívében fekszik. 146 ezer lakosával Finnország hetedik legnagyobb, és egyik legnépszerűbb városa. A sport fővárosának számít Finnországban (itt van a Finn-rali központja és szervizparkja is), emellett dinamikus egyetemeivel és vállalkozásaival a fiatalok számára is vonzó célpontnak számít. A Toyota 2017-ben tért vissza hivatalosan a rali-világbajnokságba (WRC), és azóta a Toyota Gazoo Racing-World Rally Team székhelye Jyväskylä közelében található. Az elmúlt hat évben a csapat szoros kapcsolatot épített ki a várossal. A TGR-WRT új, modern és környezetbarát fejlesztőközpontja nemcsak a ralisporttal kapcsolatos tevékenységek működtetésében játszik majd központi szerepet, hanem a Jyväskylä környékén rendelkezésre álló, változó felületű tesztutakat kihasználva a szériaautók európai fejlesztésének új bázisa is lesz.

A fejlesztési központ célja továbbá, hogy a TGR-WRT teljes tevékenységeivel összefüggő szén-dioxid-kibocsátást csökkentse a várossal és a Toyota Mobilitás Alapítvánnyal közösen kidolgozott kezdeményezésekkel. Ezen kívül az üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának ellensúlyozását szolgálja a széndioxid-tárolás előnyével rendelkező faépületek építése, a biológiai sokféleség gazdagításával és a folyamatos erdőborítással történő erdővédelem, valamint a magán energiatermelő létesítmények építése és a hidrogén-üzemanyaggal történő mobilitás.

Nyilatkozatok:

Timo Koivisto (Jyväskylä polgármestere):

„Ez egy nagyszerű nap növekvő városunk számára. Jyväskylä számára ez a partnerség új lehetőségeket nyit meg a fenntartható fejlődés, a szén-dioxid-semleges jövő és az adatvezérelt mobilitás terén. Jyväskylä a méretét, az elhelyezkedését és a felsőoktatási intézményeit, kompetenciabázisát tekintve ideális partner a jövőbeli megoldások fejlesztésére. Őszintén büszkék vagyunk arra is, hogy a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota erősíti jelenlétét városunkban.”

Haruna Juicsiro (a TGR-WRT vezérigazgatója):

„Jyväskylä az elmúlt nyolc évben a Toyota Gazoo Racing-World Rally Team otthonává vált, és nagy része volt az elért sikereinkben. Az itteni új fejlesztőközpontunk megvalósításával szeretnénk jó szomszédjai lenni a helyi közösségnek is. Elnökünk, Akio Toyoda vezetésével megbeszéléseket kezdtünk a várossal és a Toyota Mobilitás Alapítvánnyal, hogy megvizsgálhassuk a pozitív közösségi fejlődést támogató ötleteket. A mai aláírással megkezdjük a közös munkát e célok megtervezése, fejlesztése és megvalósítása érdekében.”

Hayakawa Sigeru (a Toyota Mobilitás Alapítvány igazgatótanácsának elnökhelyettese):

„A TMF számára nagy megtiszteltetés, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vegyünk a Közösségteremtő Projektben itt Jyväskyläben, ahol a ralicsapatunk található. Kiemelt feladatunk, hogy figyelmesen meghallgassuk a város szándékát, hogy hozzájárulhassunk egy olyan közösség létrehozásához, amely nagyon jól harmonizál az emberekkel és a természettel. Őszintén reméljük, hogy közös munkával megvalósíthatjuk azt a projektet, amely a legjobban illeszkedik Jyväskylä, a sport, a kultúra és a művészet fővárosának jellemzőihez.”