AutóAddikt Exkluzív 1996 Mercedes-Benz S500 L W140 projekt Oda nem illő mobiltartó eltüntetése az 1996-os Mercedes-Benz S500 L W140 projektünkből

Oda nem illő mobiltartó eltüntetése az 1996-os Mercedes-Benz S500 L W140 projektünkből

Soha meg nem értjük, hogy miért kell mindenféle autentikát nélkülöző, olcsó filléres kiegészítőkkel elrontani egy autó enteriőrjét. Nem kell ahhoz luxus, vagy felsőkategória, hogy a legalja eredettel bíró tartók, felragasztható fontos opciós kellékek oda nem illőek, méltatlanok legyenek környezetükhöz, s egyáltalán ne passzoljanak oda.

Kiváltképp, ha egy S-osztályról van szó. Nyilván projektautónkba, a 96-os Mercedes S500 L W140-be még anno, a kilencvenes években került a középső beömlőrpstélyra az a műanyag lap, amely akkoriban mobiltartóként szolgálhatott. Elég nagy baj, hogy anno is ezt a tákolt-gányolt megoldást választotta az akkori tulaj – de hát ízlések és pofonok ugyebár.

Mi mindenesetre úgy döntöttünk, hogy azonnali hatállyal eltávolítjuk a kritikán aluli műanyagot. Szerencse, hogy nem fúrták-faragták a cockpitet, csak bepattintották a műanyag levegőztető modul alsó és felső részébe.

Viszont a kiszedés nem volt annyira szimpla, mint amilyennek látszott, ugyanis az alsó és felső részek rögzítése a lerögzített levegőztető alatt foglaltak helyet. Így hát nekiláttunk kicsit szétszerelni a középkonzolt.

Volt már rutinunk benne, hiszen hőn dédelgetett fő projektünk, az S420 W140 esetében a Parktronic kijelzőjének izzóját hasonló metódus keretein belül cseréltük.

Elsőként most a zárbetéttel kezdtük, ugyanis a szemüvegtartó sokkal egyszerűbben kijön a helyéről, ha már nem blokkolja a betét, és semmi egyéb. Kiemelten figyeltünk arra, hogy a zárbetét ne hulljon szét ugyanúgy, ahogyan anno történt, miután kihúztuk a kulcsot belőle; sikerült is, egyben maradt, nem kell menni a Kulcslyukhoz.

Mindezek után a szemüvegtartó két csavarja következett, majd az óvatos kiemelése, hogy a cockpit felső kárpitszéle ne sérüljön.

A beömlő rostélyokat tartó két darab csavart elegendő volt meglazítani csak, picit megdöntve a modult máris ki lehetett pattintani a telefontartó műanyagot. Majd ezután a visszaszerelés következett máris.

Zongorázni lehet a különbséget: a rostélyok teljesen épek, gyáriak, csakúgy, mint a kapcsolódó műszerfal-részlet is. S ha már mobil, akkor hamarosan nekiugrunk a szintén utólag felhegesztett (reméljük, nem szó szerint) GSM antenna eltávolításának is, amellyel a hátsó szélvédőt sikerült elcsúfítani.

Együttműködő partnerek: Mercedes-BenzClassic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huMercedes Alkatrészek Újpest,Hankook Tire MagyarországULOLoctite (Henkel Adhesives)Olajshop.hu

Fotó: Autóaddikt