AutóAddikt Hírek Oldalszélben is stabil marad a Ford Transit

Oldalszélben is stabil marad a Ford Transit

Hamarosan érkeznek a téli viharok, az erős széllökések tovább nehezítik a közlekedést, különösen azok számára, akik magas, nagy oldalfelületű járműveket vezetnek az autópályán. Épp ezért a Ford alapfelszereltségként adja a Transit és a Transit Custom modellekhez azt az új technológiát, amelynek segítségével a vezető még akkor is stabilan tarthatja a sávot, ha járműve váratlanul erős oldalszélbe vagy egy kamion légörvényébe kerül.

ford-transit-oldalszel-vedelem-autoaddikt

Az Oldalszél Stabilizálás modern rendszerét a Ford mérnökei fejlesztették ki; a berendezés finoman fékezi a kerekeket a jármű egyik oldalán, ellensúlyozva az oldalszél lökését, ami kitérítené az autót a kijelölt nyomvonalról.

“Senki sem szereti, amikor autóját hirtelen arrébb tolja egy oldalirányú széllökés, vagy amikor túl közel halad el egy gyorsan száguldó kamion mellett” – magyarázta el Marc Suermann, a Ford Európa karosszériavezérlésért felelős főmunkatársa. “Ezzel az új technológiával a Transit sofőrjei stresszmentesebben vezethetnek az autópályán, különösen a sötét és szeles téli napokon.”

Amikor a jármű sebessége meghaladja a 80 km/órát, az Oldalszél Stabilizálás másodpercenként 100-szor ellenőrzi a stabilitásérzékelőkből érkező jeleket. Ha a rendszer váratlan oldalirányú széllökést érzékel, kevesebb mint 200 ezredmásodperc alatt reagál, vagyis ugyanolyan gyorsan, ahogyan egy rövidtávfutó elrugaszkodik a startpisztoly dördülése után.

A Ford mérnökei egy speciális pályán tesztelték az új rendszert, ahol hat nagy teljesítményű ventillátor állította elő az akár 80 km/órás oldalszelet, de a technológiát olyan közutakon is próbára tették – például Hollandiában, az Északi-tenger partvidékén –, amelyek hírhedtek arról, hogy erős széllökések nehezítik az autózást.

Az Oldalszél Stabilizálás a legújabb Ford Transit és Transit Custom modellekben jelenik meg először, amelyeknek új, legmodernebb technológiájú Ford EcoBlue dízelmotorja a magasabb teljesítmény mellett is jelentős mértékben csökkenti az autók üzemeltetési költségét, hiszen üzemanyag-fogyasztása akár 13 százalékkal alacsonyabb, és 20 százalékkal nagyobb forgatónyomatékot biztosít az alacsony fordulatszám-tartományban.

Mindkét modellben új, fejlett vezetősegítő technológiák működnek, például az Ütközésre Figyelmeztető rendszer – a szegmensben elsőként Gyalogosészlelő technológiával párosítva –, amely csökkenti a frontális ütközés és a gyalogosgázolás veszélyét, illetve mérsékli az ebből eredő sérülések súlyosságát.