AutóAddikt Magazin POP! POP! POP! A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadással az egyesült...

POP! POP! POP! A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadással az egyesült államokbeli művész álmai autóját alkotta meg

A BMW immár több mint egy évtizede ápol szoros kapcsolatot az attraktív popkultúra meghatározó ikonjával, aki most a BMW M850i xDrive Gran Coupé műszaki alapjaira készített el egy mindössze 99 példányban napvilágot látó, rendkívül limitált szériát. A 2020. február 17-20. között megrendezett Frieze Los Angeles művészeti kiállítás színpadán a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás a BMW modelltörténetének eddigi legrészletesebben kidolgozott műalkotásaként ünnepli világpremierjét.

A BMW a Frieze művészeti kiállítássorozat hosszútávú partnere, így a Pace Gallery közreműködésén keresztül nem csupán a Frieze Los Angeles művészeti kiállításon, de a nemzetközi porondon is reflektorfénybe gurítja együttműködő partnere, Jeff Koons lélegzetelállító műalkotásait.

„A BMW 8-as sorozatra megalkotott különkiadásom álmaim autója! Számomra ez egy rendkívül különleges autó, és a BMW oldalán már hosszú ideje szerettem volna egy különkiadást készíteni. A végeredmény egyszerre lett sportos, feltűnő, minimalista és részletekbe menően kidolgozott. Alig várom, hogy beüljek és vezessem! Bízom benne, hogy az emberek legalább annyira fogják élvezni a Gran Coupé nyújtotta kiváltságokat, mint amennyire én élvezem. Az autón futó vonalak és csíkok egyre nagyobbak és vastagabbak lesznek, ahogy haladunk a motorháztetőtől a csomagtérajtó felé, ez pedig már álló helyzetben is a haladás érzését kelti, akárcsak a „POP!” maszkolás és a szélörvény. A kék árnyalat az űr végtelen tágasságát idézi. A kérdés az, hogy miként viszonyulunk egymáshoz és mennyire vagyunk tudatosak azokkal, akik és amik körülvesznek minket. Vezetője és utasai számára ez az autó az élmény legmagasabb fokát testesíti meg. Az én autómnak ezt kell kínálnia” – fogalmazott Jeff Koons a különkiadás világpremierje kapcsán.

„A BMW arra törekszik, hogy folyamatosan újabb és újabb kihívásokat találjon. A Jeff Koons oldalán kiteljesedett újabb együttműködés mindannyiunkat inspirált – Münchenben és németországi gyárainkban egyaránt. A BMW modelltörténetében soha nem készült még annyira részletes dizájnnal megálmodott autó, mint a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás. A rendkívül limitált széria igazi guruló műalkotásként lát napvilágot, hőn áhított gyűjtői darabként azonban nem csupán múzeumokban állítunk ki a világ minden táján, de vérpezsdítő BMW modellhez méltó módon, közúton is meghajtjuk” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

Csak a karosszériafényezés megfújása több mint 200 munkaórát vesz igénybe

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás rendkívül összetett karosszériafényezése tizenegy különböző árnyalatot egyesít, a kéktől az ezüstig és a sárgától a feketéig. Ez azt is jelenti, hogy hetente mindössze két példány láthat napvilágot. A többszínű utasteret a prémium minőségű anyaghasználat és a legnemesebb bőr átfogó alkalmazása jellemzi, a pohártartó fedelén a művész aláírásával fémjelezve. Az ülések bővelkednek a képregények szuperhőseit és a BMW M divízió nagyteljesítményű sportautóit idéző piros és kék árnyalatokban, miközben a sportosan erőteljes dizájn szemkápráztató popkulturális elemek és geometriai mintázatok képében ölt testet – a BMW 8-as Gran Coupé kifinomult vonalvezetése és formanyelve előtt tisztelegve. A modell hátulja felé fokozódó színcsíkok a művész által 2010-ben alkotott BMW Art Car guruló műalkotást idézik. Jeff Koons elmondása szerint az autó két oldalát díszítő „POP!” maszkolás és a szélörvények a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás erejét és gyorsaságát szimbolizálják.

A BMW Group Dingolfingban és Landshutban működő gyáraiban a magasan képzett szakemberek autónként több mint 200 munkaóra alatt fújják meg a különkiadás karosszériafényezését, amelynek precíz maszkolása érdekében gyakran nagyítót is használnak. Miután 2021 szeptemberében Jeff Koons és a BMW bejelentette újabb együttműködését, a sajtó képviselői a különkiadásról készült első skiccek és részletek alapján az „energikus”, „csábító” és „erőteljes” jelzőkkel illették a modellt. „Mérnökök és tervezők tucatjai adtak bele mindent együttműködésünk eme ékkövébe, hogy ezt a látomást valóra válthassuk” – tette hozzá Oliver Zipse.

Jeff Koons hónapokon keresztül visszatért a BMW Group dingolfingi gyárába, hogy egyeztessen a BMW projektben résztvevő munkatársaival. „Módfelett foglalkoztattak az alábbi kérdések: miről szól, mit közvetít, milyen főként a BMW 8-as Gran Coupé? Mi az erő és a teljesítmény valódi esszenciája? Hogyan alkossunk meg valamit, ami a BMW 8-as sorozatba sűrített összes energiát példázza, úgy, hogy az kompromisszumok nélkül magába foglalja az emberi tényezőt is?” – elmélkedett az egyesült államokbeli művész.

Jeff Koons aláírása a BMW embléma hamisítatlan kék színében tündököl

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás minden egyes példányának egyediségét sorszámmal ellátott tanúsítvány igazolja, amelyet Jeff Koons és Oliver Zipse aláírása is hitelesít. A művész az autóhoz mellékelt használati utasítás tokját is egyedileg tervezte meg. Jeff Koons aláírása az utastérben is visszaköszön: a középkonzol előtti pohártartó fedelét díszítő szignót az egyesült államokbeli művész a BMW embléma hamisítatlan kék színében álmodta meg.

1990-ben a BMW 850i volt a bajor prémiumgyártó történetének első 8-as modellje, amely a vezetés jövőbe mutató élményét kínálva azonnal lebilincselte az elegancia és a teljesítmény harmóniáját kereső rajongókat. A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás most ezt a hagyományt folytatja tovább.

New York-i küldetés egy jó ügy érdekében

2010-ben Jeff Koons megalkotta a BMW M3 GT2 műszaki alapjaira megálmodott BMW Art Car guruló műalkotást, amely a párizsi világpremiert követően a Le Mans-i 24-órás versenyen is rajthoz állt. Bono, a U2 együttes frontembere még abban az évben azt írta a New York Times hasábjain megjelenő vezércikkében, hogy Jeff Koons-nak a jövő autójának megtervezésében is részt kellene vennie. A BMW és az egyesült államokbeli művész tovább fűzte ezt a gondolatmenetet, mígnem 2020 elején előálltak a 2022 januárjában bemutatott, új BMW 8-as Gran Coupé (az új BMW M850i xDrive Gran Coupé átlagos üzemanyag-fogyasztása (WLTP): 10,7 – 11,0 liter / 100 km; az új BMW M850i xDrive Gran Coupé kombinált károsanyag-kibocsátása (WLTP): 243 – 251 gramm / km) műszaki alapjaira megtervezett limitált széria ötletével.

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadást első körben a manhattani Rockefeller Plazában kiállítva tekintheti meg a nagyközönség, majd a rendkívül limitált széria egyazon példánya, amelyet Jeff Koons a csomagtérajtaján is saját kézjegyével lát el, 2022. április 4-én a Christie’s aukciósház New York-i árverésén tűnik majd fel. A szervezők a legmagasabb licit teljes összegével a gyermekek eltűnése és kizsákmányolása ellen harcoló nemzetközi szervezet, az ICMEC (International Centre for Missing & Exploited Children) munkáját támogatják. Jeff Koons immár több mint két évtizede segíti a szervezet törekvéseit.

Világpremierjét követően a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás világkörüli turnéra indul és Európa, Ázsia, valamint a Közel-Kelet számos művészeti kiállításán reflektorfénybe gurul. A modell többek között a 16th Istanbul Contemporary, a Paris Photo, a Goodwood Festival of Speed, az Art Dubai, a West Bund Art & Design Fair Shanghai és az Art Basel Hong Kong színpadán is megtekinthető lesz.

A BMW Art Cars kollekció története

Az 1975 óta eltelt negyvenhét évben tizenkilenc nemzetközileg elismert művész álmodta újra a BMW valamelyik modelljét. Ezen páratlan járművek családja a legendás BMW Art Cars kollekció. Az első BMW Art Car ötlete a művészetek iránt rajongó francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki, aki felkérte művész barátját, Alexander Caldert, hogy formálja saját ízlésére versenyautóját. 1975-ben Jochen Neerpasch-csal, a BMW Motorsport akkori igazgatójával együttműködve született meg a BMW 3.0 CSL műszaki alapjaira megálmodott első BMW Art Car, amely a 24-órás Le Mans-i futamon egy csapásra a közönség kedvencévé vált: megszületett a BMW Art Cars kollekció. A különleges gyűjtemény darabjai nem csupán otthonukban, a müncheni BMW Múzeumban tekinthetők meg, de a világ számos híres tárlatán és múzeumában is feltűnnek, Ázsiától kezdve, Európán át, egészen Észak-Amerikáig.

A többek között Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei és John Baldessari nevével fémjelzett kollekció darabjait a sokszínű művészeti ágak, a dizájn-innovációk és a technológiai fejlődésben rejlő lehetőségek inspirálták. Jeff Koons a tizenhetedik guruló műalkotást készítette el 2010-ben a BMW M3 GT2 műszaki alapjaira, amely később a Le Mans-i 24-órás megmérettetésen is rajthoz állt. A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének félévszázados múltját ünnepelve tavaly a BMW Art Cars kollekció a digitális térbe is beköltözött és azóta a kiterjesztett valóság részeként is megtekinthető. Az ingyenesen letölthető Acute Art okosalkalmazás segítségével a digitális guruló műalkotások bárki számára, bármikor elérhetők, szerte a világon.

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás a BMW összes márkakereskedésében megrendelhető. A modellel kapcsolatos bővebb információk a THE8XJEFFKOONS@bmw.com e-mail címen kérhetők.